Leadership în sectorul public

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Subiectul leadershipului a fost de interes pentru sute de ani, de la filozofii greci cum ar fi Platon si Socrates, pana la marii guru ai managementului si leadershipului din vremea noastra. Totusi, niciodata nevoia de leadership eficient nu a fost mai promovata ca in secolul 21. Principalul argument este acela ca in vremurile acestea schimbatoare, leadershipul este cheia succesului indivizilor si organizatiilor cat si a regiunilor si tarilor in care traim.

In ciuda recunoasterii importantei leadershipului, exista un anumit mister in ceea ce priveste definirea clara a acestuia. Intr-un review al cercetarii pe leadership, Stogdiil (1974, pag. 259), concluziona ca "sunt tot atatea definitii ale leadershipului cate persoane incearca sa il defineasca".

In mijlocul problemei definirii leadershipului stau doua dificultati fundamentale. In primul rand, spre deosebire de notiuni precum "dragostea", "libertatea" sau "fericirea", leadershipul este un concept complex deschis interpretarilor subiective. Fiecare intelege in mod intuitiv ce reprezinta notiunea de conducere, bazat pe o multitudine de experiente de invatare, ceea ce face dificila prinderea acestora intr-o singura definitie succinta. In al doilea rand, modul in care leadershipul este definit si inteles este puternic influentat de pregatirea teoretica a persoanei respective. Exista grupuri de oameni care vad leadershipul ca o consecinta a caracteristicilor unui lider, in timp ce alte grupuri vad conceptul ca fiind un proces social ce se dezvolta in cadrul relatiilor dintr-un grup. Astfel de opinii divergente vor avea ca rezultat o opinie diferinta cu privire la natura leadershipului.

In lucrarea "Looking for leadership: Domestic Politics and Foreign Policy", J.M. Lindsay descrie leadership-ul ca fiind ,, o componenta critica a unei bune guvernari publice ,,. Leadership-ul este o variabila cruciala care conduce, ca si performanta organizationala, la intensificarea capacitatii de management.

Liderii din sectorul public au ca rol principal rezolvarea problemelor si provocarilor ce apar in mediul organizational al fiecarei institutii. Ceea ce se doreste in sectorul public sunt acei oameni capabili sa promoveze adaptari institutionale in interes public.

Leadership-ul joaca un rol integrant printre resursele de management la unei institutii, impreuna cu recrutarea si selectia, training-ul si dezvoltarea, performanta manageriala, etica in servici publice si altele.

In dezvoltarea sa, leadership-ul parcurge anumite proceduri :

- Dezvoltarea unor strategii comprehensive - unele tari au abordat strategii sistematice pentru dezvoltarea leadership-ului. Spre exemplu, Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii a construi un model de dezvoltare al leadership-ului.

- Organizarea unor noi institutii pentru dezvoltarea leadership-ului - spre exemplu, in Suedia si SUA, guvernele au selectat noi institutii pentru identificarea si dezvoltarea de viitori leaderi in sectorul public.

- Realizarea unei concordante intre training-ul existent pentru management si dezvoltarea leadership-ului - desi dezvoltarea unei elite a leadership-ului are multe avantaje, exista si anumite limite. Astfel, daca un grup incepe sa urmareasca propriul interes inaintea interesului national pe care ar trebui sa-l serveasca, intreaga societate poate avea de suferit.

Din experienta tarilor care dezvolta leaderi in sistemele lor administrative s-au desprins, s-au identificat cateva trend-uri generale :

- definirea unui profil al competentei viitorilor leaderi

- identificarea si selectarea potentialilor leaderi

- incurajarea consilierii si a training-ului

- mentinerea dezvoltarii sustinute a leadership-ului

,,Cine sunt leaderii?" Iata o intrebare pe care si-au pus-o majoritatea organizatiilor si institutiilor. Aceste organizatii au cautat raspunsul prin dezvoltarea leadership-ului si au ajuns la cateva concluzii comune :

- sectorul public trebuie sa depuna mai mult efort in procesul de dezvoltare a leadership-ului;

- leaderii nu exista doar la nivel superior ci la toate nivelurile;

- leadership-ul rezista doar daca e construit pe valori autentice si persistente;

- leadership-ul nu are o ,,formula secreta", el este ceva personal;

Bibliografie:

1.James M. Lindsay -Looking for leadership: Domestic Politics and Foreign Policy, 2000

2.Leadership That Gets Results - Daniel Goleman, 2000, Editie On-Line

3.www.gov.ro

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Leadership in sectorul public.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 014 cuvinte
Nr caractere:
12 278 caractere
Marime:
18.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Management
Tag-uri:
management, organizare, sectorul public
Predat:
Facultatea de Management , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Specializare:
Administratie Publica
Materie:
Management
Sus!