Geopolitica

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

La 7 august 2008, a izbucnit razboiul intre Georgia si Rusia ca raspuns la secesiunea regiunilor despartitoare din Abhazia si Osetia de Sud. Conflictul, care este adesea numit "Razboiul de Cinci Zile", a costat viata a peste 850 de oameni, a dus la un exod masiv de civili nevinovati si a prefacut sate si orase infloritoare, in campuri de lupta de nerecunoscut pentru cele doua natiuni in razboi. Rusii au sustinut ca protejeaza doar libertatile si drepturile celor peste 35.000 de cetateni rusi din Osetia. In acelasi timp, Georgia sustinea ca pur si simplu proteja districtele sale teritoriale intr-o perioada de criza nationala. Georgia incerca sa-si unifice natiunea in ciuda rezistentei puternice din partea regiunilor separatiste, in timp ce Rusia incerca sa se restabileasca ca hegemon regional in Caucaz. Pentru a intelege contextul acestui conflict, este necesar sa examinam urmatoarele domenii: raspunsurile internationale la razboi; politica Georgiei si a Rusiei de la prabusirea Uniunii Sovietice; si consecintele directe ale razboiului. Informatiile care arunca lumina asupra realitatilor acestui conflict interregional au fost adunate pentru analize dintr-o serie de surse europene, georgiene, ruse si americane.

La 7 august 2008, Rusia a contestat Occidentul prin recunoasterea independentei a doua regiuni separatiste din natiunea Georgia.

Organizatia Natiunilor Unite a emis imediat un referendum prin care ambele parti au renuntat la orice utilizare a fortei si la stabilirea unui acord de incetare a focului intre cele doua natiuni. Organizatia NATO, la care intentiona sa se alature Georgia, a fost transmisa spre Kremlin, solicitand Rusiei sa isi retraga trupele imediat.

Georgia a fost un puternic aliat al Washingtonului in regiune; cele doua mii de trupe ale Georgiei din Irak au format atunci cea de-a treia cea mai mare coalitie acolo. Bush a numit Georgia, sub Saakashvili, ,,un far al democratiei" intr-o regiune ostila (Lowe si Dobbie, 2007). Pentru Statele Unite, a fost imperativ sa se arate un sprijin ferm pentru Georgia, deoarece a fost considerata o mina de aur strategica in transportul trupelor in Irak pentru a combate violenta si terorismul.

Dupa incheierea conflictului, dreptul international a dictat in conformitate cu doctrina universala a "uti possidetis" ca Osetia de Sud si Abhazia, care lupta pe teritoriul Georgiei, nu puteau declara independenta fata de Georgia. Marea majoritate a comunitatii internationale a refuzat incercarile regiunilor separatiste de a obtine stapanirea autonoma din Georgia.

Bibliografie:

https://www.csustan.edu/sites/default/files/honors/documents/journals/crossings/Farhadian.pdf

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
933 cuvinte
Nr caractere:
4 748 caractere
Marime:
22.18 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Alte domenii
Data publicare:
12.05.2021
Structură de fișiere:
  • Geopolitica.docx
Predat:
la facultate

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Argument Cursul de fata are o structura de natura sa-l ajute pe student in insusirea aparatului...
Studiul istoriei, a raporturilor dintre state si a modului cum si-au rezolvat interesele in...
Eurasia este o masa continentala formata din Europa si Asia. Poate fi considerat ca un...
pozitia geografica a unui stat si politica sa. Insasi etimologia termenului spune explicit acest...
1. Criterii de clasificare a statelor. Clasificarea statelor dupa marimea geografica....
Sus!