Memoria și emoțiile sunt imposibil de separat

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Memoria este un fenomen boilogico-psihologic. Mecanismele biologice confera creierului capacitatea de a rata informatia, precum si aptitudinea de a inregistra noi cunostinte, creind astfel retele de comunicare intre celulele nervoase. Memoria are si o latura psihologica ce tine de comportamentul si emotiile personale.Continutul informational al memoriei il constituie trecutul relatat ca trecut.Daca trecutul ar fi perceput ca prezent am avea halucinatii. Si totusi memoria readuce trecutul in prezent, dar o face tinand seama de conditiile schimbate si actuale ale prezentului.Memoria echilibreaza organismul cu mediul.Marele psiholog rus Secenov a numit-o ``conditia fundamentala a vietii psihice??.

In viata de zi cu zi experimentam cele mai diverse stari - unele placute, altele mai putin placute. Raspunsul emotional este in functie de evaluarea persoanelor, obiectelor, situatiilor cu care ne confruntam, fapt care ne face sa reactionam intr-un anumit mod.Mesajele pe care le transmitem au consecinte imediate prin impactul avut asupra persoanei de langa noi. Adesea preluam, fara sa ne dam seama, emotiile pe care le vedem exprimate de altcineva prin intermediul tuturor semnalelor care ne sunt transmise Pe masura ce omul se maturizeaza, emotiile incep sa-i modeleze gandirea, sa o influenteze, atragandu-i atentia asupra modificarilor importante din interiorul sau sau din mediul inconjurator. Anticiparea modului in care s-ar simti un individ in anumite situatii poate sa-l ajute in luarea deciziilor, in orientarea comportamentului intr-o directie sau alta. O mare parte din viata emotionala este inconstienta, sentimentele care ne framanta in interior nu trec mereu pragul constientizarii.

Memoria are un caracter activ si dinamic ceea ce rezulta din faptul ca unele informatii care pareau ca sunt uitate atunci cand este nevoie sunt reduse cu usurinta la lumina. Dar poate aparea si asa numitul ``lapsus??- dificultatea de a ne aminti anumite intamplari mai vechi sau mai noi. Faptul ca nu ne amintim unele lucruri ne ingrijoreaza ,insa ar fi inutil sa incercam sa memoram totul indiferent de subiect sau evenimente traite ,o astfel de memorie magica care sa inregistreze totul nu exista.De altfel nu este indicata stocarea de informatii cotidiene, neimportante. Memoria este o capacitate psihica fara de care viata nu ar fi posibila, fara memorie omul nu ar avea trecut, ar trai doar in prezent, nu ar putea avea o viata personala,ganduri si impresii referitoare la intamplarile trecute, nu ar avea amintiri in general.Orice factor din afara i s-ar parea inedit, necunoscut. Nu ar intelege multe lucruri, multe obiecte i s-ar parea ciudate, nu ar sti sa se comporte in anumite situatii. L-ar speria noul, ar fii irascibil. Gandurile si actiunile lui nu ar avea continuitate intre ele ,va trebui sa inceapa sa invete din nou lucruri banale uitate si ii va fi foarte greu.Nu ar putea rezolva problemele ce se ivesc in viata cotidiana. Nu ar fi capabil de judecati logice datorita lipsei unor informatii anterioare pe care sa le prelucreze, pentru a intelege. Universul psihic ar fi limitat la citeva perceptii senzitive. Ar fi un om fara trecut, fara viitor clar, doar cu un prezet ciudat ce i se descopera treptat.Personalitatea lui s-ar pierde o data cu memoria.

Deci, nu ar putea retrai emotiile, bucuriile anterioare, evenimentele anterioare ce i-au marcat viata in mod placut.Nu si-ar recunoaste familia si pe cei dragi lui, ceea ce ar cauza suferinta si pentru ei.Un om fara memorie si emotii nu ar fi in intregimea lui, i-ar lipsi o parte importanta pentru existenta lui.Stim ca orice activitate ne trezeste anumite sentimente, reactiile noastre depind de intreaga istorie anterioara deci, amintirile emotionale sunt cele care ghideaza reactiile noastre ca urmare a producerii unui eveniment care este analizat prin comparatie cu experienta acumulata de memoria emotionala. In baza posibilelor asemanari cu alte evenimente traite avem anumite reactii asemanatoare celor pe care le-am avut in trecut. Spontan ne orientam spre acele situatii care contin potentialul de a reactiva conflictele infantile cu scopul de a le finaliza, rezolva.Reactiile emotionale ne transmit anumite mesaje despre noi insine, iar a le acorda atentie reprezinta primul pas pe care trebuie sa-l facem pentru a le permite sa intre in constiinta. Aceste reactii emotionale aparent fara noima semnalizeaza faptul ca ceva din trecutul nostru a ramas neinteles. Observarea propriilor procese mentale poate aduce un plus de lumina in deslusirea si intelegerea modului in care noi reactionam intr-un anumit fel si nu in altul.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Memoria si emotiile sunt imposibil de separat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
747 cuvinte
Nr caractere:
4 097 caractere
Marime:
10.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Psihologie
Tag-uri:
psihologie, emotii
Predat:
la facultate
Materie:
Psihologie
Profesorului:
Peev Veronica
Sus!