Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Basmul este o specie epica de mare intindere, de obicei in proza, in care sunt narate intamplari fabuloase(fantastice) ale unor personaje imaginare, inzestrate cu insusiri supranaturale si in care fortele Binelui triumfa intotdeauna asupra Raului.

Basmul apartine prin origine, literaturii populare, avand caracter oral, anonim si colectiv. Basmul cult preia elemente existente in basmul popular. La Ion Creanga, chiar daca elementele din sursa folclorica sunt numeroase, apar anumite trasaturi ale literaturii culte printre care mentionez: dramatizarea actiunii prin dialog, umanizarea fantasticului prin comportamentul eroilor. Povestea lui Harap-Alb este un basm cult pentru ca are un scriitor cunoscut si pentru ca intalnim in aceasta opera si personaje verosimile. Basmul in general se bazeaza pe anumite stereotipuri. Formula introductiva este unul dintre lucrurile esentiale ale basmului: ,,A fost odata ca niciodata". Aceasta formula este cea peste care este cladita toata actiunea basmului. Formula aceasta este cea care ne intampina la inceputul fiecarui basm, cea care ne introduce in starea de ireal si de fantastic, care la basmul cult incepe sa lipseasca fiind inlocuita cu alte care au acelasi rol,in cazul nostru ,,Amu,cica era odata". In acest sens este simtita prezenta stilul diferit al fiecarui scriitor. Textul lui Creanga nu precizeaza repere temporale de- finite.Se constata ca trasatura a basmului cult atemporalitatea introdusa prin insasi formula initiala .

Aceasta stereotipie cuprinde si o formula finala, care are un rol invers fata de cea introductiva. Are sarcina de a ne scoate din starea de ireal si de fantastic si de a ne aduce inapoi la lumea reala. Aceasta formula marcheaza finalul discursului epic: ,,Si a tinut veselia ani intregi,si acum mai tine inca.Iar pe la noi,cine nu se uita si rabda". O alta caracteristica a basmului este imbinarea realului cu fantasticul.

Textul se construieste pe o serie de valori simbolice:PODUL face trecerea intre doua lumi (una cunoscuta,cealalta nestiuta);PADUREA ca spatiu labirintic ,al ratacirii si al confruntarii cu fortele malefice;FANTANA echivaleaza cu o grota,intrarea in acel spatiu ,inseamna un regres;MOARTEA SI INVIEREA SIMBOLICA A EROULUI echivaleaza

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Harap - Alb.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 263 cuvinte
Nr caractere:
12 405 caractere
Marime:
15.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Eseu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
basm, actiune, personaje
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!