Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Scriitor realist, Marin Preda stie sa dezvaluie complicatiile nabanuite ale sufletului omului simplu, sa creeze astfel un taran complex, conectat la tensiunea vietii contemporane, "cu o viata psihologica normala" (Eugen Simion), apt sa devina erou de proza moderna, din perioada postbelica.

Una dintre operele renumite ale scriitorului este "Morometii", publicat in doua volume (volumul intai - 1955, volumul al doilea - 1967). Personajele lui Marin Preda sunt oameni ai ideilor, care au o viata sufleteasca foarte activa si o constiinta dilematica; acestea urmaresc un prototip, un model uman care functioneaza intre anumite coordonate si care sunt surprinse in relatia lor cu istoria.

La baza construirii cadrului epic, autorul se inspira din schitele "O adunare linistita" si "Salcamul", dar si din viata de familie (factorul biologic), dupa cum insusi marturiseste "Scriind, totdeauna am admirat ceva, care mi-a fermecat nu doar copilaria, ci si maturitatea: eroul principal, Moromete, care a existat in realitate, a fost tatal meu".

Sub aspect tematic, romanul ilustreaza monografia satului romanesc din Campia Dunarii, familia, problematica timpului si libertatea morala in lupta cu istoria.

Una dintre scenele semnificative care reflecta tema familiei este cina. Relatiile dintre personaje se stabilesc in functie de modul in care sunt asezati la masa: cei trei fii ai lui Moromete din prima casatorie stau pe partea de dinafara a tindei, ca si cum ar fi fost gata in orice clipa sa se scoale de la masa si sa plece afara, Catrina se afla de cealalta parte a mesei, langa vatra si ii are langa ea pe Tita, Ilinca si Niculae, iar Moromete era asezat in pragul celei de-a doua odai. In timp ce toti ceilalti stateau inghesuiti, iar Niculae nici macar nu avea scaun, Moromete avea cel mai bun loc, stand parca deasupra tuturor si stapanindu-i cu privirea, fapt ce denota autoritatea barbatului. Scena introduce gradat si principalele amenintari care vor duce la destramarea familiei: scoala lui Niculae trebuie achitata, fonciirea a ramas neplatita, iar Achim considera ca e timpul sa plece cu oile la Bucuresti, cu atat mai mult cu cat in toamna trebuie platita si rata la banca.

O alta scena semnificativa care infatisaza problematica timpului este chiar scena finala, in care Paraschiv impreuna cu Nila fugisera de acasa, luand cu ei banii pe care ii gasisera in lada si cele mai bune covoare. Presat de timp, Moromete avea nevoie de bani si a hotrat sa-i vanda pamantul despre care discutase cu vecinul sau Tudor Balosu, astfel incat acesta din urma sa-i poata construi fiului sau Victor o casa. "Cu banii luati, Moromete isi cumpara doi cai, plati fonciirea, rata anuala la banca, datoria lui Aristide si taxele de la internat ale lui Niculae, ramanand ca necunoscuta solutia acestor probleme pentru viitor: din nou rata la banca, din nou fonciirea, din nou Niculae.

Titlul "Morometii", de Marin Preda, este primul element semnificativ al discursului narativ si reprezinta o cheie care ne introduce in spatiul actiunii.

Din punct de vedere morfologic, titlul este reprezentat sub forma unei unitati lingvistice cu valoare nominala "Morometii".

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Morometii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2015
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 131 cuvinte
Nr caractere:
6 437 caractere
Marime:
13.73KB (arhivat)
Publicat de:
Arina-Suzana Baciu
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Eseu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
roman, actiune, personaje
Predat:
la liceu
Clasa:
a 12-a
Nota primită:
Nota 10
Sus!