Previzualizare eseu:

Cuprins eseu:

Cum actioneaza alergenii alimentari? 4
Semnele unei alergii alimentare 5
Reactii alergice usoare 5
Reactii alergice severe 5
Cele mai importante alimente alergene 6
Substantele care provoaca alergii 6
Oua 6
Lapte 7
Arahide 7
Nuci 8
Peste 8
Crustacee si moluste 8
Grau 8
Soia 9
Atentionari speciale 9
Concluzii 10
Bibliografie

Extras din eseu:

Un alergen este orice substanta care, intrata in contact cu organismul, poate determina o reactie imuna anormala, exagerata - alergia.

Alergia este o reactie de hipersensibilitate tip I si se refera la raspunsul exagerat si anormal al sistemului imun la antigene, care in mod normal nu fac rau organismului.

Alergenii pot fi inhalati (pneumalergeni: polen praf, fum, mucegai), pot fi ingerati (alergeni alimentari: proteine din oua, lapte, nuci), pot fi injectati direct in torentul sanguin (medicamente, intepaturi de insecte) sau pot determina reactii alergice in urmacontactului direct cu pielea (latex, zgarieturi de animale, plante).

Un alergen alimentar poate fi definit ca un produs sau ingredient ce contine o proteina capabila sa cauzeze un raspuns exagerat la o persoana cu alergie alimentara. Aceste proteine sunt ,,recunoscute" in mod gresit de catre sistemul imun ca fiind periculoase si in consecinta determina un raspuns imun impotriva lor.

Aproape orice aliment poate reprezenta un alergen alimentar, insa in fapt aproximativ 90% din totalitatea reactiilor alergice sunt provocate doar de cateva tipuri de alimente.

Cum actioneaza alergenii alimentari?

Alergiile alimentare sunt in marea lor majoritate, reactii de hipersensibilitate de tip I, mediate de Ig E(un anumit tip de anticorpi), iar pentru dezvoltarea lor este necesar ca individul sa fi fost expus macar o data in prealabil la alergen pentru a dezvolta o reactie alergica.

La primul contact, alergenul este ingerat si in timp sunt formati anticorpi de tip Ig E care ulterior se vor lega de suprafata bazofilelor (celule gasite mai ales in sange) si de suprafata mastocitelor (celule care se gasesc in principal in piele, tubul digestiv, sistemul respirator).

La al doilea contact cu alergenul, Ig E se leaga in mod patologic la mastocite, determinand degranularea lor si eliberand histamina ce declanseaza la randul ei mai multe reactii: vasodilatare (explicand roseata si caldura in cadrul procesului inflamator), precum si afectarea terminatiilor nervoase si cresterea productiei de mucus (explicand senzatiile de arsura, paresteziile sau pruritul).

O alta forma de alergie alimentara, mai rara si mai greu de diagnosticat este cea non-mediata de Ig. Aceasta se poate manifesta la nivel cutanat (eczema) sau digestiv provocand reflux gastro-esofagian,indigestie sau diaree.

Exista si reactii mixte, persoanele afectate avand simptome apartinand ambelor categorii, atat mediate de Ig E, cat si non-mediate de Ig E.

Semnele unei alergii alimentare

Reactii alergice usoare

La nivel cutanat:

- urticarie (papule de culoare roz-rosie, intens pruriginoase cu caracter migrator);

- eczema (leziune cutanata ce poate imbraca diverse aspecte dupa faza de evolutie in care se afla: eritematoasa, veziculatie, exsudatie, crustificare, descuamare).

La nivelul tubului digestiv:

- greturi sau varsaturi;

- diaree;

- dureri si crampe abdominale;

La nivelul tractului respirator:

- congestie nazala, catar;

- prurit oculo-nazal;

- stranut;

- tuse uscata, iritativa.

Reactii alergice severe

La polul opus se afla reactiile severe:

Bibliografie:

Georgescu Luminita, Cornelia Popa, Alimente speciale utilizate in boli de metabolism si intolerante alimentare. In: Alimente pentru nutritie speciala. Editori GM Costin si Rodica Segal. E A Academia, 177-191, 2001

Viorel T. Mogos, Alergia alimentara. In: Alimentatia in bolile de nutritie si metabolism,. Bucuresti, Editura Diadactica si Pedagogica, Vol II, 1998.

Dumitrescu D., Grigorescu M., Itu I., Intoleranta alimentara alergica. In "Intolerante si agresiuni alimentare", Bucuresti, Editura Medicala, pag 261-319, 1984.

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alergeni.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 137 cuvinte
Nr caractere:
11 538 caractere
Marime:
28.67KB (arhivat)
Publicat de:
Isaura Bodea
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
alimente, alergeni
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!