Profesia de cadru didactic - Vocație sau ultimă alternativă

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Profesorii buni sunt costisitori, insa profesorii rai ne costa si mai mult. Bob Talbert

Ce este un profesor? Vocatia este elementul cheie in practicarea meseriei de cadru didactic? Care este rolul profesorului in societate? Exista profesori buni si profesori rai? Care este raportul proefsor-elev?

Ei bine, profesia de cadru didactic implica o serie de responsabilitati, roluri, deziderate, calitati, competente, care o fac sa se detaseze cu mult de alte meserii intrucat aceasta nu are un obiectiv prescis ca meseria unui politist, anume de a apara legile, cetatenii, sau un medic a carui datorie este de a trata pacientii, profesorul este cel care formeaza copilul , adolescentul , adultul pe drumul vietii. El este cel care vede dincolo de pasii marunti ai fiecarui tanar, ,,chimistul'' care are abilitatea necesara in dezvoltarea calitatilor noastre, slefuirea talentelor, antrenarea motivatiei si a ambitiei pentru ca fiecare copil trecut prin bancile scolii sa fie un cetatean de folos societatii in care traieste.

De-a lungul timpului s-a pus tot mai des problema existentei unei vocatii in practicarea meseriei de profesor. Pe baza acestei ,,controverse'' s-au elaborat tot felul de pareri, insa, in principal, meseria de cadru didactic trebuie sa se bazeze pe trei principii esentiale. Acestea sunt: principiul moral , principiul afectiv si principiul vocational, Trei elemente esentiale care trebuie sa se afle intru-un echilibru constant, intrucat profesorul este cel care vede copilul dincolo de prezenta lui fizica, el trebuie sa-i insufle dorinta de cunoastere, capacitatea de a recepta informatiile primite prin filtrul propriei gandiri, puterea de a decide sigur in privinta unor probleme. Profesorul , trebuie sa fie total transparent in fata elevului, dincolo de slefuirea mintii, trebuie sa-i atinga si inima, intrucat printr-o legatura afectiva puternica , copilul isi dezvolta in primul rand increderea in sine. Vocatia nu este de ingnorat, insa daca ea nu exista , poate fi dobandita prin munca , munca si iar munca. Nici profesorul nu s-a nascut invatat, la randul sau, a trecut prin toate etapele prin care trece fiecare individ. Indreptandu-se spre aceasta profesie, el si-a luat un angajament serios fata de el, fata de viitoarele generatii in formare si fata de societate, care pentru o buna functionare are nevoie de oameni profesionisti.

Profesorul ca fiinta social are un statut social. Profesorul ca pedagog are un statut profesional. In societatea contemporana statutul social al profesorului este total schimbat-imaginea cadrului didactic este deformata. Societatea si-a pierdut respectul fata de scoala si fata de cei care reprezinta scoala. Sa fie aceasta o cauza a faptului ca ne-am pierdut respectul fata de noi insine? Traim intr-o societate in care puterea mass-mediei este mai mare decat puterea scolii? Proverbul ,,daca ai carte, ai parte" chiar sa nu mai insemne nimic? Atata timp cat elevii vad ca un om fara scoala traieste de o mie de ori mai bine decat unul cu, atunci de ce sa mai facem eforturi? Pentru ca acela poate ca traieste mai bine, dar este tot de atatea ori mai sarac sufleteste. Este un om care isi hraneste doar latura materiala, neglijand-o total pe cea spirituala. In felul acesta el se rezuma doar la materie, stagnand in evolutia spirituala. Tocmai de aceea scoala trebuie sa-si exercite foarte mult rolul de model, sa faca corecturile necesare, sa schimbe in bine si sa nu renunte niciodata la a schimba ceva in mentalitatea elevilor.

Scoala este institutia care participa intr-un mod decisiv la educatia generatiilor tinere ale unei tari, la transmiterea valorilor culturale si morale, la construirea premiselor pentru noi schimbari sociale. Impactul scolii in formarea tinerei generatii, fiind atat de important, este necesara si o analiza a implicarii acesteia si a valorilor transmise de ea. Desi formarea tinerei generatii nu se reduce doar la transmiterea unor informatii si la dezvoltarea cognitiva a copiilor, scoala pune un foarte mare accent pe educatia intelectuala si transmiterea de cunostinte.

Exista si cazuri in care unele persoane care au ales aceasta meserie din lipsa altor oportunitati,

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Profesia de cadru didactic - Vocatie sau ultima alternativa.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 559 cuvinte
Nr caractere:
7 716 caractere
Marime:
70.96KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Litere
Predat:
la facultate
Materie:
Litere
Sus!