Alexandru Lăpușneanu - Temă și viziune

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Costache Negruzzi a fost un mare om politic si scriitor roman cu origini spaniole din perioada pasoptista. Opera literara "Alexandru Lapusneanul" este prima nuvela romantica de inspiratie istorica din literatura romana, o capodopera a speciei si un model pentru autorii care au cultivat-o ulterior. Aceasta a fost publicata in primul numar al revistei "Dacia literara", in 1840.

Opera este o nuvela, fiind o specie a genului epic, in proza, de mai mare intindere decat schita, cu o actiune mai complexa decat a acesteia, cu un numar mai mare de personaje si cu un conflict mai pronuntat. Aceasta are o structura riguroasa, cu un singur fir narativ central si dezvolta un puternic conflict. Personajele sunt relativ putine si graviteaza in jurul personajului principal.De asemenea, este o nuvela romantica, prin tema, conflict, naratiune lineara, personaje exceptionale puse in situatii exceptionale, personaje construite in antiteza, dar si prin culoarea epocii in descrieri cu valoare documentara. Este nuvela istorica, deoarece principal sursa de inspiratie este trecutul istoric, respectiv Evul Mediu.

Tema operei o reprezinta lupta pentru putere in epoca medievala, fiind prezentata artistic o perioada sangeroasa din istoria Moldovei, sub puterea unui domnitor tiran.

Semnificative pentru tema si viziunea despre lume sunt elementele de limbaj si continut ale textului narativ.

Titlul aduce in prim plan personalitatea puternica a personajului principal, ramas in istorie mai ales pentru cea de-a doua domnie a sa, considerate a fi o perioada extreme de sangeroasa. Articularea numelui il singuralizeaza printre celelalte personaje, evidentiandu-i totodata si caracterul sau puternic.

Intamplarile sunt prezentate la persoana a treia, din perspectiva unui narator obiectiv, sobru, detasat, care intervine totusi prin anumite marci ale subiectivitatii, precum epitetele de caracterizare, "tiran", "misel", "curtezan". Naratorul este omniscient, stie mai multe decat personajele sale si omniprezent, stapan absolut asupra evolutiei personajelor si a actiunii.

Actiunea este bine fixata in timp si spatiu, coordonatele spatio-temporale avand astfel rolul de a orienta cititorul si sa creeze impresia veridicitatii, a realitatii. Evenimentele se desfasoara in Moldova, in a doua jumatate a secolului al-XVI-lea, prezentand intoarcerea lui Lapusneanul la tron, in a doua sa domnie. Nuvela are o structura riguroasa, fiind organizata in patru capitole, marcate prin motto-uri sugestive si urmarind un singur fir narativ.

Capitolul I cuprinde expozitiunea (intoarcerea lui Alexandru Lapusneanul la tronul Moldovei, in 1564, in fruntea unei armate turcesti si intalnirea cu solia formata din cei patru boieri trimisi de Tomsa: Veverita, Motoc, Spancioc, Stroici) si intriga (hotararea domnitorului de a-si relua tronul si dorinta sa de razbunare fata de boierii tradatori). Capitolul al II-lea corespunde, ca moment al subiectului, desfasurarii actiunii si cuprinde o serie de evenimente declansate la reluarea tronului de catre Alexandru Lapusneanul: fuga lui Tomsa in Muntenia, incendierea cetatilor, desfiintarea armatei pamantene, confiscarea averilor boieresti, uciderea unor boieri, interventia doamnei Ruxanda pe langa domnitor pentru a inceta cu omorurile si promisiunea pe care acesta i-o face.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alexandru Lapusneanu - Tema si viziune.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7.6/10 (5 voturi)
Anul redactarii:
2017
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 242 cuvinte
Nr caractere:
6 898 caractere
Marime:
14.42KB (arhivat)
Publicat de:
Timea Timis
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Eseu
Materie:
Limba și Literatura Română
Predat:
Colegiul National "
Profesorului:
Groza Claudia
Nota primită:
Nota 10
Sus!