Analiză prin spectometrie absorbanței molară a ionului feric

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Principiul metodei.

Metodele spectometriei moleculare bazate pe absorbtia radiatiilor electromagnetice sunt larg utilizate pentru identificarea si determinarea a numeroaselor specii anorganice, organice si biochimice.

Ini spectometria de absorbtie moleculara,proba,de obicei lichida intr-o cuva transparenta,traversata de un fascicul de lumina cu intensitatea initiala I0. Moleculele analitului absorb o parte din energia radiant a si,ca urmare, la iesirea din cuva radiatia transmisa are o intensitate mai mica It.

Pe langa acest fenome,direct corelat cu concentrati,au loc si alte fenomene cecontribuie la reducerea intensitatii radiatiei:reflexii,imprastierea luminii,de catra particuleleaolide in suspensie,absorbtia luminii de catre moleculele solventului sau ae altor compi prezenti in proba.

Pentru a elemina influenta acestor factori se compara intensitatea radiatiei care a traversat cuva continuand proba (It),cu intensitatea radiatiei ce traverseaza proba-martor(I0)cele doua solutii fiind introduse in cuve identice.Radiatia incidenta are aceiasi intensitate pentru ambele cuve. Compozitia probei - martor se deosebeste de cea a probei studiate numai prin absenta analitului.Compozitia probei-martorse deosebeste de cea a probei studiate numai prin absenta analitului.Ca urmare,fnomenele interferente mentonate mai inainte decurg identic in ambele cuve iar I0 va reprezenta intensitatea radiatiei efectiv disponibile pentru a fi absorbtia de catre moleculele analitului.

Relatia dintre concentratie si gradul de atenuare a lumnii prin traversarea probei este data de leagea Bourguer,Lambert si Beer.Acesta este de multe ori denumita prescurtat ca legea lui Beer.

Daca se utilizeaza ca semnal analitic absorbanta A(A=log(I0/It)sau transmitanta T(T=I0/It),legea Beer se exprima sintetic prin una din urmatoarele relatii:

A=ε*x*c*l

Unde: -A=absorbata

- ε=coeficient molarde absorbtie .L/mol x cm

-c=concentratia,mol/l

-ll=lungimea stratuluiabsorbant(respeciv grasimea cuvei) cm

T=10ε*c*lAtat absorbata cat si transmitanata depind,asadar,de concentratia analitului c si de grasimea absorbantului,l; ε reprezinta coeficientul molar de absobtie,o marime

intensiva,caracteristica analitului,dar ea depinde si de lungimea de unde a radiatiei incidente.

In practica,se prefera utilizarea absorbantei ca semnal analitic ,deoarece in acest caz functia de etalonare (l)este mai simpla. Absorbanta prezinta in plus avantajul ca este marime aditiva .Relatia A=f(c) reprezinta functia de etalonare in spectometria de absorbtie moleculara si vizibil si UV si dupa cu s-a spus, a fost stabiliota de 3 savanti:Bourguer, Lambert si Beer.Aceasta lege arata directa proportionalitate intre A si c pentru un anumit domeniu de concentriatie. Pentru determinarile analitice se poate utiliza doar portiunea liniara a graficului A=f(c).

Trasarea dreptei de etalonare consta in masurarea absorbantei a 5-10 probe de concentratii diferite si cunoscute,in aceleasi conditii practice(aceiasi lungime de unda determinata din spectrul de absorbtie al substantei analizate si aceiasi grosime a stratului absorbant) si reprezentarea grafica a A=f(c). Se maoara absorbanta probei necunoscute,corespunzatoare absorbantei Ax.

Functia de eltalonare in spectrometria de absorbtie molecuara in vizibil si UV: A=f(c).

Citirea absorbantei si a probelor se efectueaza in comparatie cu proba martor in care concentratia analitului este zero pentru a elimina influenta unor factori cu ar fi:reflexia lminii,bsorbtia radiatiei de catre moleculele solventului sau a altor compusi in proba.

Observații:

Analiza prin spectometrie absorbantei molara a ionului feric.Verificarea Legii Bouguer-Lambert-Beer.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza prin spectometrie absorbantei molara a ionului feric.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 009 cuvinte
Nr caractere:
6 094 caractere
Marime:
296.22KB (arhivat)
Publicat de:
Maria S.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Chimie Generală
Predat:
Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Specializare:
inginerie chimica
Materie:
Chimie Generală
An de studiu:
II
Nota primită:
Nota 10
Sus!