Recenzie - Cum ne educăm copiii

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Cartea ,,Cum ne educam copiii(4-11 ani)scrisa de Liat Hughes Joshi in colaborare cu Dr.Jemma Rosen-Webb si Dr.Harriet Tenenbaum a aparut la Editura Polirom in anul 2012 ,fiind tradusa de Andra Hancu si Ioana Pantir ,ISBN 978-973-46-2532-1,are246 de pagini.

Liat Hughes Joshi este jurnalist specializat in parenting,publica articole in ziare si in reviste.Inaintea reorientarii profesionale ca si scriitoare a fost consultant pe probleme de management.A mai scris ,,Ce trebuie sa cumparati pentru copilul dumneavoastra nou-nascut".

Colaboratoarea sa ,Dr. Jemma Rosen -Webb ,a urmat studii de psihologie clinica si lucreaza ca specialist cu copiii si cu familiile lor in cazuri cotidiene,dar si terapie in cazul problemelor serioase.Exemplele oferite in carte provin din experientele familiilor pe care le ajuta.

Dr. Harriet Tenenbaum este doctorand in psihologia copilului ,in prezent lucreaza ca si conferentiar la o universitate de renume unde coordoneaza cercetarile in domeniu.

Cartea ,,Cum ne educam copiii(4-11 ani)" ne arata cum procedeaza alti parinti ,ce strategii au success si ce ne sfatuiesc expertii sa facem in situatii dificile cum ar fi :efectuarea temelor,obiceiul de a mintii,lipsa de politete si timpul petrecut in fata calculatorului.

Ea incepe cu ,,Introducere" si este structurata pe unsprezece capitole.

Capitolul 1.Sfaturi generale pentru educarea copiilor cu varste intre 4-11 ani.

Capitolul 2.Prieteni si dusmani.

Capitolul 3.Scoala si activitatile extrascolare.

Capitolul 4.Mancare,mancare delicioasa.

Capitolul 5.Somnul.

Capitolul 6.Copiii cresc repede.

Capitolul 7.Aparatura electronica si jocurile.

Capitolul 8.Intrebari dificile.

Capitolul 9.Probleme financiare.

Capitolul 10.Perioade dificile.

Capitolul 11.Alte mici provocari.

In ,,Introducere" autoarea ne descopera motivul pentru care s-a decis sa scrie aceasta carte:abundenta cartilor despre sugari si adolescent si lipsa literaturii de specialitate care se adreseaza parintilor copiilor de la 4 la 11 ani.Ea argumenteaza ca ,,nu e floare la ureche sa fii parintele unui astfel de copil",tocmai de aceea s-a hotarat sa abordeze micile probleme aparute in relatia parinte-copil oferind informatii,opinii ale expertilor si sfaturi practice.

Cititorii sunt invitati la lectura avand alaturi rabdarea si perseverenta in aplicarea metodelor care li se potrivesc cel mai bine.Capitolele pot fi citite si pe sarite,in functie de problema vizata.

Capitolul 1 ,,Sfaturi generale pentru educarea copiilor" autoarea ne prezinta trei metode:recompensele-laudele,ignorarea si retragerea.Studiile au aratat ca recompensele sunt mai eficiente in schimbarea comportamentului decat pedepsele.

Tipuri de recompense:table cu cerinte,stelute pentru buna purtare ; ele se acorda in functie de varsta copilului si au obiective realiste.Pot fi o puternica sursa de motivatie.

Laudele trebuie sa fie imediate,sincere,justificate si oferite pentru ceva anume.

Daca copilul adopta anumite comportamente pentru a te enerva sau a-ti atrage atentia il poti ignora(metoda 2) si ii acorzi atentie cand a incetat comportamentul respective.In schimb daca face lucruri grave poti aplica metoda 3 si ii poti retrage un obiect sau privilegiu(obiectul care-i place) sau momentul de time-out.

Tonul vocii este important,exemplul personal,este recomandabil sa indicam comportamentele asteptate,sa nu amenintam fara a pune in practica , sa nu cedam smiorcaielilor,iar parintii trebuie sa faca front comun.

Toate celelalte capitole au o structura lineara:informatii generale,ce spune specialistul,sfaturi practice de rezolvare a problemelor.

Daca aveti un copil care are dificultati in a stabili relatii de prietenie trebuie sa cititi capitolul 2 ,,Prieteni si dusmani".Ca parinte ati putea sa ii oferiti ocazii pentru a facilita inchegarea unor noi prietenii sau consolidarea celor existente,il puteti observa cum interactioneaza cu alti copii,vorbiti cu invatatorul,iar daca vedeti ca nu va descurcati cereti sfatul specialistului.

Subcapitolele dezbat probleme ca certurile cu prietenii,agresivitate la scoala,prietenii pe care nu-i agreati,intalniri cu alti copii,nopti petrecute la un prieten.Specialistul in psihologia copilului explica de ce este important sa se cultive si dezvolte relatiile sociale,este necesar ca fiecare copil sa se gandeasca si la nevoile celorlalti.Parintii nu pot decat sa-i asculte,sa le ofere sprijin si sa-i lase sa-si rezolve singur problemele.

Agresivitatea are ca efect scaderea stimei de sine,depresia, insucces scolar.Daca aveti un copil agresat ii puteti oferi un umar pe care sa planga sau ii puteti sugera niste replici inteligente,iar daca acestea nu dau roade cereti ajutorul cadrelor didactice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Recenzie - Cum ne educam copiii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
2 487 cuvinte
Nr caractere:
14 028 caractere
Marime:
19.61KB (arhivat)
Publicat de:
Codrin Craciun
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Psihopedagogie
Tag-uri:
carte, educatie
Predat:
Facultatea de Litere si Stiinte , Universitatea "Petrol - Gaze" din Ploiesti
Specializare:
PIPP
Materie:
Psihopedagogie
An de studiu:
II
Sus!