Plan de recapitulare - teză la istorie

Previzualizare ghid de studiu:

Extras din ghid de studiu:

Istoria Getilor timpurii

*Daco-getii fac parte din ramura de Nord a dacilor.

*Desi apar sub denumirea de geti in izvoarele grecesti si de daci in izvoarele romane daco-getii << formau un singur popor si vorbeau aceeasi limba >> (Strabon) .

*Daco-getii erau organizati in triburi si uniuni de triburi conduse de un rege care locuia intr-o asezare intarita de tip DAVA.

*Clasele sociale :-NOBILIMEA->tarabostes ( pileati ) .

-COMATI->oamenii liberi(tarani,negustori,etc.)

- Informatii despre daco-geti :

1) Prima informatie o da Herodot in anul 514 i.Hr. care mentioneaza pe getii dobrogeni cu prilejul expeditiei organizata de regele Darius I impotriva scitilor din Nordul Marii Negre.Getii au opus rezistenta dar au fost infranti desi erau considerati << cei mai viteji si mai drepti dintre traci >>(Herodot) .

2) O alta informatie dateaza din anul 335 i.Hr. sec.4 cu prilejul expeditiei organizata de Alexandru Macedon impotriva tracilor de la Dunarea de Jos ( sunt mentionati si getii de la Nord de Dunare) .

?Dromichetes : - seful unei uniuni tribale din Campia Munteniei a intrat in conflict cu regele Lisimah,urmasul lui Alexandru Macedon.In urma luptelor din 300-292 i.Hr. Lisimah este infrant.

?Getii si grecii de la Dunarea de Jos : - intre sec.7-6 i.Hr. getii au intemeiat pe litoralul Marii Negre 3 colonii.In anul 657(sec.7) i.Hr. grecii din Milet(Asia Mica) au intemeiat prima colonie Histria iar in sec.6 i.Hr. au fost intemeiate Tomis si Callatis .

- intre cele doua popoare

s-au stabilit relatii comerciale.Grecii luau de la geti grane,materii prime,sclavi iar getii luau de la greci vin,ulei de masline,ceramica de lux,podoabe,etc.

*Datorita civilizatiei avansate getii au preluat de la greci moneda,roata olarului,tehnici perfectionate de metalurgie si modele de organizare politico-statale.

*Religia : - getii erau politeisti.Principala divinitate era Zamolxis(zeul pamantului).Alte divinati :Gebeleizis(zeul luminii si cerului) , Bendis(zeita lunii si a padurilor).

- getii se credeau nemuritori iar ceremenialul religios se desfasura in sanctuare(locuri sfinte care erau patrulatere sau circulare).Cele mai multe s-au descoperit la Sarmisegetuza(m-tii Orastiei).

Statul(regatul) condus de Burebista

*In aparitia statului dac un rol important l-au avut factorii interni(dezvoltarea metalurgiei,aparitia cetatilor DAVA si a sanctuarelor) si factorii externi(amenintarea celtilor si expansiunea Imperiului Roman) .

- Burebista ( 82 - 44 i.Hr. sec.1) :

o a unificat triburile daco-getilor cu ajutorul marelui preot Deceneu) .

o Caile folosite : 1) calea pasnica si 2) calea razboiului.

o In plan intern : - s-a sprijinit pe aristocratie si a construit un sistem de fortificatii ( Costesti , Blidaru , Piatra Rosie ) care trebuiau sa apere capitala statului Sarmisegetuza la Regia.

o In plan extern : - a dus o politica expansionista.

- in anul 60 i.Hr. i-a infrant pe celtii care amenintau Nord-Vestul Daciei .

- in anul 55 i.Hr a cucerit cetatile grecesti de pe liroralul pontic de la Olbia ( Nord ) pana la Apolonia ( Sud ) .

Granitele statului se intindeau in Nord pana la Carpatii Nordici ( Padurosi ) , in Sud pana la muntii Balcani , in Est pana la Nistru iar in Vest pana la Dunarea Mijlocie ->Burebista era considerat cel dintai si cel mai mare dintre regii din Tracia.

*Statul dac reprezenta un pericol si pentru romani .

*Burebista : - se amesteca in razboiul civil dintre Cezar si Pompei de la Roma.

- promite ajutor militar lui Pompei dar in schimb trebuia sa recunoasca granitele statului dac.Intre timp Cezar il inlatura pe Pompei si se pregateste sa organizeze o expedititie militara impotriva Daciei . Dar in anul 44 i.Hr. Cezar este asasinat iar in acelasi an este asasinat si Burebista .

*Dupa moartea lui Burebista statul dac se imparte in patru apoi cinci formatiuni politice independente . Nucleul statului

s-a mentinut in muntii Orastiei.

*Urmasi ai lui Burebista : Deceneu , Comosicus ( amandoi au fost regi si mari preoti -> monarhia militara se transforma in teocratie ) , Scorilo , Duras , Decebal.

Descarcă ghid de studiu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Plan de recapitulare - teza la istorie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 929 cuvinte
Nr caractere:
22 383 caractere
Marime:
33.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Ghid de studiu
Materie:
Istorie
Tag-uri:
Recapitulare, teza
Predat:
la gimnaziu
Sus!