In gradina Ghetsemani - Tema si viziunea despre lume

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

,, Creatia ... a apuca din haosul inform elemente brute, a le topi impreuna si a le turna intr-o forma care sa va imbrace o viata ce se diferentiaza intr-un chip absolut hotarat de tot ce nu este ea - aceasta este puterea naturii si a artistului." afirma Ion Luca Caragiale, sintetizand astfel esenta literaturii. Subjugat de rostirea poetica, Vasile Voiculescu impartaseste atat viziuni si concepte, cat si sentimente profunde, intr-un mod unic, exemplar in poezia ,, In gradina Ghetsemani ".

Traditionalismul reprezinta miscarea artistica si literara prin care sunt promovate valorile nationale, precum traditiile, credinta crestina sau trecutul, influentele exterioare fiind vehement respinse, preferandu-se intoarcerea la origini. Astfel, se remarca o serie de trasaturi ce evidentiaza viziunea acestui curent.

In primul rand, universul liric se intemeiaza cu ajutorul unor repere inspirate atat din natura sacralizata, cat si din crestinatate. Textul debuteaza cu imaginea iconica a Mantuitorului, anuntand tematica profund religioasa, jertfa si, in egala masura, conditia ambivalenta a lui Iisus de om si fiinta superioara demiurgica, menita sa implineasca destinul: ,, Iisus lupta cu soarta si nu primea paharul. " De asemenea, prezenta motivelor de factura traditionalista contribuie la oglindirea acestei viziuni. Daca paharul - ,, nu primea paharul ", ,, grozava cupa " - trimite la sacrificiul suprem, al propriei existente, pentru a evidentia predestinarea, ,, maslinii " exemplifica un alt motiv religios ce este asociat cu muntele Maslinilor din Biblie.

In al doilea rand, la nivelul versificatiei si prozodiei, este de remarcat rigoarea la care artistii traditionalisti apeleaza. Textul, conform canoanelor clasice, are rima perfect incrucisata, structurat in exact patru catrene cu ritm iambic si masura constanta de paisprezece silabe. Acestea descriu in mod unic mantuirea, divinitatea, viata de dupa moarte prin utilizarea unui limbaj bogat, ce revigoreaza un lexic bazat pe registrul popular - ,, amarnica ", ,, infama ". De asemenea, la nivel stilistic, sunt preferate figurile de stil descriptive, ornante, ce au rolul de a spori expresivitatea. Comparatia ,, alb ca varul ", inversiunea ,,amarnica-i strigare ", epitetul cromatic ,, apa verzuie " insotite de metafore explicite - ,, batai de aripi " - completeaza, armonizeaza textul si descriu in mod verosimil credinta. Astfel, viziunea traditionalista voiculesciana este exemplar proiectata in text, prezenta sa fiind sustinuta de o suita de trasaturi specifice.

In ceea ce priveste aria tematica ampla dezvoltata, asa cum anticipeaza chiar titlul, elementul central este unul de factura religioasa, poemul reflectand aspecte precum credinta, jertfa, dar si conditia duala a Mantuitorului. Punctul de plecare al lucrarii se regaseste in ,, Evanghelia lui Luca: [...] inghenunchind Se ruga zicand: << Parinte, de voiesti, treaca de la Mine acest pahar. >> [...] Iar un inger din cer i s-a aratat Lui si-L intarea. Iar El, fiind in chin de moarte, mai staruitor se ruga. Si sudoarea Lui s-a facut ca picaturi de sange care picurau pe pamant ". De aceea, putem considera credinta aspect esential al textului.

Pe de-o parte, remarcam faptul ca poemul debuteaza cu imaginea iconica a Mantuitorului ,, cazut pe branci in iarba ". Aceasta poate intruchipa rugaciunea facuta in Biserica in vederea iertarii pacatelor. Hiperbolizata, vointa divina a lui Dumnezeu este prezenta prin structura ,, O mana neindurata ", ce accentueaza predestinarea lui Iisus de a se jertfi pentru a implini profetia. Sangele din ,, sudori de sange " este asociat cu vulnerabilitatea omeneasca, in timp ce divinitatea reiese din faptul ca este fiul lui Dumnezeu, ambele putand atesta conditia sa ambivalenta. Superioritatea sa religioasa reiese si din culoarea puritatii, albul - ,, pe chipu-i alb ca varul ". Natura, desemnata in text de iarba si furtuna, constituie conexiunea dintre planul interior al Mantuitorului, infricosat de suferinta si moarte, si planul cadru.

Download eseu

Primești eseul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2018
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 316 cuvinte
Nr caractere:
6 795 caractere
Marime:
14.10 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Eseu
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
27.03.2018
Structură de fișiere:
  • In gradina Ghetsemani - Tema si viziunea despre lume.docx
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Te-ar putea interesa și:
Traditionalismul este o miscare literara, manifestata in perioada interbelica, a carei ideologie...
Perioada interbelica desemneaza intervalul de 21 de ani intre cele doua Razboaie Mondiale...
In aceasta perioada s-au dezvoltat mai multe curente literare printre care: simbolism,...
Perioada interbelica este cea mai fertile perioada pe taramul creatiei din istoria literaturii...
I. Curriculum: proiect, proces, produs Proiectarea globala Obiectivele temei urmaresc: o...
Sus!