Construcția subiectului într-o comedie studiată - O scrisoare pierdută, de Ion Luca Caragiale

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Consider ca afirmatia lui Adrian Marino despre dramatism este adevarata. Argumentarea afirmatiei are in vedere comedia ,,O scrisoare pierduta" de I. L. Caragiale.

Comedia este o specie a genului dramatic, aparuta, ca si tragedia, in Grecia Antica, din serbarile inchinate zeului Dionysos. Comedia infatiseaza personaje, caractere si moravuri intr-un mod care sa starneasca rasul, avand deznodamant vesel si sens moralizator.

Personajele literare ale unei opere comice sunt fiinte mediocre intruchipand defecte morale ce starnesc rasul. Fiind un antierou, personajul comic este tipic, expresie a contrastului aparenta-esenta.

Intriga este derizorie, conflictul se rezolva prin impacarea tuturor personajelor.

In comedie se imbina mai multe tipuri de comic, cum ar fi: comicul de situatie, comicul de moravuri, comicul de caracter si cel de limbaj.

In functie de tema, ,,O scrisoare pierduta" poate fi interpretata drept: 1) comedie de moravuri, despre defecte omenesti ca parvenitismul, imoralitatea, prostia, in cazul in care tema este morala; 2) comedie de caractere, despre comportamentul oamenilor in situatii deosebite, daca tema este psihologica; 3) comedie despre felul in care se dobandeste si se exercita puterea politica, daca tema este politica; 4) comedie despre pasiunile erotice, in cazul unei teme sentimentale, ce are in vedere amorul dintre Zoe si Tipatescu.

Titlul, pretext dramatic al comediei, vizeaza lupta pentru putere politica, ce se realizeaza prin lupta de culise, avand ca instrument al santajului o scrisoare pierduta.

In primul rand, constructia complexa are la baza tehnica bulgarelui de zapada, adica acumularea de situatii conflictuale. Prin aceasta se are in vedere mentinerea la un nivel ridicat a tensiunii dramatice. Aceasta inseamna pe de o parte complicarea si multiplicarea situatiilor conflictuale, iar pe de alta parte stimularea curiozitatii spectatorului. Pentru intarirea tensiunii dramatice, Caragiale foloseste diverse procedee compozitionale. E vorba despre modificarea raporturilor dintre personaje: la inceput gruparea Catavencu pare triumfatoare, iar gruparea Trahanache invinsa, la sfarsit invinge gruparea Trahanache si pierde Catavencu. Un alt procedeu este cel al evenimentului surpriza. Este vorba despre candidatul numit de la centru Agamita Dandanache.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Constructia subiectului intr-o comedie studiata - O scrisoare pierduta de Ion Luca Caragiale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
962 cuvinte
Nr caractere:
4 993 caractere
Marime:
10.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Eseu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
subiect, comedie, Ion Luca Caragiale, o scrisoare pierduta
Predat:
la liceu
Sus!