Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Întrucât la nivel mondial există tot mai mulţi oameni care se îndreaptă câtre un stil de viaţă sănătos, ceea ce implică şi o alimentaţie naturală, am pledat pentru această lucrare cu toată convingerea, pentru a evidenţia încă o dată, atât de valoroasa alimentaţie pe bază de miere şi produse apicole.

Lucrarea de faţă reprezintă un studiu scurt asupra produselor apicole în general şi a mierii de albine în special, vrând să scoată în evidenţă necesitatea respectării condiţiilor de calitate pentru a putea beneficia cu succes de proprietăţile teraputice şi alimentare ale acestor miracole ale naturii.

Organismul omului are nevoie de ajutor pentru a face faţă complicaţiilor, stresului şi efortului pe care i le impune civilizaţia modernă. Medicina modernă se axează tot mai mult pe partea de medicină preventivă, care pune accent pe prevenirea bolilor şi creşterea rezistenţei organismului uman. În acest context există studii ştiinţifice edificatoare care arată avantajele pe care le reprezintă produsele stupului în alimentaţie, pentru păstrarea echilibrului biologic şi a stării de sănătate a oamenilor(Banu,C., s a., 2001).

Creşterea calităţii vieţii se realizează prin utilizarea în alimentaţia populaţiei a unor produse cât mai naturale, mai sigure şi mai sănătoase. În acest context educaţia alimentară a consumatorului se impune cu necesitate (www.foodforum.org.uk.). Omul trebuie să fie instruit asupra valorilor şi nonvalorilor din alimentaţie, asupra beneficiilor şi riscurilor pe care le presupune un aliment sau altul(www.accd.edu).

I.1. DEFINIREA PRODUSULUI

Mierea este substanta dulce produsa de albinele melifere din nectarul florilor sau din secretiile care provin din partile vii ale plantelor sau care se gasesc pe acestea, pe care le culeg, le transforma si le combina cu substante specifice si le inmagazineaza in fagurii din stup. Mierea poate proveni din nectarul florilor si din mana produsa de purici (mierea de mana), si este produsul doar al albinelor.1

I.2. CARACTERISTICILE PRODUSULUI

I.2.1. Scurt istoric

Se crede ca istoria mierii incepe in urma cu cca 10 – 20 milioane de ani in urma, iar practica de a produce miere, adica apicultura, dateaza de la cel putin 700 i.Hr.

Mierea de albine a fost prima substanta dulce folosita de om, fiind pretuita in special de preoti in cadrul diverselor ritualuri.

In antichitate egiptenii ofereau miere, zeilor apelor; legiunile romane ungeau cu miere ranile, ca un remediu natural pentru a ajuta vindecarea. Babilonenii si diferitele civilizatii stravechi din India si China, utilizau mierea atat ca medicament cat si la ritualuri si ceremonii. In Grecia antică s-a scris mult despre producerea mierii. Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afectiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) si pentru tratamentul plagilor.

In Hinduism, mierea (madhu) este unul dintre cele cinci elixiruri ale nemuririi. In templele hinduse, mierea este oferita zeitatilor in urma unor ritualuri.

In Islam exista o intreaga Surah in Coran, numita al-Nahl (mierea de albine). Profetul Mahomed recomanda puternic mierea pentru scopuri terapeutice.2

Există numeroase date istorice arheologice, lingvistice, etnografice si folclorice care atesta cu prisosinta preocuparea statornica si continuitatea apiculturii in spatiul carpato-pontico-dunarean, printre care scrierile antice ale lui Herodot si ale lui Claudiu Aelianus care pomenesc de albinele din teritoriul Traciei si al Daciei. Tracii numeau mierea hrana vie.

Tablele cerate folosite pentru scris de romani, descoperite intr-o mina veche la Roşia – Montana din Muntii Apuseni, sunt o dovada graitoare ca in tara noastra au existat albine inca din timpuri foarte indepartate.3

In ultimii ani conceptul de apicultura ecologica (organică sau bio) castiga tot mai mult teren in lume, pornind de la necesitatea de a se asigura surse alimentare sanatoase de origine exclusiv naturala. In Romania apicultura organica este reglementata de OUG 34/2000 si de Normele metodologice de aplicare a acesteia conform HG 917/2001.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mierea.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
32 pagini
Imagini extrase:
32 imagini
Nr cuvinte:
7 846 cuvinte
Nr caractere:
46 458 caractere
Marime:
1.28MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Chimie Organică
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Profesorului:
Dan Mihaiescu
Sus!