Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Primele incercari ale miscarii feministe, aparute pe parcursul secolului XIX (prima miscare feminista: 1848-1914), au avut rolul de a ameliora situatia femeilor in domeniul civil si de a le asigura maturizarea din punct de vedere legal (custodie, desfiintarea statului de fiinta superioara a barbatului in casnicie). Dreptul de vot nu a ocupat la inceput in revendicarile lor decat o pozitie secundara. In tot cazul, ele au avut de indurat experiente amare. Fara drepturi de a se ocupa in politica, aceste femei se aflau la bunul plac al partenerilor lor de sex masculin si depindeau intru totul de situatia politica din acele vremuri. Partenerii de coalitie si partidele cu renume nu sprijineau idealurile feministe decat atata vreme, cat acest lucru le servea satisfacerii propriilor interese, iar atunci cand toti acestia isi vedeau scopurile atinse, femeile ramaneau singure. In consecinta, prima miscare feminista a insistat din ce in ce mai mult asupra dobandirii dreptului de vot. Feministele s-au asociat in organizatii proprii, autonome sau partial autonome. Aceste femei care s-au impus pot fi impartite in trei categorii distincte: moderatele, radicalele, socialistele.

*Evolutia miscarii feministe in diverse tari:

S.U.A.: miscarea feminista s-a dezvoltat din miscarea anti-sclavagista (abolitionista), la care a participat un numar neobisnuit de mare de femei. Aceste femei trebuiau sa-si apere revendicarile mai ales in fata Bisericii, dar si in cea a ideilor preconcepute formulate de abolitionistii de sex masculin. Tipic pentru miscarea feminista din S.U.A. este faptul ca aici, femeile albe au luptat alaturi de suratele lor de culoare. Miscarea feminista s-a desprins de cea abolitionista atunci cand negrii au primit prin Constitutie dreptul de vot.

Anglia: aici miscarea feminista a propus prima reformare a legii electorale inca din 1832. Aceasta urma sa democratizeze parlamentarismul englez, refuzand totusi femeilor dreptul de a participa la scrutinele districtuale si parlamentare (prin alaturarea atributului "male" langa substantivul "persons"). Asa a aparut miscarea influenta a sufragetelor, care dorea sa obtina dreptul de vot pentru femei prin intermediul actiunilor publice si al petitiilor. Un partener important de coalitie al acestora a fost filosoful si deputatul englez din Camera Comunelor, John Stuart Mill. Miscare feminista a reusit sa obtina mai intai dreptul activ si pasiv de vot la nivelul comitetelor si al nivelelor administrative inferioare din 1869. "Miscarea pentru apararea bunelor moravuri" condusa de Josephine Butler s-a impotrivit reglementarii prostitutiei de catre politie. Pentru intaia oara, femeile burgheze s-au impus pentru drepturile prostituatelor. La scurt timp dupa aceasta, aceasta reglementare a fost defiintata. Miscarea sufragetelor a devenit una din cele mai mari politice din Anglia dinaintea izbucnirii Primului Razboi Mondial. Izbucnirea Primului Razboi Mondial a pus punct miscarii feministe pentru dobandirea dreptului de vot.

Germania: miscarea feminista din acesta tara s-a desfasurat la inceput sub insemnul Revolutiei de la 1848. In perioada urmatoare a Restauratiei, femeilor le-au fost retrase unele drepturi fundamentale, precum dreptul de participare la activitati in cadrul unor societati sau de redactare a ziarelor, precum si la orice activitate politica astfel, miscarea feminista a fost inabusita. In Germania, dreptul de vot la femei a fost introdus in anul 1918, dupa pierderea razboiului, de catre Partidul Social-Democrat.

Franta: Incepand cu 1793, iacobinii au interzis asociatiile de femei si eu

Bibliografie:

Miroiu, M., 2006, "Nepretuitele femei", Editura Polirom, Iasi.

Scaunas, S., 2003, "Dreptul international al drepturilor omului", Editura All Beck, Bucuresti.

De Beauvoir, S., 1998, "Al doilea sex", Editura Univers, Bucuresti.

Dragomir, O., 2002, "Lexicon feminist", Editura Polirom, Iasi.

Ana, G., 1975, "Afirmarea femeii in viata societatii", Editura Politica, Bucuresti

"Revista de asistenta sociala", nr. 1-2, 2005.

Internetul

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Feminism.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 618 cuvinte
Nr caractere:
15 324 caractere
Marime:
17.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
egalitate, sex, femei, drepturi
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Sus!