Funcționarea societăților comerciale

Previzualizare laborator:

Cuprins laborator:

Capitolul I - Introducere
1.1 Originea si evolutia societatilor comerciale 3
1.1.1.Societatea comerciala. Aparitie, necesitate, istoric 3
1.1.2. Perioada veche (antica) 4
1.1.3. Perioada Evului Mediu 4
1.1.4. Perioada moderna 5
1.2 Notiunea scocietatii comerciale 6
1.2.1.Definitia Societatilor Comerciale. Caracteristici 6
1.2.2.Clasificarea societatilor comerciale 7
1.3 Reglementarea juridica a societatilor comerciale in Romania 8
Capitolul II - Adunarea generala
2.1 Notiuni generale 11
2.2 Felurile adunarii 12
2.3 Convocarea adunarii 13
2.4 Sedinta adunarii 14
2.5 Hotararile adunarii 16
Capitolul III - Administrarea societatilor comerciale
3.1 Notiuni generale 18
3.2. Statutul juridic si raspunderea administratorilor 22
3.2.1.Raspunderea juridica a administratorilor societatilor comerciale 24
3.2.2.Raspunderea civila a administratorului 25
3.2.3.Raspunderea penala a administratorilor 26
Capitolul IV - Controlul in cadrul societatilor comerciale
4.1. Notiuni generale 30
4.2. Cenzorii 30
4.3. Auditorii financiari 34
4.4. Controlul asociatilor 35
4.5. Bilantul contabil 36
Capitolul V - Dizolvarea si lichidarea
5.1. Notiunea de dizolvare 38
5.2. Cauzele generale, caile si efectele dizolvarii societatilor comerciale 38
5.3. Notiunea de lichidare 44
5.4. Statutul lichidatorului 46
Capitolul VI - Particularitati ale dreptului comercial italian
6.1.Politica economica 48
6.2. Regimul comercial 49
6.2.1. Cadrul juridic extern al relatiilor economice 49
6.2.2. Cadrul juridic al relatiilor romano-italiene 49
6.3. Politica fiscala 49
6.4. Climatul de afaceri 52
6.4.1. Constituirea unei societati comerciale 52
6.4.2. Etapele constituirii unei societati 53
6.4.3. Sistemul Camerelor de Comert 56
Capitolul VII - Concluzii generale
Anexe 61
Bibliografie 68

Extras din laborator:

Societatea comerciala, ca si celelalte institutii ale dreptului, isi datoreaza aparitia unor cauze economice si sociale .

Pe masura ce societatea omeneasca s-a dezvoltat, iar nevoile economice si sociale au crescut, oamenii si-au dat tot mai mult seama ca energiile individuale, oricat de mari ar fi fost ele, nu mai erau indestulatoare pentru satisfacerea acestor nevoi. O actiune individuala, indiferent de marimea resurselor de munca si financiare ale intreprinzatorului, nu mai putea face fata realizarii unor activitati economice de amploare. In aceste conditii s-a nascut ideea cooperarii intre mai multi intreprinzatori, care sa realizeze impreuna aceste activitati. Aceasta idee si-a gasit expresia, pe planul dreptului, in conceptul de Societate Comerciala, care implica asocierea a doua sau mai multe persoane, cu punerea in comun a unor resurse, in vederea desfasurarii unei activitati economice si impartirii beneficiilor rezultate.

Pentru a-si indeplini rolul sau economic Societatea Comerciala a fost conceputa ca un organism autonom, caruia legea i-a conferit personalitate juridica.

Asa , cum s-a spus, Societatea Comerciala a fost o descoperire a timpurilor moderne, de aceeasi valoare ca si descoperirea fortei aburului si cea a electricitatii.

Folosindu-se aceasta cucerire a mintii omenesti, la inceput au aparut colectivitati restranse, formate din cateva persoane, care puneau in comun bunurile si priceperea lor, in vederea realizarii unor afaceri. Mai tarziu prin perfectionarea tehnicii juridice au aparut colectivitati mult mai mari, cu sute sau chiar mii de persoane, cunoscute intre ele, care, prin capitalurile lor, contribuiau la activitate.

Asemenea grupari de persoane si capitaluri imbracate in forma juridica a societatii comerciale au facut posibile marile realizari ale veacului al -XIX -lea, cum sunt: Canalul de Suez, Canalul Panama, retele de cai ferate, exploatarea minelor si zacamintelor, etc..

Societatile comerciale au contribuit la dezvoltarea masinismului si comunicatiilor, care au permis extinderea pietelor, cu toate consecintele benefice asupra civilizatiei moderne.

Societatile comerciale au fost si sunt in prezent cel mai adecvat instrument juridic de drenare a energiilor umane si financiare pentru realizarea unor interese personale ale intreprinzatorilor .

1.1.2. Perioada veche (antica)

Germenii institutiei juridice a societatilor comerciale au aparut din perioada antichitatii.

In dreptul roman, societatea era de mai multe feluri : societatea tuturor bunurilor prezente si viitoare ale asociatiilor, societatea care avea ca obiect un singur lucru si societatea al carei obiect il formau veniturile.

Ceea ce trebuie remarcat era faptul ca indiferent de forma sa, societatea era lipsita de personalitate juridica . Bunurile care formau fondul social erau considerate ca apartineau asociatiilor in proprietate, iar nu societatii, ca patrimoniu distinct al acesteia.

1.1.3. Perioada Evului Mediu

Societatea comerciala ca principalele ei atribute caracteristice apare in evul mediu. Incepand din secolul al XII lea, in republicile Italiene Genova, Florenta si Venetia, comertul maritim si terestru cunoaste o mare inflorire. Dezvoltarea comertului a declansat o mare nevoie de credite. Dar, clericii, nobilii si militarii, detonatorii de mari capitaluri, nu puteau sa acorde imprumuturi cu dobanda comerciantilor, datorita interdictiei impuse de dreptul canonic, respectiv incompatibilitatii cu rangul de nobil sau militar.

Pentru a eluda aceste oprelisti, o persoana (sau mai multe persoane) denumita comentator, incredinteaza unei alte persoane (comerciant) numita tractor, o suma de bani ori o cantitate de marfuri pentru a face comert in alte tari, urmand ca beneficiile sa se imparta intre ele, acesta fiind folosit de comercianti sub denumirea de contractul de "commenda".

Prin folosirea acestui contract, creditorul (imprumutatorul de fonduri) devine asociat al comerciantului. Pentru creditor, riscul este limitat la suma ori bunurile in joc.

Aceasta institutie a fost folosita si in Franta, sub numele de contract de "command". Ea a fost reglementata, pentru prima oara, prin Ordonanta lui Ludovic al XIV lea privind comertul terestru din 1673, sub denumirea de "societate in comandita".

In secolul al XVII lea apar primele societati pe actiuni. Infiintarea acestor societati este legata de expansiunile coloniale ale unor tari maritime, ca Olanda, Anglia si Franta. Au luat fiinta Compania Olandeza a Indiilor Orientale (1602), Compania Olandeza a Indiilor Occidentale (1621), Compania Insulelor Americii (1626) pentru colonizarea insulelor Martinica si Guadalupe, Compania Noii Frante (1628) pentru colonizarea Canadei, etc.

Aceste companii erau constituite pe baza unor patente imperiale sau succesiuni, cu participarea unui mare numar de posesori de fonduri (regele, curtenii, negustorii etc). Contributia asociatiilor avea ca titular compania, in calitate de persoana juridica. Pentru prima data, contributiile la formarea patrimoniului au primit numele de "actiuni".

1.1.4. Perioada moderna

Prima reglementare sistematica si cuprinzatoare a societatilor comerciale o reprezinta Codul comercial Francez din 1807. el continea dispozitii privind formele de societate existente in activitatea comerciala .

Astfel o forma de societate cunoscuta sub numele de "soviete generale" este consacrata sub denumirea de "societate in nume colectiv". Societatea are personalitate juridica, iar asociatii au o raspundere nelimitata si solidara pentru toate obligatiile societatii.

Apoi, pe baza contractului de "comand" se reglementeaza "societatea in comandita". Aceasta societate cuprinde doua categorii de asociati: comanditatii, care au o raspundere nelimitata si solidara, si comanditarii, care raspund numai in limita contributiilor lor.

Preluand principiile care reglementau marile companii coloniale, Codul comercial francez reglementeaza "societatea anonima" cu cele 2 fenomene ale sale: "societatea pe actiuni" si "societatea in comandita pe actiuni".

Bibliografie:

1. E. Antonescu - Codul comercial adoptat, 6 vol., ed.2,Bucuresti, 1925-1932

2. Emile Buttet - L'E.U.R.L enterprise unipersonnelle a responsabilite limitee, Paris, 1986

3. O.Capatana - Societatile comerciale, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1994.

4. O.Capatana - Caracteristici generale ale societatilor comerciale, in Drept nr. 9-12/1990

5. O.Capatana - Societatile comerciale. Principalele reglementari in actualul stat de drept, Mesagerul economic, nr.29-30/1992

6. St. D. Carpenaru - Formalitatile legale de constituire a societatilor comerciale si consecintele respectarii lor, in Revista de drept comercial nr.4/1992

7. Cernaianu - Modificarea documentelor constitutive ale societatilor comerciale cu raspundere limitata, R.Dr.C. nr.3/1992

8. D. Ciobanu - Societatile comerciale cu asociat unic, in Dreptul nr.9/1993

9. D. Ciobanu - Competenta cu privire la numirea si demiterea administratorilor intr-o societate cu raspundere limitata, Dreptul nr. 3/1994.

10. G. Comanita - Discutii cu privire la posibilitatea existentei abuzului de drept in hotararile adunarilor generale la societatile cu raspundere limitata, in Dreptul nr.5/1997.

11. D.M.Craciunescu - Daca este obligatorie includerea in denumirea firmei societatii cu raspundere limitata a obiectului de activitate, Dreptul nr. 7/1993

12. I.L. Georgescu - Societatile cu raspundere limitata, Bucuresti, 1927.

13. C.Lefter - Societatile cu raspundere limitata in dreptul comparat, Editura didactica si pedagogica, 1993.

14. A.I. MAM - Discutii in legatura societatile comerciale cu raspundere limitata: conditiile si procedura de retragere a unui asociat si modalitatile de modificare a contractului si statutului societatii, Dreptul nr.3/1992.

15. R. Octavian - Conceptul de asociat unic al unei societati cu raspundere limitata, Dreptul nr.2/1994

16. Dr. Dorian Rais, Dr. Ion Mihalcea, Elena Cismaru - Drept comercial, Independenta Economica 2001

*** Legea nr. 31/1990

*** Legea nr. 302/2005

*** Legea nr. 164/2006

*** Legea nr. 441/2006

*** Legea nr. 516/2006

*** O.U.G. nr. 82/2007

*** O.U.G. nr. 52/2008 publicata in Monitorul Oficial nr. 333 din 30.04.2008.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Functionarea societatilor comerciale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
69 pagini
Imagini extrase:
69 imagini
Nr cuvinte:
20 592 cuvinte
Nr caractere:
115 795 caractere
Marime:
86.79KB (arhivat)
Publicat de:
Raluca M.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Drept Comercial
Tag-uri:
legi, societati comerciale
Predat:
la facultate
Materie:
Drept Comercial
Sus!