Turismul rural

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Dimensiunea fenomenului in spatial rural.

Aceasta expansiune este determinata de existenta a doua motivatii pentru turismul rural ; pe de-o parte este vorba de relansarea si dezvoltarea domeniului rural, iar pe de alta parte de o forma de turism alternativa, la turismul de masa, traditional

In ansamblul economiei globale a turismului, turismul rural se defineste ca fiind valorificarea turistica :

-a spatiilor rustice;

-a resurselor naturale;

-a patrimoniului cultural;

-a imobilelor culturale;

-a traditiilor satesti ;

-a produselor agricole ;

prin intermediul unor produsee de marca (consacrate) ilustrative ale identitatii regionale, care sa acopere nevoile consumatorilor in materie de primire, alimentatie, activitati recreative, divertisment si diverse servicii, in scopul unei dezvoltari locale, durabile si a unui raspuns adecvat la nevoile de recreere din societatea moderna, intr-o noua viziune sociala oras- sat.

Desi actioneaza in spatiul rural, agroturismul si turismul rural sunt doua concepte care pentru unii autori reprezinta acelasi lucru iar pentru altii sunt doua notiuni diferite.

Practica arata ca aceste doua categorii se identifica pana la un moment dat, care scoate in evidenta elemente de identitate, incluziune, cat si elemente diferite care le conduc la departajare/diferentiere.

Turismul rural este un concept care cuprinde activitatea turistica organizata si condusa de populatia locala si care are la baza o stransa legatura cu mediul ambient, natural si uman.

Termenul de turism rural are intelesuri diferite in tari diferite.

Exemple: -in Finlanda - inchirierea unor cabane, sau oferireaa de servicii in mediul rural de tip hrana sau transport;

-in Ungaria - "turism la sat"- presupune activitate si servicii in sate; cazare la preturi mici, implicarea in activitati agricole.

-in Slovenia - "turismul la ferma" - oaspetii locuiesc cu familiile de fermieri.

-in Olanda- camparea la fermeunde majoritatea serviciilor sunt legate de activitati precum ciclismul, plimbari cu cai, etc.

-in Grecia - cazare in camere mobilate in stil traditional, cu mic dejun traditional de multe ori preparat din produse realizate in casa.

Turismul rural este o forma de turism care se desfasoara in mediul rural, valorificand resursele turistice locale (naturale, culturale, umane) ca si dotarile si echipamente turistice, inclusiv pensiunile si fermele agroturistice.

In lipsa unei definitii adecvate a turismului rural agreata pe teritoriul UE, termenul folosit este acel de : "turism verde".

Culoarea simbol avand rolul de a distinge aceasta forma de turism de celelalte cum sunt: turismul alb - sporturile de iarna; turismul albastru - vacanta la mare, turism al luminilor - turismul urban.

In acest sens "turismul verde" poate fi definit ca o activitate turistica practicata atat in zonele rurale cat si in alte locuri de pe litoral unde turismul specific nu este prea dezvoltat; in zonele de dealuri si montan precum si in alte spatii rurale.

Atat turismul rural cat mai ales agroturismul se bazeaza pe potentialul spatiului rural, pe oameni si produse specifice locului care trebuie sa se adapteze cerintelor pietii turistice, trebuie sa-si amenajeze gosposdariile pentru a fi la nivelul standardelor de calitate dorite de turisti, sa puna in valoare traditiile culinare specifice locului.

Agroturismul reprezinta actiunea de deplasare a unei persoane intr-o localitate rurala, nepoluata, avand un specific agrar finalizata pentru un sejur de cel putin 24 de ore intr-o gospodarie taraneasca, consumull de produse locale alimentare si nealimentare, coabitarea, observatia, asistenta si coparticiparea in comunitatea siciala locala prin respectarea normelor ce fac posibila intreaga actiune.

Agroturismul se contureaza ca o activitate capabila sa valorifice excelentul de cazare existent in gospodariile taranesti spre consumul persoanelor care pe o perioada determinata de timp, vin in asezarile rurale pentru odihna, recreere, agrement.

Aceasta activitate turistica are un caracter ocazional.

Spre deosebire de agroturism, turismul rural are un caracter permanent si dispune de o structura de primire eterogena reprezentata nu numai prin gospodariile taranesti ci si prin campinguri, sate taranesti.

In acest caz activitatea de baza a persoanelor implicate este prestarea de servicii turistice iar veniturile realizate au un caracter permanent.

Agroturismul prezita mai multe trasaturi care il diferentiaza de turismul clasic prin :

-consumul turistic se petrece in mediul rural unde esentiale sunt : calitatea pensiunii, serviciilor de primire (ferme) ;

-oferta turistica este autentica condusa de oamenii locului ;

-este o activitate complementara activitatii agricole si nu alternativa acesteia ;

-ofera populatiei cu venituri reduse posibilitatea de odihna, de recreere in vacante, week-end-uri, in peisajul mediului rural cu valori culturale educative si cu o ospitalitate specifica ;

-nu necesita investitii foarte mari pentru amenajari de infrastructura sau suprastructura turistica ;

-se evita marile aglomerari turistice de pe litoral sau din statiunile balneae sau montane ;

-este un sistem difuz prin specificul ofertei sale diversificate si marea diseminare in spatiu ;

-nu aduce prejudicii prea mari mediului natural sau a celui construit insa trebuie sa se tina cont de un anumit plan ecologic si fizic ;

-nu este compatibil pentru turismul de masa.

Principiile pentru dezvoltarea durabila a agroturismului :

-folosirea durabila a resurselor turistice (exploatarea optima, conservare) ;

-reducere asupra consumului si a risipei de resurse turistice ;

-mentinerea diversitatii naturale, culturale, sociale a spatiului rural ;

-integrarea agroturismului in strategii de dezvoltare nationala regionala, locala (dezvoltarea ofertei, promovare, organizare, precum si dezvoltarea infrastructurii generale si tehnico-edilitare) ;

-sprijinirea economiei locale in dezvoltarea socio-economice a comunitatii dar si in protejarea naturii si a valorilor culturale ;

-implicarea comunitatilor locale in sectorul turistic prin sprijinirea grupurilor de initiativa pentru dezvoltarea si promovarea ofertei turistice locale, pentru protejarea mediului si a bunurilor culturale de aici si rolul organizatiilor locale ale prestatorilor de servicii turistice.

-consultarea specialistilor si a publicului in dezvoltarea agroturismului si a economiei locale pentru a evita conflictele de interese intre politica guvernamentala, regionala si cea locala.

-dezvoltarea durabila a agroturismului trebuie sustinuta prin pregatirea profesionala, calificare, perfectionare, pregatire civica, sociologica ;

-promovarea marketingului in agroturism ;

-cercetarea si monitorizarea actiunii de turism si a activitatii de conservare si protejare a mediului inconconjurator precum si resursele turistice.

Turismul rural contribuie la viata economica a satelor prin :

-perspectiva dezvoltarii satului pe termen lung in stransa legatura cu agricultura, infrastructura , protectia mediului ;

-posibilitatea de a deveni support pentru noi afaceri si locuri de munca care sa determine o dezvoltare pe plan local ;

-incurajarea activitatii locale - artizanatul- dar si cele care determina dezvoltarea unui comert artistic ;

-cresterea veniturilor locuitorilor din asezarile rurale prin valorificarea resurselor locale ;

-numarul crescand de oportunitati pentru interactiunea sociala a localnicilor care deseori duc o viata izolata in comunitatilor agricole.

Obiectivele strategice ale dezvoltarii agroturismului :

-trebuie sa plece de la realizarea de venituri complementare actiunii agricole prin oferirea unor produse turistice noi si inedite pe piata turistica si prin acestea sa ajunga la cresterea nivelului de trai in mediul rural, stimuland astfel stabilirea populatiei active din mediul rural (diversificarea populatiei active- cea tanara) si stoparea migratiei urban- rural ;

-stoparea migratiei populatiei si stimularea revenirii cel putin partial a populatiei urbane care ete originara din cele rurale ;

-asigurarea conditiilor de trai si civilizatie in mediul rural stimuland stabilitatea populatiei active in mediul rural ;

-venituri suplimentare rezultate din activitatea de turism ;

-valorificarea produselor din gospodaria proprie ;

Descarcă documentație

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Turismul rural.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
79 pagini
Imagini extrase:
79 imagini
Nr cuvinte:
37 744 cuvinte
Nr caractere:
203 645 caractere
Marime:
118.97KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, zone rurale, dezvoltare
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!