Impactul turismului internațional

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Modernizarea structurii economice reprezinta atat o modificare a aspectelor cantitative cum ar fi proportiile dintre grupe, ramuri si sectoare, modificari dimensionale, dinamice, cat si mutatii calitative care vizeaza trecerea de la etapa de diversificare a productiei la cea a specializarii, la crearea unui profil propriu al economiei nationale, la atingerea unui echilibru dinamic in dezvoltarea diverselor ramuri si sectoare de activitate precum si la trecerea intr-un

anumit orizont de timp la o structura economica optima.

Cresterea rolului serviciilor in viata economica si sociala pe plan mondial, in special pentru tarile dezvoltate, a fost interpretata de sociologi ca o inlocuire a ,,civilizatiei primare" cu ,,civilizatia tertiara", deoarece societatea in care predomina serviciile au ocupat, treptat, locul celei in care domina agricultura. Sectorul tertiar sau al serviciilor a devenit precumpanitor in perioada postbelica, piata serviciilor ocupand un rol mai important, incorporand activitati extrem de diverse, eterogene sub aspectul continutului, cu forme de manifestare distincte, care au largit si diversificat modalitatile de realizare a produsului social, astfel devenind si o componenta insemnata a mecanismului reproductiei.

Ca orice sector de activitate, si sectorul serviciilor a evoluat de la forme incipiente de completare a activitatilor de baza, pana la structurile actuale, care se caracterizeaza printr-o maxima utilitate pentru indivizi si societate. Serviciile s-au amplificat in economia moderna, cand au aparut multe si diverse ca urmare a informatizarii societatii, a activitatilor de ocrotire a mediului ambiant sau a extinderii accentuate a urbanizarii: gospodarie locativa, distributia energiei si apei, transport, telecomunicatiile, a celor privind cresterea timpului liber al individului (spalatorii, curatatorii, forme moderne de comert, intretinerea aparatelor de uz casnic si gospodaresc), precum si a serviciilor legate de utilizarea timpului liber (turism, cultura, sport).

4.1. Implicatiile turismului in procesul cresterii economice

Constituit, in principal, din prestatii de servicii, turismul reprezinta astazi una dintre componentele esentiale din sectorul tertiar. Apartenenta turismului la sectorul serviciilor deriva 101

din modul de realizare a unora din trasaturile sale definitorii ca mobilitate, dinamism sau capacitate de adaptare la exigentele fiecarui turist, precum si din particularitatile produsului turistic, deoarece acesta este rezultatul unei armonioase combinari de servicii carora le corespund trasaturi specifice si mecanisme proprii de utilizare.

Impactul si considerentele turismului asupra economiei mondiale evidentiaza importanta economica a acestui domeniu sub urmatoarele aspecte : diversificarea structurilor economice; valorificarea resurselor; venitul national; crearea de noi locuri de munca; stimularea investitiilor; inflatie.

4.1.1. Turismul - mijloc de diversificare a structurilor economice si de valorificare a resurselor

Diversificarea structurilor economice presupune pe de o parte dezvoltarea celor existente ca urmare a derularii activitatilor turistice cu implicatii directe sau indirecte asupra lor prin cresterea dimensiunilor sectoarelor economice destinate sa satisfaca cererea turistica, iar pe de alta parte crearea altor ramuri datorata aparitiei unor noi activitati specifice turismului: agrementul, transportul pe cablu, si altele. La nivel mondial s-a remarcat chiar aparitia unor subramuri cu destinatie specifica de turism care cuprind decoratiuni interioare pentru hoteluri si restaurante in cadrul industriei textile si a sticlei, a mobilei, a artizanatului, echipamentelor sport (corturi, schiuri, produse cosmetice - uleiuri de plaja, creme, etc.).

Nevoia de adaptare permanenta a ofertei turistice la cerintele turistilor constituie fundamentul procesului de diversificare a structurii economiei oricarei tari.

Implicatiile economice ale turismului cuprind si elemente care vizeaza o valorificare superioara a resurselor implicate in derularea activitatii turistice, cum sunt: peisajul, clima, apele,

flora, fauna, sau resursele antropice.

Activitatea turistica asigura, de asemenea, si dezvoltarea unor zone mai sarace in resurse,

prin realizarea unor amenajari turistice, favorizand utilizarea pe plan local a diverselor resurse, a

fortei de munca si creand conditii de viata mai bune rezidentilor. Se contureaza, astfel, rolul turismului in dezvoltarea economico-culturala a regiunilor respective, determinand chiar mutatii in evolutia acestora.

Treptat, ca urmare a derularii activitatilor turistice in zonele sarace din punct de vedere al resurselor naturale, s-au creat conditiile atenuarii dezechilibrelor de la nivel interregional, dar si intraregional, precum si la scara locala, nationala sau mondiala.

102

Valorificarea resurselor presupune nu numai desfasurarea activitatilor care sa cuprinda activitati de amenajare sau reamenajare turistica a zonei, dar si o utilizare echilibrata si adecvata a

celor existente sau concepute si executate in conditiile protejarii mediului pentru o dezvoltare

durabila.

4.1.2.Turismul - creator si utilizator de venit national

Antrenarea si stimularea productiei turistice, determina un spor de productie care se regaseste ca aport la crearea produsului intern brut. Efectul favorabil al turismului asupra venitului national, este evidentiat de procesul prin care exportul de turisti asigura valorificarea mai avantajoasa a resurselor nationale si a muncii interne. Aplicarea de tarife si preturi comparabile cu cele practicate pe piata externa, compensatorii si superioare celor utilizate in turismul intern, economisirea de cheltuieli cu transportul, cu ambalarea, asigurarea etc., cheltuieli substantiale in cazul exportului de marfuri, posibilitatea de a folosi (in special la pregatirea preparatelor culinare) materii prime agricole obisnuite si nu neaparat de calitate superioara sunt cateva din mijloacele ce permit turismului sa elimine exportul de munca interna fara acoperire in valuta si, in consecinta, sa majoreze venitul national al tarii.

Din punct de vedere procentual, valorii adaugate din turism

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul turismului international.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
25 pagini
Imagini extrase:
25 imagini
Nr cuvinte:
9 053 cuvinte
Nr caractere:
51 932 caractere
Marime:
321.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Turism
Tag-uri:
turism, impact economic
Predat:
la facultate
Materie:
Turism
Sus!