Napoleon Bonaparte

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

1. Contextul istoric al ajungerii la putere a lui Napoleon:

Cunoscut militar al Frantei si un bun matematician, Napoleon ramine a fi un fenomen irepetabil si incomparabil pina in momentul actual. Napoleon a fost nascut la 15 august 1769 la Ajaccio, Corsica, decedat la 5 mai 1821 in Insula Sfinta Elena.

Despre copilaria sa se stiu foarte putine lucruri, desi nu fusese fericita, fiind unul din cei 11 copii ai familiei. Isi domina mereu fratele mai mare, il batea si tot el se plingea mamei. Era vioi, agresiv, voluntar, inchis, irascibil si cu un temperament iute si nelinistit. Mama sa il iubea, dar cresterea si educatia pe care i-a dat-o atit lui cit ti celorlalti frati, a fost destul de aspra.

Destinul lui Napoleon a fost legat dintotdeauna de Franta. El s-a nascut intr-un stat supus francez (15 august 1769, in insula Corsica), a acumulat cunostinte temeinice la Brienne si Paris, a profitat de situatia dezechilibrata in care se afla acest stat, a stiut cand sa actioneze - ca mai apoi sa ajunga sa-l conduca dupa propriile ambitii si priceperi.

Sub influenta familiei sale, Napoleon a fost educat pe cheltuiala regelui Louis al XVI- lea la Brienne si la scoala Militara din Paris. El a terminat scoala in 1785, iar la 16 ani s-a alaturat artileriei ca locotenent II.

Dupa ce revolutia a inceput, a devenit locotenent colonel (1791) in Garda Nationala Corsicana. In 1793, Corsica declara independenta si Bonaparte, un patriot francez si un republican, se alatura Frantei impreuna cu familia sa. I s-a dat gradul de capitan intr-o armata care se lupta cu Toulonul, o baza navala, care ajutata de flota Britanica, era in razboi cu Republica Franceza. Inlocuind un general de artilerie ranit, el si-a asezat tunurile in asa fel incat flota Britanica a fost invinsa si Toulonul a cazut iar el ca recompensa a fost promovat general de brigada la varsta de 24 de ani.

2. Personalitatea lui Napoleon

"Puterea este amanta mea "

La sfirsitul anului 1934, cunoscutul cercetator francez Albert Meynier a publicat cartea ,,Pentru si contra lui Napoleon". El incearca sa nuanteze tot ce spun dusmanii lui Napoleon, apoi trece in revista meritele imparatului fata de Franta. Concluzia generala este cu totul in favoarea lui Napoleon, iar aparitia acestei lucrari este, in sine, un fapt caracteristic pentru tendinta apologetica a istoriografiei contemporane. Mult mai obiectiva si stiintifica este lucrarea lui Lefebvre, aparuta in 1932, in colectia ,,Peuples et civilizations".

Intre 1870-1890 apar cele 8 volume ale lui Albert Sorel ,,Europa si Revolutia Franceza", al carei ultime 4 tomuri sunt dedicate lui Napoleon. Sorel a scris dupa razboiul franco-prusac si, din zelul sau patriotic s-a nascut teza care stapineste si pina astazi istoriografia franceza cea mai influenta: Franta nu ataca pe nimeni, ea nu face decit sa isi apere frontierele sale ,,firesti", adica Alpi si Rin. Razboaiele lui Napoleon nu au fost decit in aparenta razboaie de agresiune, in realitate ele au fost de aparare. Prin lucrarea aceasta, Sorel a lamurit numeroase si interesante fenomene ale istoriei napoleoniene, iar din punctul de vedere al expunerii faptelor, ea poate fi folositoare, fiindca tonul fata de Napoleon este entuziast si emfatic.

Printre ultimile, dar si una din cele mai complete este lucrarea lui Frantz Mehring ,,Zur preussichen Gesschichte" - o vie incercare marxista de popularizarea a epocii napoleoniene. Paginile 292-380 din primul volum si 1-218 din al doilea sunt consacrate istoriei Prusiei sub Napoleon si sint scrise, din punct de vedere literar, intr-un stil atragator. Aceasta lucrare este o polemica ascutita indreptata impotriva scornirilor si a platitudinilor istoriografiei sovino-prusace. Autorul, exact ca si Engels, sustine ca stapinirea Germania de Napoleon a fost un progres istoric" pentru aceasta tara.

Download eseu

Primești eseul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 322 cuvinte
Nr caractere:
6 771 caractere
Marime:
20.48 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Eseu
Materie:
Istorie
Data publicare:
02.12.2021
Structură de fișiere:
  • Napoleon Bonaparte.docx
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Napoleon Bonaparte (n. 15 august 1769, Ajaccio, Corsica - d. 5 mai 1821, in Insula Sfanta Elena)...
Napoleon Bonaparte s-a nascut la Ajacio intr-o familie modesta. Intrat in armata de tanar s-a...
Franta imperiala Ca o recunoastere a succeselor sale,in anul 1802,Napoleon a fost ales,prin...
Il a epouse en premiere noce le 09/03/1796 a Paris Marie-Joseph-Rose TASCHER de la PAGERIE dite...
A fost imparatul Frantei, a consolidat si a initializat multe reforme ale Revolutiei Franceze....
Sus!