Lucrări de tencuieli

Previzualizare ghid de studiu:

Extras din ghid de studiu:

cap. 1 LUCRARI DE TENCUIELI

1.1 GENERALITATI

1.1.1 Introducere

Scopul principal al capitolului este acela de a oferi studentilor cunostintele necesare executarii diverselor tipuri de tencuieli, curent folosite in practica.

Obiectivele principale ale capitolului sunt acelea de a oferi studentilor, cunostinte tehnice, functionale si tehnologice pentru realizarea tencuielilor: groase, aplicate pe orice suport; de renovare destinate remedierii tencuielilor degradate (in structura sau numai la nivelul stratului vizibil); pentru termosisteme de tip ETICS; la tavane.

In lucrare nu sunt prezentate si descrise lucrarile referitoare la remedierea situatiilor de condens la fatade cat si lucrarile de renovare ale tencuielilor degradate ale cladirilor situate in mediu intens poluant.

Timp de studiu estimat: 15 ore

Cerinte preliminare: Elemente de fizica si chimia materialelor de constructii. Cunoasterea caracteristicilor de baza din punct de vedere fizico-chimici ale materialelor curent utilizate in domeniul constructiilor. Rezolvarea subsistemelor constructive si al elementelor de constructii din punct de vedere al exigentelor si criteriilor de performanta. Retete de preparare ale unor materiale clasice, curent utilizate in domeniul constructiilor.

Cuvinte cheie: tencuieli traditionale, tencuieli decorative, tavane

1.1.2. DEFINITIE

Tencuiala este stratul de finisaj aplicat pe suprafata unor elemente de construtie avand rol: decorativ: asigura suprafetei pe care se aplica, o suprafata placuta, dorita; igienic: functie de materialele aplicate se poate obtine un efect de septizare sau se poate obtine o suprafata neteda la care praful sau impuritatile din aer pot adera mai greu; de izolare hidrofuga, fono, termo sau contra diverselor gaze corozive;

etc.

1.1.3. STANDARDE SI NORMATIVE DE REFERINTA

Legislatia nationala este, in principal, armonizata cu legislatia europeana. In continuare sunt prezentate principalelor norme nationale din domeniu:

SR EN 998-1:2004/AC:2006 - mortare de tencuire pentru utilizare exterioara; SR EN 998-1:2004/AC:2006 - mortare de gletuire pentru utilizare interioara (gletuire) SR EN 998 / 1 - 2004: clase de rezistenta ale mortarelor; STAS 1667-76: Agregate naturale Nisip natural de rau sau cariera (nu se va folosi nisip de mare) STAS 1134-71: Piatra mozaic NE 001 - 96: Normativ de executare a tencuielilor umede groase sau subtiri C16-84: Normativ pentru executarea lucrarilor pe timp friguros SR EN 998-2 - Specificatie a mortarelor pentru zidarie. Partea 2 Mortare pentru zidarie SR EN 1015-1...18/2008 - Metode de incercare a mortarelor pentru zidarie

1.1.4. CLASIFICARI

Functie de grosimea stratului tencuielile pot fi: obisnuite: din categoria tencuielilor traditionale; subtiri: grosimi sub 10 mm grosime.

Dupa natura pozitia in cadrul cladirii, tencuielile pot fi: interioare: atasate suprafetelor elementelor de constructie ce fac parte din subsistemul compartimentari interioare sau suprafetelor interioare ale elementelor de constructie ce fac parte din subsistemul anvelopa; exterioare: atasate suprafetelor exterioare ale subsistemului anvelopa.

Dupa modul de executie (preparare si aplicare), tencuielile pot fi : umede: pentru preparare si aplicare se foloseste apa; uscate: se obtin prin acoperirea suprafetelor dorite cu placi prefabricate subtiri.

Dupa natura liantului folosit, tencuielile pot fi (pe baza de mortar de): rezistente la apa: ciment, ciment cu adaos de var ...; sensibile la apa: var, var-ipsos, ipsos, argila.

Dupa natura suprafetei suport, tencuielile pot fi aplicate pe: pe suprafete de caramida; pe suprafete din piatra, beton; pe sipci; pe plasa de rabit.

Tencuielile aplicate pe suprafete de caramida sunt formate din urmatoarele straturi: grund; fata vazuta.

Tencuielile aplicate pe suprafete din piatra, beton sau beton armat sunt formate din urmatoarele straturi: sprit; grund; fata vazuta.

Tencuielile aplicate pe sipci sunt formate din urmatoarele straturi: sprit; grund; fata vazuta.

Tencuielile aplicate pe plasa din rabit sunt formate din urmatoarele straturi: smir; grund; fata vazuta.

Dupa modul de prelucrare al fetei vazute, tencuielile pot fi : obisnuite; brute; driscuite; driscuite fin; sclivisite; gletuite.

Tencuielile decorative pot fi : cu praf de piatra; stropite; din piatra artificiala; de terasit, granulit, dolomit; calcio-vechio, marmora artificiala. cu praf de piatra, similipiatra, stropite, terasit, stropita cu pasta colorata.

Functie de dimensiunea agregatelor folosite, tencuielile decorative pot fi cu granulatie : mica: diametrul agregatelor este mai mic de 1,5 mm; medie; mare: diametrul agregatelor este mai mare de 3 mm (folosite in cazul tencuielilor zgariate).

Functie de tipul liantului folosit, tencuielile decorative pot fi: minerale: pe baza de ciment si rasini sintetice;

sintetice: pe baza de rasini sintetice.

Adaosuri in tencuieli: culoare; aditivi cu rol de hidrofobozare, plastifianti etc.; armatura: papura, fibre de canepa: la tencuielile aplicate pe tavane din lemn; plasa de rabit: la tencuielile care mascheaza conducte de instalatii sau la tencuielile de ciment aplicate pe lemn; plasa din fire sau fibre de sticla: la tencuielile aplicate termosistemelor.

etc.

Bibliografie:

1. F. Gheorhiu, E. Grunau ,,Functionalitatea si protectia fatadelor".

2. F. Dabija, V. Demir s.a. ,,Cladiri", vol. III, ICB, 1974.

3. M. Darie, V. Demir, V. Nicolau ,,Finisaje in constructii", ICB, 1976.

4. Caiete de sarcini, Fise tehnologice de la firmele: Baumit, Ceresit, Knauf, Rigips, Weber, Celco etc.

5. Soft educational.

6. Fise de lucru individual.

7. Caiete de sarcini: Proiect TVET RO 0108.03.06 Reabilitare Scoli, PHARE; Hill International (UK) Ltd.; SC C. NAPOCA SA, SC CONCAS SA Buzau, SC TCIF SA Craiova, SC COMPANIA NOVA CONSTRUCT SA Iasi

8. Caiete de sarcini: Project TVET RO 2003/005-551.05.03.04.01.07 Reabilitare Scoli, Phare, Louis Berger Group, SC VEGA SA, SC CONSILIER CONSTRUCT SA

Observații:

Scopul principal al capitolului este acela de a oferi studentilor cunostintele necesare executarii diverselor tipuri de tencuieli, curent folosite in practica.

Descarcă ghid de studiu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Lucrari de tencuieli.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
3 048 cuvinte
Nr caractere:
16 346 caractere
Marime:
213.18KB (arhivat)
Publicat de:
Iacov Timis
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Ghid de studiu
Domeniu:
Construcții
Tag-uri:
generalitati, lucrari, fono, termo, izolare hidrofugă, tencuieli, decorativ, igienic
Predat:
la facultate
Materie:
Construcții
An de studiu:
V
Sus!