Binele si Raul in Maestrul si Margareta

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Principalul scop al acestui eseu este sa demonstreze complexitatea binelui si a raului in opera Maestrul si Margareta a lui Mihail Bulgakov. Desi raul este un simbol comun in literatura, Bulgakov reuseste prin acest roman sa infatiseze contrariul. "Maestrul si Margareta este un exemplu generos de opera deschisa, care invita la nenumarate interpetari." . Bulgakov ofera literaturii universale un roman cu radacini profund filosofice, care exploreaza semnificatiile binelui si raului si cum aceste concepte se reflecta in viata pe care o traim. Mai mult, aceasta opera subliniaza faptul ca ele nu pot exista independent, ci sunt intr-o reltie de simbioza. Moralitatea nu se rezuma la o divizare simpla intre acesti doi poli, ci la intrepatrunderea acestora, lucru pe care il putem deduce de la inceputul romanului unde Bulgakov introduce un citat din Faust: "Cine esti tu, la urma urmei, spune?/ O parte din acea putere/ Ce vesnic raul il voieste/ Si vesnic face numai bine."

Unul dintre personajele cheie ale acestei opera este Woland, figura umanizata a diavolului, personaj menit sa socheze si sa distorsioneze realitatea Moscovei staliniste. In opinia mea, Woland este un univers in sine, un personaj complet care insumeaza atat bine cat si rau, fapt ce il transforma in cheia intelegerii acestui roman. Antiteza dintre eceste elemente primare este atat de subtil prezentata incat cititorul trebuie sa decida daca faptele lui Woland sunt de natura pur malefica sau sunt doar o mascarada in spatele careia se afla de fapt binele. Rusia secolului XX ofera un spatiu si un context prielnic dualitatii pe care i-o ofera Bulgakov acestui personaj. Instabilitatea politica si religioasa, haosul pe care omenirea il oglindeste ii lasa lui Woland ocazia de a-si etala calitatile, de a manipula si amagi oamenii dupa bunul plac.

Jocul pe care acesta il controleaza are ca scop denigrarea si pedepsirea societatii staliniste. O scena reprezentativa este spectacolul pe care Woland si suita sa il pun in scena la teatrul de varietati. Lacomia si snobismul sunt evidentiate prin intermediul "magiei negre" atunci cand femeile din audienta sunt rasplatite cu bani, bijuterii si haine, iar in momentul in care acestea parasesc teatrul, toate obiectele primite dispar. De asemenea, spectacolul de magie neaga aduce si o nota morbid-umoristica odata cu episodul decapitarii: "Da-ti-mi capul inapoi, capul... Luati casa, luati tablourile, numai dati-mi capul inapoi!..." Senzationalul mistic al acestor evenimente, invaluit in orori si cruzime, este in aparenta dovada clara a raului si a faptului ca omenirea il merita din plin. Woland se indeparteaza de portretul binecunoscut al Satanei. Diavolul exista pentru a tenta omenirea, pentru a o determina sa comita pacate, nu pentru a o pedepsi pentru savarsirea acestora. Din aceasta schimbare putem deduce faptul ca intetiile acestui personaj nu sunt malefice, contrar rolului pe care il joaca. Linia dintre bine si rau se subtiaza pe masura ce actiunea avanseaza si romanul Maestrului capata o forma.

Bibliografie:

1. Cf. Ana-Maria Brezuleanu, Cumpana veacurilor, Bucuresti, Ed. F.C. Est-Vest, 2005

2. Mihail Bulgakov, Maestrul si Margareta, Bucuresti, Editura Humanitas, 2012

3. M.H Abrams, A Glossary of Literary Terms, 5th edition, Fort Worth: Holt, Rinehart

4. and Winston, Inc., 1988, p.167

5. Axinia, Crasovschi, Prozatori rusi secolele XIX-XX, Editura Universitatii din Bucuresti, 2008

Download eseu

Primești eseul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2021
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 166 cuvinte
Nr caractere:
5 985 caractere
Marime:
21.87 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Litere
Data publicare:
20.05.2021
Structură de fișiere:
  • Binele si Raul in Maestrul si Margareta.docx
Predat:
la facultate
Materie:
Literatura si cultura rusa - secolul XX
Nota primita:
Nota 10

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Maestrul si Margareta este, la primul nivel al lecturii o carte ciudata. Intr-un plan Diavolul...
Crucea nu e un semn ce sta in capul portativului revelatie. In asta cheie e scrisa, si prin ea se...
Argumentarea alegerii temei Am ales sa scriu despre tema ,,Valorificarea potentialului turistic...
Prezentul eseu critic incearca sa demonstreze influenta pe care lectura lucrarii filosofului...
1.Precizari terminologice Precizarea obiectului unei stiinte in general si in mod deosebit al...
Sus!