Atropologia mediului

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

O societate (umana) reprezinta un grup de persoane intre care se manifesta relatii permanente sau o grupare sociala ce ocupa un anumit areal geografic si care se supune unei anumite autoritati politice si ai carei membri au in comun anumite aspiratii culturale. Prin cultura se reprezinta multitudinea de caracteristici si cunostinte care apartin unui anumit grup de oameni, de la limba vorbita, la religie, gastronomie, obiceiuri sociale, muzica si arte. Iar natura este un sistem alcatuit din componente fizice, vegetatia, fauna, fara a putea explude implicatiile umane asupra mediului inconjurator.

Prin cultura, omul supune procesual lumea exterioara, o transforma intr-o lume a sa, pe masura propriei sale esente. Prin cultivare, "natura naturala" devine natura umanizata, o treapta a istoriei sociale se transforma in alta, mai umana, omul devine mai om. Acesta relatie dintre societate, cultura si natura poate deveni una ingrijoratoare datorita faptului ca omul prin modificarile pe care le produce naturii poate dauna mediul inconjurator si totodata pagube majore sau chiar ireversibile.

In acest punct se poate introduce problematica Dealurilor Clujului de Est, un sit cu o importanta comunitara desemnat in scopul protejarii biodiversitatii si mentinerii intr-o stare de conservare favorabila a florei spontane si faunei salbatice, precum si a habitatelor naturale de interes comunitar aflate in arealul zonei protejate. Acesta este situat in nord-vestul Transilvaniei, pe teritoriul judetului Cluj. La baza desemnarii sitului se afla mai multe specii faunistice: mamifere, reptile, amfibieni, insecte. Privind conservarea habitatelor naturale si a speciilor de fauna si flora salbatica sau aflate pe lista rosie, printre care: soarecele saritor de stepa, liliacul mare cu potcoava, vipera de faneata, testoasa de balta, ivorasul-cu-burta-galbena, buhaiul de balta cu burta rosie, tritonul comun transilvanean, tritonul cu creasta, croitorul-marmorat; precum si noua specii de fluturi:fluturele purpuriu, Cucullia mixta, fluturele-tigru, fluturele de stepa, fluturele testos, Pseudophilotes bavius, fluturele de mustar, fluturele albastru si fluturasul albastru cu puncte negre.(wikipedia)

Relatia societate-cultura-natura

In perioadele stravechi ale omenirii, relatia dintre societate si natura, era una de bun augur, omul traia din vanat sau poate din pastorit si din cultivat neavand o influenta majora asupra naturii desfasuranduse ciclul normal si fires de supravietuire. Pe parcursul anilor rasa umana se inmulteste se dezvolta gasind strategii inteligente de a-si usura viata, de la inventarea rotii, descoperirea armelor, construirea caselor a micilor societati, pana la marea revolutie industriala unde omul a inceput sa polueze mediul inconjurator. In zilelel poluarea mediului inconjurator, a naturii a devenit si mai ingrijoratoare datorita urbanizarii si a extinderii oraselor din ce in cemai mult. Au loc defrisari masive de paduri care nu mai sunt inlocuite decat o mica parte di ele, in Romania recilarea selectiva inca nu a devenit importanta iar unele orase si comune au inca probleme majore cand vine vorba de curatenia localitatii. Toate aceste lucruri dauneaza nautura, populatia Romaniei inca este educata si nu constientizeaza nevoia de

Bibliografie:

1. Wikipedia, https://ro.wikipedia.org/wiki/Dealurile_Clujului_de_Est, site accesat in 07.06.2016, ora 1.30 PM

2. Sarah Pilgrim and Jules Pretty, Nature and Culture, Rebuilding Lost Connections, editura Earthscan, an 2010

3. http://www.lepidoptera.ro/files/PM/7_Rezultate_chestionare.pdf, rezulatele la chestionare.

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Atropologia mediului.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 217 cuvinte
Nr caractere:
6 193 caractere
Marime:
32.94KB (arhivat)
Publicat de:
Ruxanda Rotaru
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
societate, mediu
Predat:
Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala , Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
Materie:
Sociologie
An de studiu:
III
Nota primită:
Nota 8
Sus!