Liderul este ilustrat ca o personalitate fiind inzestrat cu o multitudine de caracteristici bazate pe pozitia si atitudinea sa in raport cu alti indivizi, in functie de nevoile grupului si de situatiile cu care se confrunta.
Exista mai multe tipologii de lideri, evidentiate de diversi teoreticieni: lideri bazati pe propriile interese sau lideri bazati pe datoria indeplinirii sarcinilor. Sunt remarate si diferite stiluri de conducere, bazate pe modul de luare a deciziilor si realizarea acestora, fiind conducatori democratici care iau decizii impreuna cu grupul, conducatori autoritari care iau deciziile singuri, fara a se consulta si conducatori liberi care iau decizii la voia intamplarii.
In cele ce urmeaza este analizat comportamentul ultimului presedinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama.
Barack Hussein Obama al II-lea este al 44-lea Presedinte al Statelor Unite ale Americii, fiind primul afro-american ales in aceasta functie, in urma alegerilor prezidentiale din 4 noiembrie 2008, alaturi de Joe Biden ca vicepresedinte. A fost investit in functie la 20 ianuarie 2009 si l-a inlocuit pe predecesorul sau George W. Bush. In 2012, a fost reales, ramanand astfel in functie pentru inca 4 ani.
In Dreams from My Father, Obama descrie experientele sale si educatia primita intr-o familie apartinand clasei mijlocii americane. Cartea descrie dificultatea tanarului Obama de a reconcilia perceptiile sociale in legatura cu mostenirea sa multirasiala, si faptul ca in timpul adolescentei a facut uz de alcool, marijuana si de cocaina, ,,pentru a evita sa ma intreb cine eram".
Cu tatal kenyan si mama americana alba, copilaria petrecuta in Honolulu si Jakarta, si educatia la scoli din Ivy League, experientele din copilarie si tinerete ale lui Obama difera semnificativ de cele ale altor politicieni afro-americani care si-au inceput carierele in anii 1960 prin participarea la miscarea pentru drepturi civile. Exprimandu-si mirarea la intrebarile daca este ,,suficient de negru", Obama a spus in august 2007, la o intalnirea a Asociatiei Nationale a Jurnalistilor Negri ca discutia nu este nici despre aspectul sau fizic, nici despre opiniile exprimate in probleme de interes pentru alegatorii negri. Obama a spus ca ,,suntem inca blocati in aceasta idee ca daca ai un mesaj pentru albi, atunci trebuie ca e ceva in neregula".
Evocand discursul inaugural al lui John F. Kennedy, Obama si-a prezentat imaginea tinereasca intr-un discurs de campanie din octombrie 2007, afirmand ca: ,,N-as fi aici daca, in mod repetat, stafeta nu s-ar preda mai departe unei noi generatii".
Obama a fost laudat ca bun orator de seama altor oratori renumiti din trecut, cum ar fi Martin Luther King, Jr. Discursul sau, intitulat Yes We Can (in traducere, Da, putem), care a fost si pus pe muzica intr-un popular videoclip produs Will.i.am, a fost urmarit de 10 milioane de oameni pe Youtube in prima luna, si a primit un Premiu Emmy. Profesorul Jonathan Haidt de la Universitatea Virginia a cercetat eficacitatea discursurilor publice ale lui Obama si a concluzionat ca o parte din excelenta acestora este datorata capacitatilor politicianului de a inspira sentimente inaltatoare, dorintei de a actiona moral si de a face bine altora.
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.
Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?