Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

- Definirea conceptului de somaj si calculul nivelului real al acestuia;

- Cauzele si tipurile de somaj;

- Piata muncii;

- Politicile existente pe piata muncii.

Unii dintre indicatori care actioneaza deosebit de flexibil la situatiile economice este rata somajului. Declinul volumelor de productie conduce la sporirea numarului de someri in tara, iar avintul economic conduce la starea de ocupare deplina. Aparitia somajului, mentinerea si modificarea intensitatii lui sunt aspecte care pot fi intelese numai numai in legatura cu sistemul real al economiei de piata. In general somajul este un dezechilibru persistent intre cererea si oferta de munca din diferite cauze. Somajul se manifesta inegal de tari, zone, perioade de timp, genuri, virsta si calificare profesionala si afecteaza de cele mai multe ori persoane tinere, persoanele de virsta a 3-a. Rata somajului difera intre tari, zone, regiuni, in corespundere cu metodologia organizatiei nationale a muncii. Somajul se determina ca prezenta unui contingent de persoane care au trecut de o anumita virsta si:

- Nu dispun de un loc de munca;

- Nu sunt capabili sa inceapa imediat munca;

- Sunt in cautarea unui loc de munca

Numai daca se indeplinesc concomitent conditiile metionate atunci persoana este considerata somera. Daca primele 2 conditii sunt destul de simple, atunci a treia conditie presupune un sir de actiuni concrete, astfel persoana in cautarea unui loc de munca trebuie sa fie inregistrata la bursa muncii, trebuie sa se adreseze la patroni solicitari, sa plaseze avizuri in presa si sa reactioneze la avizurile existente

Conceptia neoclasica sustine ca somajul rezulta din insasi procesele cresterii economice, ceea cei ofera caracterul de fenomen natural. Conform lor, somajul a rezultat din mobilitatea fortei de munca si din conditiile de informare a pietei muncii. Statisticile indica o diminuare a perioadei medii de ocupare si respectiv o sporire a duratei medii a somajului datorate prelungirii perioadei dintre 2 angajari. Exista mai multe tipuri de somaj care se clasifica in dependenta de anumite criterii si anume:

1.Dupa cauza(origine):

a.Somaj involuntar - care ii atinge pe cei care sunt dispusi sa accepte orice salariu insa nu gasesc un loc de munca. Conform teoriei lui John Keynes cauza somajului involunatar este insuficienta cererii de consum;

b.Somajul voluntar - se refera la persoanele care fie ca nu dpresc sa lucreze, fie ca refuza sa munceasca pentru un unumit nivel fixat al salariului.

c.Somaj structural - cauza carui constituie necorespunderea dintre structurile economice si cele demografice. Acest tip de somaj poate rezulta din modernizarea tehnicii de productie si din organizarea pietei muncii.

d.Somaj fixional - este legat de cautarea si asteptarea locului de munca. Acestui tip de somaj sunt expuse persoanele care isi schimba benevol locul de munca si persoanele care pentru prima oara se plaseaza in cimpul muncii. La acelasi tip de somaj se refera persoanele care au pierdut munca sezoniera.

e.Somajul natural =somajul structural + somajul

2.Conform duratei sale:

a.Somaj de lunga durata (sau cronic cu durata mai mult de un an)

b.Fictional care are totdeauna o durata redusa(somaj sezonier)

3.Conform intensitatii somajului:

a.Somaj total - care se reduce la pierderea ocuparii si al incetarea totala a activitatii

b.Somaj partial - care se reduce la micsorarea activitatii(orelor de munca);

c.Somajul devizat - in cadrul caruia numeroase persoane desfasoara o activitate aparenta;

4.In dependenta de gen, structura:

a.Somaj feminin;

b.Somaj juvenil;

Cauzele somajului:

In general cauzele somajului pot fi grupate, divizate in:

1.Cauze subiective care au ca elelment determinant vointa individuala a persoanei care se afla in ipostaza de somer.

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Somajul.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
999 cuvinte
Nr caractere:
5 248 caractere
Marime:
16.64KB (arhivat)
Publicat de:
Valeria Gherman
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Eseu
Materie:
Economie
Tag-uri:
Economie, somaj, loc de munca
Predat:
Liceul Teoretic Ion Inculet din Satul Nou , Moldova
Clasa:
a 12-a
Profil:
Real
Specializare:
Matematică–informatică
Profesorului:
Angela Dolgopol
Sus!