Previzualizare ghid de studiu:

Extras din ghid de studiu:

CAP1.

DEF: acel corp de reguli obligatorii d.p.d.v juridic pt. state in relatiile dintre acestea.

TRASATURI: drept de coordonare, in sensul ca, in lipsa unei autoritati cu functii, normele acestui drept sunt create prin punerea de acord a vointei statelor, in conformitate cu interesele lor. Spre deosebire de aceasta, dreptul intern este considerat ca un drept de subordonare, normele sale fiind create de autoritatea legislativa (parlamentul) si sunt obligatorii pe intreg teritoriul statului pentru persoanele fizice si juridice. O alta trasatura decurge din sistemul de aplicare a normelor dreptului international care nu sunt aduse la indeplinire de o autoritate internationala superioara, ci de catre state care actioneaza de bunavoie, iar in caz de nerespectare prin masuri luate individual sau colectiv, in baza unor tratate sau prin organizatii internationale. in dreptul intern normele sunt asigurate in respectarea si aplicarea lor prin organe ale administratiei publice avand autoritate superioara fata de persoanele care incalca legea. A treia trasatura priveste controlul executarii normelor acestui drept, in cadrul caruia nu exista, ca in dreptul intern, un sistem de organe judecatoresti competente sa intervina si sa aplice sanctiuni in caz de incalcare a normelor. In dreptul international exista si este pe cale de a se consolida jurisdictia internationala dar, in principiu, nu este obligatorie, fiind necesar pentru declansarea procedurii,consimtamantul expres si prealabil al statului.

Principiile au fost, pentru prima oara, denumite ,,principii fundamentale ale dreptului international" prin Declaratia 2625/1970.

-Egalitatea suverana a statelor;

-Principiul autodeterminarii;

- Nerecurgerea la forta sau la amenintarea cu forta;

-Solutionarea pasnica a diferendelor internationale;

-Neamestecul in treburile interne ale altor state;

- Indatorirea statelor de a coopera intre ele;

-Indeplinirea cu buna credinta a obligatiilor internationale

Teoria monista considera ca exista un singur sistem de drept in cadrul caruia coexista atat ordinea juridica internationala, cat si cea interna.

CAP2

IZVOARE : Prin izvoarele formale ale dreptului international se inteleg acele mijloace juridice de exprimare a normelor create de catre state si alte subiecte ale dreptului international.

Spre deosebire de dreptul intern in care normele de drept isi au izvorul in constitutie, legi si alte acte normative, in dreptulinternational nu exista o autoritate cu functii de legiferare, ci normele se creeaza printr un proces mai complex si se exprima,de regula in mod expres prin tratate si tacit prin cutuma. In practica statelor s-au dezvoltat si alte izvoare de drept international.

1. Tratatul international poate fi definit ca actul juridic ce exprima in modexpres acordul de vointa dintre state(sau si alte subiecte de drept international), incheiat in forma scrisa si guvernat de dreptulinternational in scopul de a crea, modifica sau abroga norme dedrept international.

2. Cutuma internationala este cel mai vechi izvor al dreptului international, dar spre deosebire de tratat, cutuma este un izvor nescris. Actualmente, desi tratatul ocupa un loc preponderent,cutuma continua sa fie izvor principal de drept international inspecial in acele domenii in care: interesele divergente ale statelor nu au permiscodificarea regulilor cutumiare; practica relatiilor dintre state nu a ajuns la acel stadiu

Elementul material(obiectiv) si caracteristicile sale:

- generalitatea in sensul caun numar de state cat mai mare si state reprezentative s-o accepte

in mod uniform si constant in absenta generalitatii pot aparea cutume regionale sau locale,practica unui numar restrans de state;

- timpul (durata) necesar pentru formarea unei cutume, practica sa fie indelungata, repetata si uniforma si nu o actiune intamplatoare.

Elementul psihologic(subiectiv). Simpla repetare a unei practici generala, uniforma si indelungata nu este suficienta pentru a considera ca aceasta constituie o norma cutumiara, ci practica trebuie urmata de convingerea ca aceasta reprezinta o obligatie juridica

Definitie Actul unilateral este acel act care emana de la un singur subiect de drept international,este susceptibil sa produca efecte juridice in raporturile internationale, fie angajand subiectulde la care emana, fie creand drepturi sau obligatii pentru alte subiecte.

Download ghid de studiu

Primești ghidul de studiu în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 391 cuvinte
Nr caractere:
18 350 caractere
Marime:
39.81 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Ghid de studiu
Domeniu:
Drept
Data publicare:
18.12.2022
Structură de fișiere:
  • DIP.docx
Predat:
Facultatea de Drept "Simion Barnutiu" , Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu
Specializare:
Drept
Materie:
Drept international public
An de studiu:
II
Te-ar putea interesa și:
I.Principiile fundamentale ale DIP consacrate in Carta ONU Doctrina juridica si practica...
I. Prolegomene Statutul persoanei fizice este fundamentat pe relatiile de familie, starea civila...
1.Elementul de extraneitate 2. Raporturi juridice cu un element de extraneitate Raporturile...
Cap I. Aspecte generale privind contactul individual de munca I.1 Notiuni. Dupa cum prevede Noul...
Drept International Privat - C1 8.02.2007 Particularitatea DIP o constituie raporturile...
Sus!