Determinarea Însușirilor Fizice ale Solului

Previzualizare laborator:

Extras din laborator:

1. Determinarea densitatii solului

2. Determinarea densitatii aparente

3. Determinarea porozitatii solului

1. Determinarea densitatii solului sau D (densitatea partii solide) prin metodele pienometrului

Densitatea solului reprezinta masa unitatii de volum din faza solida si serveste la aflarea prin calcul a porozitatii totale a solului precum si la calculul intervalului în timp si a adâncimii la care trebuiesc efectuate pipetarile la analiza granulometrica a solului.

Procedeul de determinare a densitatii prin metoda pienometrului urmareste determinarea volumului pe care îl ocupa particulele solide dintr-o cantitate de sol cunoscuta. Cunoscând volumul total al picnometrului (volumul lichidului cu care se va umple picnometrul) si volumul aceluiasi lichid, dupa ce în picnometru s-a introdus proba de sol, se calculeaza prin diferenta volumul lichidului dislocuit, deci volumul probei de sol.

Lichidul cel mai des folosit este apa distilata, iar în scopuri speciale, exceptând nisipurile unde înlocuirea apei distilate nu este necesara, se poate folosi un lichid inert (benzen, petrol, toluen, xilen).

Modul de lucru:

Picnometrul, cu capacitate de 50-100 cc se va umple pâna la semn cu lichidul în care se va face determinarea. Se cântareste plin cu apa distilata si se înregistreaza masa lui în grame. Se cântareste 10-16g sol uscat la 1050C, maruntit si trecut prin sita de 1mm, se introduce în picnometrul gol si uscat cu ajutorul unei pâlnii uscate, Cu ajutorul unei pipete se adauga treptat lichidul folosit, astfel ca lichidul sa formeze un strat aproximativ 1 cm deasupra solului. Se agita usor picnometrul cu sol pentru eliminarea partiala a aerului. Evacuarea totala a aerului se face fie prin fierbere pe o baie de apa (5-10 minute) sau cu ajutorul vidului. Vidul, în acest caz se realizeaza într-un exicator rezistent, cu ajutorul unei pompe pneumatice, fie cu ajutorul unei trompe de apa. În timpul evacuarii aerului din suspensia de sol, se supravegheaza ca suspensia sa nu iasa din picnometru odata cu aerul, când acesta se degaja prea brusc. La îndepartarea aerului prin fierbere picnometrul se lasa sa se raceasca într-un exicator si apoi se umple cu lichidul folosit. Se acopera apoi cu dopul rodat al picnometrului, iar excesul de lichid, eliminat prin capilarul dopului, se sterge cu o hârtie de filtru, si se cântareste. Cântaririle se efectueaza cu o precizie de 0,01g.

Calculul rezultatelor:

Valoarea densitatii solului se calculeaza dupa relatia:

unde:

G – masa probei de sol perfect uscata (g);

G1 – masa picnometrului plin cu apa (g);

G2 – masa picnometrului cu sol si apa, (g);

d – densitatea apei în momentul determinarii, g/cm3.

Densitatea apei distilate poate fi considerata egala cu 1, modificarea volumului în functie de temperatura nefiind prea mare.

Pentru precizie, se pot folosi, densitatea si volumul specific al apei la diferite temperaturi care se iau din tabelul nr.4.5.

Densitatea si volumul specific al apei la diferite temperaturi.

Tabelul 4.5.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Determinarea Insusirilor Fizice ale Solului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 569 cuvinte
Nr caractere:
8 969 caractere
Marime:
18.91KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Laborator
Domeniu:
Agronomie
Predat:
la facultate
Materie:
Agronomie
Sus!