Tema 1 NOTIUNI GENERALE
1.1. CONCEPTUL DE ASIGURARE A CALITATII
Conceptul de asigurare a calitatii a aparut din nevoia clientului de a "avea incredere" in capacitatea furnizorului de a-i oferi produse si servicii care sa-i satisfaca necesitatile.
Asigurarea calitatii reprezinta ansamblul activitatilor preventive prin care se urmareste in mod sistematic sa se asigure corectitudinea si eficacitatea activitatilor de planificare, organizare, coordonare, antrenarea si tinerea sub control a tuturor factorilor implicati intr-un anumit proces.
Asigurarea calitatii are ca scop satisfacerea cerintelor referitoare la calitate si presupune realizareaa unor obiective interne si externe.
- Asigurarea interna a calitatii reprezinta activitatile desfasurate pentru a da incredere conducerii firmei ca va fi obtinuta calitatea ceruta.
- Asigurarae externa a calitatii reprezinta activitatile desfasurate, in scopul de a da incredere clientilor ca sistemul calitatii furnizorului permite obtinerea calitatii cerute.
- Calitatea totala - satisfacerea continua a cerintelor clientilor in conditiile unor costuri minime.
1.2. CONTROLUL CALITATII
Controlul calitatii reprezinta ansamblul activitatilor operationale utilizate in scopul indeplinirii cerintelor pentru calitate.
Controlul calitatii presupune realizarea urmazoarelor etape:
- Evaluarea calitatii reprezinta examinarea sistematica, efectuata pentru a determina in ce masura o entitate este capabila sa satisfaca cerintele specificate.
- Supravegherea calitatii reprezinta monitorizarea si verificarea continua a starii unei entitati, in scopul asigurarii ca cerintele specificate sunt satisfacute.
- Inspectia calitatii reprezinta activitatile prin care se masoara, examineaza, incearca una sau mai multe caracteristici ale unei entitati si se compara rezultatul cu cerintele specificate, in scopul determinarii conformitatii acestor caracteristici
- Verificarea calitatii reprezinta confirmarea conformitatii cu cerintele specificate, prin examinarea si aducerea de probe tangibile.
1.3. SISTEMUL DE CALITATE
Sistemul calitatii reprezinta ansamblul de structuri organizatorice, responsabilitati, proceduri, procese si resurse care au drept scop realizarea efectiva a conducerii.
Sistemele de calitate se aplica tuturor activitatilor care se refera la calitatea unui produs.
Avantajele sistemelor de asigurare a calitatii sunt:
- obtinerea unor produse de calitate superioara
- o proiectare imbunatatita a produselor
- utilizarea eficienta a resurselor materiale si umane ale unei societati
- eliminarea disfunctionalitatilor din timpul proceselor de productie
- imbunatatirea relatiilor dintre angajati
- diminuarea numarului de reclamatii din partea clientilor
- imbunatatirea imaginii firmei si a credibilitatii pe piata
Problema calitatii in general si a asigurarii calitatii in special presupune desfasurarea activitatilor dintr-o entitate economica in baza unor standarde tehnice, profesionale.
Se diferentiaza doua tipuri de standarde:
- standardele ,,comportamentale" - vizeaza in principal organizarea activitatilor umane (de exemplu, standardele SMC - Sistem de Management al Calitatii, precum ISO 9000)
- standardele ,,produselor" - stabilesc modul corect de proiectare si de fabricare a produsului din punct de vedere tehnic.
In prezent, exista standarde nationale, europene si internationale care coroboreaza pentru realizarea unor bune relatii comerciale de afaceri.
In Romania, ASRO - Asociatia de Standardizare din Romania este organismul care coordoneaza activitatea de standardizare, certifica conformitatea produselor si acorda dreptul de utilizare a marcilor SR.
In Uniunea Europeana, standardele nationale. devin standarde ,,EN" odata ce sunt armonizate in cadrul UE si publicate in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene, iar membrii UE sunt obligati sa le recunoasca alaturi de propriile lor standarde nationale.
La nivel international, exista standardele ISO.
,,ISO" reprezinta abrevierea din limba engleza a ,,International Organization for Standardization" (Organizatia Internationala pentru Standardizare) care are sediul central in Geneva si a dezvoltat aproximativ 10.000 de standarde de calitate, pe parcursul
Cel mai cunoscut standard international este standardul Sistemului de Management al Calitatii ISO 9001 care este unul dintre factorii care favorizeaza comertul international cu bunuri si servicii;
Standardul ISO 9001 a fost elaborat pentru a certifica ca o societate functioneaza in acord si pe baza unui sistem de calitate recunoscut international si care este reprezentativ atat pentru calitatea produselor si a serviciilor, cat si a managementului organizatiei respective.
Standardul ISO 9001:2000 pastreaza, in linii mari, principiile standardului din 1994 la care s-au adaugat urmatoarele 8 noi principii:
- Orientarea catre client (satisfacerea clientului)
- Stil de conducere (Leadership; politica si obiectivele in domeniul calitatii)
- Implicarea personalului
- Managementul pe procese (Abordarea bazata pe proces; identificare si interactiune)
- Abordarea sistemica a Managementului
- Imbunatatirea continua (orientarea catre rezultate)
- Decizii bazate pe fapte
- Relatii reciproc avantajoase cu furnizorii.
1.4. ELEMENTELE SISTEMULUI CALITATII
Elementele sistemului de management al calitatii, definite de standardul ISO 9001/ 2000, sunt structurate conform ciclului PEVA (Planifica, Executa, Verifica, Actioneaza).
Elementele sistemului de management al calitatii sunt :
- elemente de conducere a sistemului calitatii
- elemente de desfasurare a sistemului calitatii
a. Elemente de conducere a sistemului de management al calitatii referitoare la responsabilitatea conducerii sunt definite de standardul ISO 9001/2000 si sunt urmatorele:
- angajamentul conducerii de varf
- organizare catre client
- politica in domeniul calitatii
- planificare / obiective
- organizare: responsabilitate/autoritate, reprezentantul conducerii,comunicare interna
- analiza efectuata de conducere
b. Elementele de desfasurare a sistemului de management al calitatii, definite de standardul ISO 9001/2000 grupate pe cele patru sectiuni sunt:
- Sistemul de management al calitatii: - cerinte generale
- cerinte referitoare la documentatie
- Managementul resurselor: - asigurarea resurselor
- resurse umane
- infrastructura
- mediu de lucru
- Realizarea produsului: - planificarea realizarii produsului
- procese referitoare la relatia cu clientului
- proiectare si dezvoltare
- aprovizionare
- productie si furnizare de servicii
- tinerea sub control a dispozitivelor de masurare si monitorizare
- Masurare, analiza si imbunatatire: - aspecte generale
- monitorizare si analiza
Primești ghidul de studiu în câteva minute,
cu sau fără cont