Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

Istoric

Nike, Inc., fostă (1964-78) Blue Ribbon Sports, companie americană de îmbrăcăminte sportivă cu sediul central în Beaverton, Oregon. A fost fondată în 1964 sub numele de Blue Ribbon Sports de Bill Bowerman, antrenor de atletism la Universitatea din Oregon, și de fostul său student Phil Knight. Aceștia au deschis primul lor punct de vânzare cu amănuntul în 1966 și au lansat pantoful de marcă Nike în 1972. Compania a fost redenumită Nike, Inc. în 1978 și a devenit publică doi ani mai târziu. La începutul secolului XXI, Nike avea puncte de vânzare cu amănuntul și distribuitori în peste 170 de țări, iar sigla sa - un semn de control curbat numit "swoosh" - era recunoscută în întreaga lume.

De la sfârșitul anilor 1980, Nike și-a extins în mod constant activitatea și și-a diversificat linia de produse prin numeroase achiziții, inclusiv companiile de încălțăminte Cole Haan (1988; vândută în 2012) și Converse, Inc. (2003), producătorul de echipament sportiv Canstar Sports, Inc. (1994; ulterior denumit Bauer și vândut în 2008), și compania de îmbrăcăminte și echipament sportiv Umbro (2008; vândută în 2012). În 1996, compania a creat Nike ACG ("all-conditions gear"), care comercializează produse pentru sporturi extreme, cum ar fi snowboardingul și ciclismul montan. La începutul secolului XXI, Nike a început să vândă accesorii de tehnologie sportivă, inclusiv monitoare portabile de ritm cardiac și busole de încheietura mâinii de mare altitudine.

O parte din succesul Nike se datorează sponsorizărilor unor sportivi precum Michael Jordan, Mia Hamm, Roger Federer și Tiger Woods. Lanțul de magazine NikeTown, primul dintre ele deschis în 1990, le aduce un omagiu acestora și altor reprezentanți ai companiei, oferind în același timp consumatorilor o gamă completă de produse Nike. În anii 1990, imaginea companiei a avut de suferit pentru scurt timp din cauza unor dezvăluiri privind condițiile de muncă precare din fabricile sale din străinătate.

Principalii concurenți

Nike s-a extins la nivel global de la înființare, iar valoarea brandului său a crescut de la an la an începând cu 2010, ajungând la aproximativ 34,4 miliarde de dolari în 2020.

Aceasta a scăzut cu 60% în T4 2020, din cauza crizei și a concurenței dure. Nike se confruntă, de asemenea, cu concurența din diverse domenii, inclusiv încălțăminte, îmbrăcăminte sportivă, athleisure, îmbrăcăminte casual și accesorii.

I. Adidas

Adidas, fondată în 1949, este o marcă globală care este principalul concurent al Nike. Nike și Adidas concurează în mai multe sectoare, inclusiv în cel al încălțămintei, al îmbrăcămintei, al echipamentelor sportive și al accesoriilor. Valoarea mărcii Adidas a crescut an de an timp de cinci ani consecutivi și se așteaptă să ajungă la 12,07 miliarde de dolari în 2021.

II. Puma

Puma și Adidas au o istorie lungă și ilustră, care datează din 1948. Puma, la fel ca fratele său înstrăinat, face presiuni asupra Nike de zeci de ani. Venitul net al Puma a crescut cu 40% în 2019, față de câștigul de 108% al Nike.

III. Converse

Marca Converse a devenit un simbol datorită credinței sale că spiritul creativ poate transforma lumea. Ca urmare, are o bază de clienți tineri numeroși și loiali.

Nike deține acum Converse, dar marca și-a păstrat autenticitatea și concurează împotriva corporației-mamă.

IV. Under Armour

Under Armour, care are o valoare a mărcii de 4 miliarde de dolari, este în afaceri de numai 25 de ani, dar a dobândit o poziție de lider în industria încălțămintei. Atât Under Armour, cât și Nike au înregistrat o creștere a veniturilor de la un an la altul în ultimii cinci ani.

V. Asics

Asics și Nike au o istorie îndelungată care datează din anii 1960, când Phil Knight, fondatorul Nike, a distribuit pantofi fabricați de Onitsuka Tiger, care a devenit ulterior Asics.

Bibliografie:

- www.britannica.com

- www.comparably.com

- www.wsj.com

- www.bstrategyhub.com

- www.profitworks.ca

- www.statista.com

Descarcă eseu

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Nike.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2022
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 703 cuvinte
Nr caractere:
8 805 caractere
Marime:
758.55KB (arhivat)
Publicat de:
Ionela M.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!