Importanța jocului în viața și dezvoltarea individului

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Dezvoltarea tehnicii a adus cu ea nenumarate avantaje, dar nu lipsesc dezavantajele, limitele ei. Astfel se intrerup canalele de comunicare sociala, de deschidere catre umanitate. De aceea se impune utilizarea unor metode ce valorizeaza sentimentul de apartenenta la grup, solidaritatea, spiritul de echipa, respectarea normelor.o astfel de metoda este jocul.

Jocul este o activitate umana dominanta in copilarie, prin care copilul isi satisface imediat, dupa posibilitati, propriile dorinte, actionand constient si liber in lumea imaginara pe care si-o creeaza singur. Aceasta activitate nu este specifica doar copilului, ea intalnindu-se si la adolescenti, la maturi, sau chiar la bunici.

Cu totii ne refugiem deseori intr-o lume imaginara, pe care ne-o creem plina de vise, de dorinte ce se implinesc, de imaginatie, o lume paradisiaca in care restrictiile lipsesc. In crearea lumii imaginare omul transpune realul in imaginar.

In gradinita aceasta activitate nu este o activitate lipsita de importanta si seriozitate.Toti ne aducem aminte ca multe lucruri le-am invatat aici prin joc, el fiind practice singura metoda prin care noi puteam asimila ceva nou.

Jocul are rol terapeutic pentru cei carenu au dezvoltata initiativa si curajul de a intra in competitie.Prin joc se elibereaza de timiditate si intra cu toate fortele in joc. Nu se mai teme asa de tare de critica celorlalti, deoarece personajul poate spune orice, iar reprosurile nu i se adreseaza lui personal, ci personajului.Prin joc se poare fortifica, intari vointa si atentia.

Cercetatorii au demonstrat ca jocul copilului este esntial pentru dezvoltarea personalitatii lui, si ca prin joc se dezvolta capacitatile si competentele de baza.Scopul jocului este actiunea insasi, capabila de a satisface imediat dorintele sau aspiratiile copilului.Prin atingerea scopului, se restabileste echilibrul vietii psihice.Importanta locului pe care-l ocupa jocul in viata copilului este data de faptul ca jocul satisface dorinta fireasca de manifestare, de actiune si de afirmare a independentei copilului.Prin joc copulul ajunge sa cunoasca realitatea social, deprinde modele de conduit si reflect la comportamentul propriu si al celorlalti.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Importanta jocului in viata si dezvoltarea individului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
770 cuvinte
Nr caractere:
3 922 caractere
Marime:
9.53KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Eseu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
joc, viata, dezvoltare individuala
Predat:
la gimnaziu
Sus!