Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Celula este o unitate morfo functionala elementara a tuturor organismelor procariote si eucariote. Ea reprezina un prim nivel de organizare a materiei vii, dotat cu capacitatea de autoreglare, autoconservare si autoreproducere."

Celulele se clasifica in: procariote si eucariote

Procariote

Structura celulelor procariote

Celula procariota tipica

Celulele procariote au o organizare structurala mai simpla, dar un potential ecologic si fiziologic comparabil cu cel al celulelor eucariote.

Celula procariota este invelita de un perete rigid, lipoproteic, acesta contine sacul mureinic, inexistent in celulele eucariote. Plasmalema este cel de al doilea invelis al celulei, de natura lipoproteica. Aceasta are rol in respiratie, nu se poate invagina pentru a forma vezicule, prin care sa incorporeze solutii nutritive de la exterior sau particule solide. Aceste fenomene sunt denumite pinocitoza si fagocitoza.

Membrana Citoplasmatica- aceasta este de natura lipoproteica, cu o structura functionala complexa, constituind un criteriu de deosebire a celulei procariote fata de celula eucariota. Datorita grosimii constante si suprafetei limitate de peretele celular care o inconjoara, membrana citoplasmatica prezinta ca singura posibilitate de a-si mari suprafata de invaginare si pliere sub forma de mezozom. Plasmalema nu este permeabila pentru macromolecule; singurele particule care o pot traversa sunt fragmentele de ADN si enzimele extracelulare.

O alta componenta a celulei procariote este citoplasma care ocupa aproape tot spatiul celular. Citoplasma este o mixtura complexa de solutii perfecte si coloidale al unor substante minerale si organice, dizolvate in apa. Nu poseda un citoschelet proteic, format din microtubuli si microfilamente si nu prezinta curenti plasmatici. Se caracterizeaza printr-o stare coloidala de gel permanent, stare care exclude existenta curentilor citoplasmatici si asigura mentinerea structurii nucleului care este lipsit de membrana limitanta.

Celula nu poseda organite inconjurate de membrane; la unele bacterii membrana plasmatica formeaza mezosomi care au rol in respiratia celulara si in ancorarea moleculelor de ADN.

La bacteriile fotosintetizante se observa la microscop mici vezicule inconjurate de membrane, la nivelul lor se gasesc pigmenti asimilatori, aceste vezicule sunt denumite cromatofori.

In citoplasma cianobacteriilor se gasesc veziculele aplatizate, inconjurate de membrane,

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Celula.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 236 cuvinte
Nr caractere:
7 602 caractere
Marime:
357.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
membrana, citoplasma, celula
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Profesorului:
Fetecau Maria
Sus!