Iubirea trăita de Liană și Otilia - studii de caz Liviu Rebreanu și George Călinescu

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Aceste doua romane, ,,Jar” si ,,Enigma Otiliei”, scrise de cei doi autori remarcabili, Liviu Rebreanu si George Calinescu, au traversat testul timpului si al criticilor prin autenticitatia si noutatea actiunilor si viziunilor create de personajele capodoperelor.

Un aspect ce ramane intiparit in mintea cititorului este iubirea celor doua fete, Liana si Otilia, fata de pretendentii Dandu si Felix, printre multi altii, a acestor fete.

Este de mentionat in prim-plan, teoria lui Sternberg ce priveste iubirea ca un triunghi format din: intimitate( manifestata prin impartirea bunurilor, timpului, prin empatie si comunicare sincera), pasiune( concretizata prin atractie fizica) si devotament( aratata prin fidelitatea partenerului, angajamentul in casatorie).

Din aceasta perspectiva se formeaza opt forme de iubire, insa pentru aceste doua recenzii ale operelor este de expus formele trei si sase, anume: dragostea infatuata( exprimata doar prin pasiune) si iubirea ,,companie”( vadita prin intimitate si devotament).

Dragostea infatuata a Lianei si a lui Dandu este dovada ca suferinta provocata dintr-o astfel de iubire poate zdruncina temelia unei vieti ce inainte era cladita pe un suport curat si temeinic.

In prima ipostaza a relatiei lor, Liana este ingrozita de comportamentul si de indrazneala acestuia. Personajul principal feminin catalogheaza actiunile instantei masculine drept brutale si rusinoase.

Dupa un timp, Dandu reuseste sa o amageasca pe Liana prin flori si atentii ca dupa o perioada sa o abandoneze cu lasitate, plecand cu o prietena comuna, Angela. Angela si-a facut loc in viata lui Dandu prin insistente, ci nu prin aspectul fizic.

Persoane importante din viata Lianei incearca sa o avertizeze in legatura cu Dandu, dar ea este acaparata in vraja creata de acesta. Spre exemplu, Coralia, colega de facultate, incearca sa-i desluseasca sentimentele cu privire la personajul principal masculin si sa o indrume: ,, ( ) banuia ca Liana are putina slabiciune pentru locotenentul aviator tocmai pentru ca afecta prea multa indiferenta. Incepu sa-l laude si observa o lucire de bucurie in ochii Lianei. Asta o indemna sa adaoge, ca un avertisment discret si amical, ca totusi Dandu n-are reputatia de-a fi statornic in pasiunile lui si ca a auzit vag despre vreo trei fete de conditie foarte buna carora le-a sucit capul, a trait cu ele si apoi s-a plictisit.”1

Totodata, Dandu o minte fara urma de regret pe Liana in privinta relatiei ce o are in ascuns cu Angela. Liana incearca sa refaca situatia dintre ea si acesta, dar acesta refuza orice incercare de impacare si de asemenea, este neingaduitor cand afla ca aceasta intra in casa lui, batandu-l chiar si pe Tanase, deoarece il considera vinovat pentru acest fapt .

Faptura o data mandra, energica, ambitioasa, cu un vis incantator- construirea unui viitor prin propriile forte- si cu o reputatie demna, pornind de la familia sa care o vede ca pe o fata inteligenta si plina de ratiune in alegerea relatiilor de iubire, se adevereste a fi o fiinta naiva, plapanda care pentru Dandu se umileste, cersind casatoria pentru a-si sterge urmele de rusine la care s-a expus prin acceptarea avansurilor lui Dandu.

In schimb, Dandu este rece, indiferent si scarbit de femeia care se umileste intr-un asemenea mod.

De reflectat asupra acestei relatii expusa la riscuri, ajungandu-se pana la sinuciderea Lianei, este faptul ca amandoi parteneri sunt egoisti, dominati de lipsuri emotionale ce construiesc rani ce se cicatrizeaza prin ranirea altor persoane, precum Dandu este incapabil sa aiba o relatie sanatoasa si de durata, pe cand Liana isi ascundea dorintele pe care le avea in contextul unei relatii de iubire prin studii si prin afisarea orgoliului.

Bibliografie:

1 Robert Sternberg, Articol tradus din ,, Teoria triunghiulara a iubirii”, 1997

2 Liviu Rebreanu, ,,Jar”, Editura Litera

3 George Calinescu, ,,Enigma Otiliei, Editura Andreas

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iubirea traita de Liana si Otilia - studii de caz Liviu Rebreanu si George Calinescu.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 574 cuvinte
Nr caractere:
8 652 caractere
Marime:
23.54KB (arhivat)
Publicat de:
Elena P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Litere
Predat:
la facultate
Materie:
Litere
Profesorului:
Curelar Ana Maria
Nota primită:
Nota 9
Sus!