Ion Antonescu si razboiul impotriva URSS

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Razboiul din Est, a constituit in anii 1941-1945 una din etapele sale majore si, in anume privinte, chiar determinante pentru deznodamantul faptelor. Dupa ce, in 1939-1941 a observat regulile neutralitatii si, apoi, ale nonbeligerantei in desfasurarea ostilitatilor, in care se antrenasera Germania si partenerii ei, de-o parte, iar, pe de alta, Puterile Aliate, in frunte cu Marea Britanie si Franta, incepand cu data de 22 iunie 1941 Romania s-a implicat, alaturi de Germania lui Hitler, Italia si satelitii lor europeni in Razboiul Mondial, participand la atacarea URSS. Timp de peste trei ani (1941- 1944), prezenta Romaniei in Razboiul din Est a fost una activa si exclusiva, extinderea ostilitatilor si cu celelalte Puteri Aliate (Marea Britanie, SUA s.a.) intervenind nu ca rezultat al unor actiuni militare efective, ci ca efect al jocului aliantelor

Prezenta in tabara Germaniei i-a fost impusa Romaniei de pericolul imens al Imperiului Rosu, relevat atat de notele ultimative din 26-27 iunie 1940 cat si de demersurile succesive din 1940- 1941.

Odata cu ultimatumurile Uniunii Sovietice din 26 si 28 iunie 1940, care au dus la pierderea Basarabiei, nordului Bucovinei si Tinutului Herta, Romania va fi iminsa spre intrarea ,,de facto" in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

La 12 iunie 1941, la Munchen, Hitler l-a informat pe Antonescu cu privire la planul sau de a ataca Uniunea Sovietica. Antonescu va da un raspuns mai mult decat favorabil, promitandu-i lui Hitler, o participare integrala atat militara, cat si economica a Romaniei alaturi de Germania in aceasta campanie.

,,Razboiul din Est (1941-1944) al Romaniei a fost, de la un capat la altul, unul national si anticomunist. In conditiile concrete ale timpului, lupta Romaniei pentru restabilirea granitelor istorice in Rasarit, pe Nistru, a capatat multiple sensuri si intelesuri. A fost, astfel, dupa limbajul tipic al epocii, prioritar o batalie pentru tara si, nu mai putin, pentru zdrobirea comunismului52, fapt mentionat anume de Ion Antonescu, Conducatorul Statului Roman, in cele doua documente istorice difuzate de la Bucuresti la 22 iunie 194153 : Proclamatia catre Tara si Ordinul de zi catre Armata Romana. Ordinul de zi, de pilda, indemna ostile: ,,... Dezrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti"!, in timp ce faimoasa Proclamatie chema la lupta sfanta in contra ,,navalitorilor asupra civilizatiei si bisericii, a dreptatii si propriilor noastre drepturi", pentru eliberarea Basarabiei si a Bucovinei, unde se impuneau a fi sparte ,,catusele rosii ale anarhiei si pradei cotropitoare". Dar, mai mult decat atat, razboiul declansat oferea sansa ,,unei lupte puternice si curajoase nu numai pentru recladirea drepturilor nationale, dar si impotriva celui mai mare dusman al lumii: bolsevismul".

La 22 iunie 1941, in decurs de cateva ore de la startul invaziei germane asupra URSS, Regele Mihai si Ion Antonescu, au proclamat ,,razboiul sfant" pentru eliberarea Basarabiei si a Nordului Bucovinei de ocupatia sovietica. Decizia a avut parte de sprijinul marii mase a populatiei, care a vazut in acest act, calea de a inlatura odata pentru totdeauna, pericolul rusesc, care ameninta tara. Antonescu a angajat in campanie aproape toate efectivele sale militare: 12 divizii de infanterie, 6 brigazi speciale, 1 divizie se blindate, 672 de avioane. Dintre acestea, 6 divizii de infanterie, 3 brigazi de vanatori de munte, 3 de cavalerie si alte unitati mai mici, vor fi puse sub comanda directa a Armatei 11 germane. Principalele lipsuri cu care armata romana s-a confruntat, erau lipsa artileriei, lipsa munitiilor, a tancurilor si a altor echipamente de razboi motorizate. La inceputul campaniei, fortele romanesti si cele germane au fost concentrate in trei grupuri de armata. La nord, Armata 3 romana, in centru, Armata 11 germana(fiind cea mai numeroasa), iar in partea de sud, Armata 4 romana. Toate acestea impreuna vor forma Grupul de Armate Antonescu, asupra carora, Antonescu va exercita comanda suprema, acesta fiind secondat de un stat-major alcatuit din ofiteri germani.La mijlocul lunii iulie, fortele romanesti si germane, au atins Nistrul Superior si Mijlociu, iar dinspre sud, unitati din Dobrogea care au atins Nistrul Inferior, s au alaturat Armatei 4 Romane. In decurs de o luna de cand au inceput ostilitatile, a fost atins principalul obiectiv militar romanesc si anume eliberarea Basarabiei si a Nordului Bucovinei.

Bibliografie:

- Keith Hitchins, Romania: 1866-1947, trad: George G. Potra, Delia Razdolescu, Ed. a 4-a, Bucuresti, Humanitas, 2013.

- Gh. Buzatu, Antonescu, Hitler, Stalin, Un Raport Nefinal, Iasi, Grupul Editorial Demiurg, 2008

Download eseu

Primești eseul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 363 cuvinte
Nr caractere:
11 627 caractere
Marime:
25.17 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Istoria Romanilor
Data publicare:
04.07.2020
Structură de fișiere:
  • Ion Antonescu si razboiul impotriva URSS.docx
Predat:
la facultate
Nota primita:
Nota 8

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Tineretea si cariera militara Antonescu s-a nascut intr-o familie burgheza cu traditii militare,...
Odata cu arestarea maresalului Ion Antonescu la 23 august 1944, a inceput numaratoarea inversa a...
Iesita din razboi cu teritoriul aproape dublu si cu visul milenar infaptuit, Romania se confrunta...
-in est situatia fostilor aliati ai Frantei (Romania, Iugoslavia, Grecia) , ramasi izolati devine...
Iesita din razboi cu teritoriul aproape dublu si cu visul milenar infaptuit, Romania se confrunta...
Sus!