Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Aminoacizii sunt substante organice, naturale sau de sinteza, continand, fara exceptie, gruparile amino - si carboxil -, uneori si alte grupari functionale in molecula. Sunt substante solide, incolore , multi dintre ei solubili in apa, altii mai putin sau greu solubili. Cu exceptia proteinei aminoacizii sunt putin solubili in alcool ti insolubili sau greu solubili in solventi nepolari.

Avand pe molecula grupe amino - si carboxil care disociaza in mediu apos, aminoacizii formeaza amfioni, la anumite valori de pH numite punct izoelectric (pHi); la valori pH diferite de pHi moleculele lor capata o sarcina electrica neta, manifestand proprietati electroforetice. Aminoacizii reactioneaza atat cu acizii cat si cu bazele - proprietati amfotere- si pot functiona ca sisteme tampon.

Datorita gruparilor amino - si carboxil - cat si a altor grupari din molecula, aminoacizii prezinta o serie de reactii generale insa si unele reactii particulare care stau la baza multor metode de identificare si dozare a lor.

REACtII GENERALE

REACtIA CU NINHIDRINA

Aminoacizii reactioneaza cu ninhidrina la pH 4-8 formand compusi colorati in albastru-violet.

intr-o prima etapa a reactiei ninhidrina reactioneaza ca oxidant, reducandu-se la hidrindantina, iar aminoacidul format sufera o reactie de hidroliza, urmata de o decarboxilare. in etapa urmatoare hidrindantina reactioneaza cu o molecula de ninhidrina si amoniacul eliberat din reactia de hidroliza a aminoacidului, conducand la un produs de condensare colorat caracteristic.

Aceasta reactie fiind foarte sensibila este utilizata in metodele de identificare si dozare ale aminoacizilor.

Reactivi: solutii de aminoacizi 0,1%, solutie de ninhidrina 0,2% in etanol.

MODUL DE LUCRU

intr-o eprubeta se introduce 1 ml solutie de aminoacid si se aduce la pH neutru. Se adauga 5 picaturi din solutia de ninhidrina dupa care se incalzeste 2 minute pe o baie de apa adusa la fierbere. in conditiile reactiei se observa o coloratie in galben.

REACtIA CU ACIDUL AZOTOS

Ca si aminele primare alifatice, aminoacizii reactioneaza cu acidul azotos eliberand azot molecular. Reactia are loc cu randament practic cantitativ, la un mol de aminoacid degajandu-se un mol de azot. Aceasta reactie permite dozarea azotului aminic din aminoacizii cu gruparea amino- libera.

Reactivi: aminoacizi, solutie de azotit de sodiu 10%, solutie de acid clorhidric 2M.

MODUL DE LUCRU

Se iau 2 eprubete curate, iar in prima se introduc 0,5 g dintr-un aminoacid si 2 ml acid clorhidric 2M. in a II a eprubeta se introduc 2 ml acid clorhidric de aceeasi concentratie, fara a introduce aminoacid, Continutul eprubetelor se trateaza cu 1 ml azotit de sodiu 10%, prin picurare, dupa o racire

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aminoacizi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 167 cuvinte
Nr caractere:
5 899 caractere
Marime:
10.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Chimie Generală
Tag-uri:
substante, molecule, aminoacizi, eprubete
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Generală
Sus!