Diagnosticul de suspiciune de boala maligna se pune pe baza simptomelor si semnelor clinice si paraclinice date de tumoare, adenopatii si/ sau metastaze.
Diagnosticul de certitudine este pus pe baza examenului morfopatologic din tumoare si/sau adenopatii, metastaze.
Manifestarile clinice ale bolilor maligne
Simptomele si semnele afectiunilor maligne sunt legate de prezenta tumorii primare, a metastazelor si a produsilor biochimici eliberati in organism in prezenta celulelor maligne.
Manifestarile clinice ale neoplaziilor maligne au caracter polimorf fiind datorate cresterii de mase tumorale, compresiei, invaziei structurilor invecinate, dar si metastazelor la distanta. Totodata sunt rezultatul eliberarii din tumora maligna a citokinelor(TNF, interleukine), hormonilor sau declansarii de reactii autoimune.
Diagnosticul bolii maligne trebuie sa fie cat mai precoce si cat mai complet.
Semnele de suspiciune pot fi :
- directe date de cresterea unei mase tumorale(reprezentate fie de tumoare, adenopatie sau metastaza), cat si
- semne indirecte (reprezentate de scurgeri anormale, sangerari anormale, sdr. paraneoplazice, semne neurologice, tulburari de tranzit ,semne generale, etc.)
Manifestarile clinice de alarma sunt :
a) Modificari ale defecatiei sau ale mictiunii
b) Existenta unei leziuni care nu se vindeca
c) Aparitia de sangerari sau secretii anormale
d) Dezvoltarea unor noduli sau deformarea unor regiuni anatomice
e) Dispepsia, tulburari de deglutitie
f) Modificarea evidenta a aspectului, dimensiunilor unui nev cutanat
g) Tusea iritativa, disfonia persistenta
h) Sindrom dureros abdominal, toracic, osteoarticular persistent.
Examenul clinic este indispensabil pentru diagnostic, uneori tumorile pot avea un aspect macroscopic foarte sugestiv pentru o boala maligna.
Palparea unor mase tumorale, de obicei nedureroase, rau delimitate, aderente la structurile vecine, avand consistenta crescuta, poate fi prezenta in: cancerul mamar, tiroidian, cancerul de colon drept, cancer testicular, sarcoame de parti moi, metastaze subcutanate.
Palparea tumorii primare este posibila in cazul tumorilor superficiale(cutanate, san, col uterin, rect , tumori de parti moi) sau in stadiile avansate pentru tumorile cu localizare mai profunda.
Adenopatiile superficiale metastatice sunt cel mai frecvent semn direct de boala, fiind adesea palpabile si sesizate inclusiv de pacient.
Un semn important pentru masele tumorale maligne este ca sunt adesea nedureroase timp indelungat, dupa care pot devenii dureroase datorita compresiunii vasculo-nervoase sau pe structurile invecinate, suprainfectiei, volumului mare tumoral.
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.