Gestionarea și Derularea Conturilor Bancare în Republica Moldova

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

CONTUL CURENT este cont bancar în care sunt depuse mijloace băneşti în scopul consumului sau economisirii fără fixarea termenului de păstrare. Contul curent este un instrument bancar care vă ajuta să gestionaţi mai uşor si mult mai eficient încasările si plăţile zilnice.

Conturile curente pot fi deschise atât în lei, cât şi în valută străină. La deschiderea contului curent nu este necesară depunerea unei sume minime în cont. Contul se deschide pe o perioadă nelimitată de timp. În orice moment pot fi efectuate depuneri şi retrageri din cont fără limite. Contul se păstrează şi cu soldul zero în el, nu este necesar închiderea lui. Conturi pot fi deschise în număr nelimitat. Pentru aceste conturi nu se achită dobînzi.

Utilizând contul curent puteţi beneficia de următoarele facilităţi:

• Depuneri şi retrageri de numerar

• Efectuare de ordine de plată

• Schimburi valutare (prin virament)

• Constituire de depozite (prin virament)

• Transferuri interne (atât la ghişeu, cât şi în cadrul serviciului Personal.bank)

• Transferuri externe

DESCHIDEREA CONTULUI BANCAR PERSOANELOR FIZICE

Conform Regulamentului de deschiderea, modificarea si închiderea conturilor la băncile autorizate din RM (Hotărâre BNM Nr.297 din 25.11.2004), pentru a deschide un cont curent sau de depozit persoanele fizice rezidente sau nerezidente care nu practică activitate de întreprinzător sau alt tip de activitate prezintă următoarele documente:

• cererea de deschidere a contului

• copia actului de identitate al titularului de cont

• chestionarul pentru persoana fizică

• contract de cont current

• fişa cu specimene de semnături

Pentru persoanele care nu au atins majoratul (minorii pînă la 14 ani) şi persoanele cu capacitate de exerciţiu limitată, deschiderea conturilor şi gestionarea lor se efectuează de către părinţi sau reprezentanţii legali, în condiţiile prevăzute de lege.

Dacă contul se deschide de către o persoană împuternicită, este necesar să fie prezentată copia actului de identitate (valabil) a persoanei pe numele căreia se deschide contul, copia actului său de identitate, precum şi procura.

REGIMUL DE FUNCŢIONARE A CONTULUI

Operatiunile bancare la conturile curente ale Clientului vor fi efectuate în modul şi în temeiul documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, actelor normative ale BNM şi prezentului contract. În cazul în care Banca şi Clientul vor conveni asupra utilizării sistemului de plăţi electronice (“Personal.Bank”), relaţiile dintre părti vor fi reglementate suplimentar.

Trecerea la scăderi a mijloacelor din contul Clientului se efectuează în temeiul ordinului de plată semnat de Client. Fac exceptie cazurile de percepere în mod incontestabil a mijloacelor baneşti din conturile Clientului, stabilite de actele normative în vigoare.

Documentele de plata privind transferul de credit din contul Clientului se primesc spre executare de către Bancă conform programului de lucru al băncii şi se execută cu data emiterii, în limita soldului contului Clientului.

Înregistrarea în cont a mijloacelor baneşti se face fără limitarea sumei în ziua primirii documentelor de plată corespunzatoare.

Depunerea şi eliberarea mijloacelor baneşti în/din contul Clientului se efectuează de către Client sau reprezentanţii lui în temeiul documentelor de casă stabilite de actele normative ale BNM.

MODIFICAREA CONTURILOR

Modificarea conturilor are loc în caz de :

• modificare a denumirii, formei organizatorico-juridice a titularului de cont

• modificările rezultate din modificarea planului de conturi al avidenţei contabile în bănci şi alte instituţii financiare din RM

• modificare a codului numeric al valutei în care a fost deschis contul

• trecerea definitivă a clientului la deservire în altă filială a băncii

• alte cazuri prevăzute de legislaţia în vigoare

Banca este în drept să adopte de sine stătător decizia privitor la modificarea contului, dacă acestea rezultă din modificarea planului de conturi al evidenţei contabile în bănci şi alte instituţii financiare din RM. Despre aceste modificări banca este obligată să informeze titularul de cont în termen nu mai tîrziu de 30 de zile pînă la efectuarea acestora.

În termen de 5 zile lucrătoare de la data modificării contului bancar (cu excepţia conturilor de credit şi împrumut, de depozite la termen) persoana responsabilă informează în scris, prin poştă sau curier special, organul fiscal teritorial unde titularul contului se află la evidenţă despre modificările survenite.

ÎNCHIDEREA CONVENŢIONALĂ A CONTURILOR

O dată în an persoanele responsabile din cadrul băncii/filialelor vor revizui conturile deschise, la cele care timp îndelungat (2 ani) nu s-au efectuat operaţiuni în/din cont, le vor închide convenţional ţinînd cont de prevederile contractelor încheiate în scopul evitării cazurilor de lezare a intereselor titularilor de cont.

Observații:

Deschiderea modificarea si inchiderea conturilor bancare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gestionarea si Derularea Conturilor Bancare in Republica Moldova.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 387 cuvinte
Nr caractere:
7 731 caractere
Marime:
11.87KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Profesorului:
Adam Irina
Sus!