Continutul de cloruri si salinitatea apei foloseste la determinarea gradului de concentrare a apei, stabilirea purjei caldarilor, a contaminarii apei cu apa de mare. Intre continutul de cloruri si salinitate S, exista urmatoarea relatie :
S = Cl-(g/l) 1,8 + 0,03
Principiul metodei : metoda de determinare cantitativa a continutului de cloruri consta intr-o titrare argintometrica (titrare de precipitare). Reactia analitica este :
Ag+ + Cl- ? AgCl
Titrantul va fi solutia de AgNO3 0,1n cu factor cunoscut. Indicator este solutia de K2CrO4. Punctul final al titrarii se stabileste la aparitia unui precipatat galben brun de Ag2CrO4.
MOD DE LUCRU
Se masoara cu cilindrul sau pipeta 100 cm3 apa de analizat si se introduce in paharul de titrare.
Se adauga cateva picaturi de fenoftaleina si daca are o coloratie roza se decoloreaza prin adaos de HNO3 0,2n.
Daca proba ramane incolora se verifica daca nu este prea acida prin adaos de Na2CO3 0,2 si apoi se face decolorarea cu HNO3 0,2n.
Se adauga 5 ml solutie de cromat de potasiu.
Se titreaza cu AgNO3 0,1n pana la obtinerea unei culori galben brun.
PRINCIPIUL DE CALCUL
Cl- = VF35,5 [mg/l]
S = Cl-g/l 1,8 + 0,03[g/l]
Nr proba V1 ml
H2O V ml
AgNO3 0,1n Cl-
Mg/l S
g/l
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.