Aciroza hepatică

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Ciroza hepatica

Prof. Dr. Dan Olteanu, UMF Carol Davila Bucuresti, Clinica Medicala II, Gastroenterologie, Spitalul Universitar Bucuresti, Splaiul Independentei 169

dolte@gastro.uhosp.ro

Practica medicala in Romania

Articolul de fata reprezinta al treilea episod din serialul educational promovat de editia in limba romana a British Medical Journal si destinat tinerilor medici interesati de gastroenterologie.

Episoadele unu si doi ale acestei serii au facut obiectul a doua articole inserate in numerele 3 si 4, din 1999, ale editiei in limba romana ale British Medical Journal, in cadrul rubricii "Practica medicala in Romania".

Dat fiind faptul ca acest episod apare abia in numarul 8 al revistei, ne permitem sa va reamintim cateva dintre dezideratele initierii unui atare serial. In primul rand, toate informatiile prezentate se refera la specificul practicii locale, si nu la date teoretice, ex libris. In al doilea rand, se urmareste ca informatiile prezentate sa poata fi retinute cat mai usor: exista cateva tehnici editoriale folosite pentru prima data in acest scop.

Domnul Costin Petrescu are 42 de ani si este inginer constructor. S-a prezentat pentru internare in spital, trimis de medicul de familie, cu diagnosticul: "ascita". Cu sapte-opt luni in urma, domnul Petrescu a observat ca i se mareste volumul abdomenului. S- a adresat unui medic cunoscut din familie, care l-a sfatuit sa se interneze pentru investigatii, dar a refuzat indicatia acestuia. A preferat, la sfatul unui vecin, sa efectueze un tratament cu ceaiuri diuretice, tratament sub care abdomenul a continuat sa se mareasca. Vazand aceasta, domnul Petrescu s-a adresat altui medic, care i-a recomandat diuretice (hidroclorotiazida), diverse "trofice hepatice" (Aspatofort, Hepabionta, Silimarina, in cure succesive) si perfuzii cu Arginina-Sorbitol, pe care le-a efectuat la domiciliu. Nici respectivul tratament nu a avut un efect favorabil, abdomenul a continuat sa creasca in volum si, in plus, au aparut icter tegumentar si scleral, urini hipercrome. In aceste conditii, se decide sa se interneze.

La internare am efectuat un examen clinic complet. Acesta a evidentiat icter, stelute vasculare la nivelul toracelui, echimoze la nivelul membrelor, lichid de ascita, circulatie colaterala, mase musculare mult diminuate, splenomegalie, ficat cu marginea ascutita, cu diametre normale. Din anamneza am retinut o ingestie de alcool de aproximativ 500 g de vodca zilnic, timp de peste 10 ani.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aciroza Hepatica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
3 313 cuvinte
Nr caractere:
20 711 caractere
Marime:
18.56KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Biologie
Tag-uri:
masa musculara, Ficat, icter
Predat:
la facultate
Materie:
Biologie
Sus!