Geopolitică

Previzualizare eseu:

Extras din eseu:

La 7 august 2008, a izbucnit războiul între Georgia și Rusia ca răspuns la secesiunea regiunilor despărțitoare din Abhazia și Osetia de Sud. Conflictul, care este adesea numit ”Războiul de Cinci Zile”, a costat viața a peste 850 de oameni, a dus la un exod masiv de civili nevinovați și a prefăcut sate și orașe înfloritoare, în câmpuri de luptă de nerecunoscut pentru cele două națiuni în război. Rușii au susținut că protejează doar libertățile și drepturile celor peste 35.000 de cetățeni ruși din Osetia. În același timp, Georgia susținea că pur și simplu proteja districtele sale teritoriale într-o perioadă de criză națională. Georgia încerca să-și unifice națiunea în ciuda rezistenței puternice din partea regiunilor separatiste, în timp ce Rusia încerca să se restabilească ca hegemon regional în Caucaz. Pentru a înțelege contextul acestui conflict, este necesar să examinăm următoarele domenii: răspunsurile internaționale la război; politica Georgiei și a Rusiei de la prăbușirea Uniunii Sovietice; și consecințele directe ale războiului. Informațiile care aruncă lumină asupra realităților acestui conflict interregional au fost adunate pentru analize dintr-o serie de surse europene, georgiene, ruse și americane.

La 7 august 2008, Rusia a contestat Occidentul prin recunoașterea independenței a două regiuni separatiste din națiunea Georgia.

Organizația Națiunilor Unite a emis imediat un referendum prin care ambele părți au renunțat la orice utilizare a forței și la stabilirea unui acord de încetare a focului între cele două națiuni. Organizația NATO, la care intenționa să se alăture Georgia, a fost transmisă spre Kremlin, solicitând Rusiei să își retragă trupele imediat.

Georgia a fost un puternic aliat al Washingtonului în regiune; cele două mii de trupe ale Georgiei din Irak au format atunci cea de-a treia cea mai mare coaliție acolo. Bush a numit Georgia, sub Saakashvili, „un far al democrației” într-o regiune ostilă (Lowe și Dobbie, 2007). Pentru Statele Unite, a fost imperativ să se arate un sprijin ferm pentru Georgia, deoarece a fost considerată o mină de aur strategică în transportul trupelor în Irak pentru a combate violența și terorismul.

După încheierea conflictului, dreptul internațional a dictat în conformitate cu doctrina universală a ”uti possidetis” că Osetia de Sud și Abhazia, care luptă pe teritoriul Georgiei, nu puteau declara independența față de Georgia. Marea majoritate a comunității internaționale a refuzat încercările regiunilor separatiste de a obține stăpânirea autonomă din Georgia.

Bibliografie:

https://www.csustan.edu/sites/default/files/honors/documents/journals/crossings/Farhadian.pdf

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Geopolitica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2020
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
933 cuvinte
Nr caractere:
4 748 caractere
Marime:
22.18KB (arhivat)
Publicat de:
Elena C.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Eseu
Domeniu:
Alte domenii
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!