Detergenți

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

In societatea primitiva , chiar si in zilele de azi , hainele erau curatate , cu ajutorul pietrelor pe malul unei ape curgatoare. In dictionar , "detergent" este definit ca agent de curatare In ultimii 20 de ani ,insa, cuvantul descrie mai de graba detergent sintetic , decat obisnuitul sapun. Detergentii sintetici contin anumite componente numite substante tensio-activa.

Sapunul, prin definitie este o substanta tensio-activa. De fapt, el este cea mai veche substanta tensio-activa , si a fost folosita cam de 4500 de ani

Un material care , prin compozitie este foarte asemanator cu sapunul a fost gasit intr-un vas de lut datand din 2800 ien, descoperit in timpul cercetarii facute asupra locului in care se afla Babilonul.Inscriptiile de pe vas spun ca grasimile au fost fierte cu cenusa , care este o metoda de obtinere a sapunului , dar nu precizeaza la ce era folosit aces material. Mai tarziu, s-a descoperit ca asemenea materiale erau folosite ca "gel" de par

Numele de sapun , dupa o veche legenda romana , vine de la Muntele Sapo , unde erau sacrificarte animale. Ploaia a amestecat grasimile cu seu , si cu cenusa pe malul raului Tibet. Femeile au observat ca acest amestec le usura munca, si au inceput sa foloseasca acest sol lutos, imbibat cu amestecul de grasimi.

In timpul ascensiunii civilizatiei romane , baile publice au devenit din ce in ce mai populare. Prin secolul 2 en, medicul grec Galen a inceput recomandarea sapunului atat cu scop medicinal, cat si pentru curatire.

Se pare ca in secolul 15 se producea sapun in Venetia , apoi ,in secolul 17 in Marsilia In secolul 18 fabricarea sapunului sa raspandit in intreaga Europa si in America de Nord, in secolul 19 ,fabricarea sapunului a devenit o una din cele mai importante industrii.

In 1907, sapunul sa transformat in detergent cand o firma germana a inceput comercializarea detergentului "Persil". Pe langa sapunul de acid carboxilic, "Persil" continea perbotat de sodiu (NaBO3) silicat de sodiu si carbonat de sodiu. De aici perborat + silicat = "PERSIL"

Pana in 1940 sapunul era cel mai folosit detergent. In timpul celui de-al doilea razboi mondial , lipsa grasimilor , ingredientul predominant din sapun, a dus la cercetarea detergentilor sintetici. Apoi, dupa razboi, aparitia masinilor de spalat automate a accentuat nevoia unor noi alternative la sapun.

Detergentii sunt produsi de sinteza, avand o structura asemanatoare cu cea a sapunurilor. De aceea, ei sunt agenti de spalare, pentru ca modifica tensiunea superficiala a apei. Se poate aprecia ca detergentii au o putere de spalare superioara sapunurilor.

Dupa structura lor, detergentii pot fi:

- anionici;

- cationici;

- neionici.

- Detergenti amfolitici

Detergenti anionici

Sunt folositi in detergentii pentru spalatorii si detergentii pentru spalarea vaselor cu mana. Ei se ionizeaza in solutie, au proprietati de curatire excelente , si sunt foarte spumanti. Ex: sapunul , alcoolul etoxisulfat

Detergentii anionici sunt compusi cu catena liniara de tip alchilic (nu au nucleu benzenic), care contine 12-18 atomi de carbon in molecula sau pot avea catena aril-alchilica, cu 8-12 atomi de carbon in molecula, care are ca grupare polara o grupare

Bibliografie:

- Tantica Petre, Gabriela Iordache, "Studiul Calitatii produselor si serviciilor", Ed: Niculescu, Bucuresti 2003

- www.adevarul.ro/articole,

- www.wikipedia.org.

- www.mediafax.ro

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Detergenti.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
1 779 cuvinte
Nr caractere:
9 823 caractere
Marime:
29.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Merceologie
Tag-uri:
sapun, inalbitor, detergenti
Predat:
Facultatea de Comert , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Merceologie
Sus!