România și Integrarea Europeană. Avantaje și Costuri ale Integrării României în Uniunea Europeană

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Romania este prima tara din Europa Centarala si de Est care a stabilit relatii oficiale cu Comunitatea Europeana. Primele contacte au fost stabilite in anul 1967 cand au fost initiate negocierile pentru incheierea unei serii de acorduri tehnico-sectoriale privind anumite produse agroalimentare.

In anul 1984 Romania a inceput negocierile in vederea incheierii unui acord privind cooperarea economica si comerciala cu Comunitatea Economica Europeana, dar in anul 1988 au fost intrerupte. Dupa caderea comunismului transformarile democratice in plan politic economic si social care au avut loc in tarile din Europa Centrala au creat premisele pentru asezarea pe baze noi a relatiilor acestor state cu Comunitatile Europene si cu statele membre ale acestora, astfel s-a conturar un nou concept privind apropierea si integrarea treptata a tarilor din aceasta zona geografica in strucrurile europene prin incheierea de acorduri de asociere denumite si Acorduri Europene in scopul promovarii activitatii economice, sociale, culturale.

In anul 1990 Romania a stabilit relatii diplomatice cu Comunitatea Economica Europeana iar la 30 ianuarie 1991 Comisia Europeana a acordat Romaniei statutul de invitat special pe langa Comunitatea Economica Europeana, prin aceasta fiind inclusa in programul Phare creat initial pentru Polonia si Ungaria.

In decembrie 1991 au avut loc la Bucuresti discutii privind incheierea unui acord de asociere a Romaniei la Comunitatile Europene si statele membre ale acestora. Dupa ce a avut loc aceste negocieri la 1 februarie 1993 s-a semnat Acordul European instituind o asociere intre Romania pe de o parte si Comunitatile Europene pe de alta parte

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a avut loc la 1 ianuarie 2007. Aceasta data a fost propusa la summitul de la Salonic din 2003 si confirmata la Bruxelles pe 18 iunie 2004. Raportul de tara privind progresele Romaniei din octombrie 2004 a afirmat de asemenea data de 1 ianuarie 2007 ca data de aderare pentru Romania si Bulgaria. Cele doua tari au semnat Tratatul de aderare pe 25 aprilie 2005 la Luxemburg.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romania si Integrarea Europeana. Avantaje si Costuri ale Integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
728 cuvinte
Nr caractere:
3 918 caractere
Marime:
12.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Eseu
Materie:
Economie
Tag-uri:
romania, avantaj, cost, integrare, europa
Predat:
la liceu
Sus!