Depozitele Bancare

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

Depozitele bancare reprezinta o forma a existentei banilor de cont, a monedei scripturale. Depozitele bancare reprezinta forma principala de mobilizare a capitalurilor si economiilor monetare temporar disponibile in economie.

Depozitele sunt utilizate pentru finantarea creditelor si a activitatilor de investitii. Bancile ofera o varietate de depozite in scopul atragerii fondurilor disponibile de la persoanele fizice, firme si din surse publice. Banca urmareste utilizarea depozitelor in scopuri profitabile, acestea reprezentand o sursa majora de fonduri.

Operatiile de casierie efectuate de banci reprezinta operatiuni efectuate de banci pentru clientii lor, pentru firmele si persoanele care au conturi deschise la banca respectiva.

Pastrarea disponibilitatilor banesti ale clientilor reprezinta o functionalitate primordiala a bancilor care este determinata de o relatie speciala intre persoane si firme, pe de o parte, si banci pe de alta parte. Prin aceste relatii, persoana sau intreprinderea cedeaza unele atributii legate de administrarea averii sale, sau, altfel spus incredinteaza efectuarea operatiunilor legate de gestiunea disponibilitatilor monetare, bancii, asumandu-si dreptul de dispozitie asupra sumelor aflate in pastrare la banca.

Tipuri de depozite

Bancile comerciale urmaresc valorificarea depozitelor, ca resurse de creditare, tinand cont de natura lor si de termenele pentru care sunt mobilizate.

In general, bancile comerciale constituie doua categorii de depozite : la vedere, sub forma disponibilitatilor curente, si la termen.

Depozitele la vedere sunt caracterizate prin flexibilitate, ceea ce inseamna ca depunatorii pot beneficia de utilizarea acestora sub forma platilor sau a retragerilor din cont. Depozitele la vedere nu ofera siguranta in ceea ce priveste asigurarea resurselor.

Aceste depozite reprezinta forma tipica a disponibilitatilor lichide si sunt reprezentate de suma soldurilor conturilor titularilor, la banca respectiva.

Acestea se mai numesc si depozite monetare si se caracterizeaza prin faptul ca permit utilizarea generala, directa si imediata a sumelor aflate in aceste depozite, astfel:

-Folosirea generala ca moneda a depozitului implica potentialul depozitului de a fi folosit in orice moment ca moneda, respectiv pentru a indeplini oricare functie a banilor: de mijloc de schimb, de rezerva a valorii si de mijloc de plata.

-Folosirea directa a depozitului desemeneaza capacitatea de a fi utilizata fara alt stadiu intermediar.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Depozitele Bancare.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
5/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 172 cuvinte
Nr caractere:
6 550 caractere
Marime:
18.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
banca, depozit
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Sus!