Norme tehnice privind proiectarea și realizarea străzilor în localitățile urbane

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Ordinul 49 01-27-98

pentru aprobarea Normelor tehnice privind proiectarea si realizarea strazilor in localitatile urbane

Publicatie: Monitorul Oficial nr. 138 din 06.04.1998

Emitent: Ministerul transporturilor

In conformitate cu prevederile art. 67/O.G. 43/1997 privind regimul juridic al drumurilor, in temeiul H.G. 44/1997 privind organizarea si functionarea Ministerului Transporturilor, rninistrul transporturilor emite urmatorul ordin:

Art. 1.

Se aproba Normele tehnice privind proiectarea si realizarea strazilor in localitatile urbane, anexa la prezentul ordin.

Art. 2.

Anexa face parte integranta din prezentul ordin.

Art. 3.

Prezentul ordin se va publica in M.Of. si va intra in vigoare la 15 zile de la data publicarii.

ANEXA

NORME TEHNICE

privind proiectarea si realizarea strazilor in localitatile urbane

CAPITOLUL 1- Generalitati

1.1. Prezentele norme tehnice se aplica tuturor drumurilor publice din interiorul localitatilor urbane, fiind elaborate in conformitate cu O.G. 43/1997 privind regimul juridic al drumurilor.

1.2. Prin strazi, in intelesul prezentelor norme tehnice, se Intelege drumurile publice din interiorul localitatilor, indiferent de denumire: strada, cale, chei, splai, sosea, alee, fundatura, ulita etc.

1.3. Strazile din localitatile urbane se clasifica in raport de intensitatea traficului si de functiile pe care le indeplinesc, astfel

- strazi de categoria I - magistrale

- strazi de categoria a lI-a - de legatura;

- strazi de categoria a lII-a - colectoare;

- strazi de categoria a lV-a - de folosinta locala.

1.4. Functiile, dimensiunile si modul de realizare a fiecarei categorii de strazi sunt cele prevazute in prezentele norme tehnice.

1.5. Incadrarea in categorii a strazilor din localitatile urbane se face de catre consiliile judetene sau locale, pe baza studiilor de dezvoltare si organizare a traficului, potrivit prezentelor norme tehnice.

1.6. Drumurile nationale, judetene si comunale isi pastreaza categoria functionala din care fac parte, fiind considerate fara intrerupere in traversarea localitatilor, servind si ca strazi. Modificarea traseelor acestora in traversarea localitatilor, precum si lucrarile de realizare, modernizare si reparare a acestora se fac in conformitate cu legislatia in vlgoare.

1.7. Sectoarele de drumuri nationale, judetene si comunale, incluzand lucrari de arta si amenajarile aferente, situate in intravilanul resedintelor de judet sau al municipiilor, sunt in administrarea consiliilor locale.

CAPITOLUL 2 - Domenii de aplicare

2.1. Pentru strazile existente, conditiile tehnice din prezentele norme trebuie respectate la repararea, reabilitarea sau modernizarea lor.

CAPITOLUL 3 - Prescriptii generale

3.1. Strazile din localitatile urbane au urmatoarele functii si caracteristici:

- strazile de categoria l - magistrale - asigura preluarea fluxurilor majore ale orasului pe directia drumului national ce traverseaza orasul sau pe directia principala de iegatura cu acest drum, avand minimum 6 benzi de circulatie, inclusiv liniile de tramvai;

- strazile de categoria a II-a - de legatura - asigura circulatia majora intre zonele functionale si de locuit, avand 4 benzi de circulatie, inclusiv liniile de tramvai;

- strazile de categoria a III-a - colectoare - preiau fluxurile de trafic din zonele functionale si le dirijeaza spre strazile de legatura sau magistrale, avand 2 benzi de circulatie;

- strazile de categoria a lV-a - de folosinta locala - asigura accesul la locuinte si servicii curente sau ocazionale din zonele cu trafic foarte redus.

3.2. Zona strazilor din localitatile urbane include partea carosabila, acostamentele, santurile, rigolele, trotuarele! spatiile verzi, suprafet,ele adiacente pentru parcaje. suprafetele de teren necesare amplasarii anexelor acestora. Pe sectoarele de strazi fara canalizare, scurgerea apelor trebuie asigurata prin santuri amenajate, cu dirijarea in afara zonelor de siguranta a strazilor.

3.3. Zonele de siguranta si de protectie a intravilanului localitatilor urbane se stabilesc prin studii de trafic si prin documentatiile de urbanism si de amenajare a teritoriului.

3.4. Conditiile tehnice de proiectare a strazilor din localitatile urbane; precum si capacitatile maxime de circulatie sunt prevazute in anexele 1 si 2.

3.5. Proiectarea, sistematizarea si realizarea strazilor din localitatile urbane se fac in corelare cu planul urbanistic generai al localitatii, pe baza studiului de dezvoltare si organizare a traficului, intocmit pentru o perioada de perspectiva de minimum 15 ani, cu respectarea normelor tehnice in vigoare.

3.6. Prin sistematizarea retelei stradale se va asigura ca drumurile nationale sa traverseze localitatea prin una sau cel putin doua strazi principale de circulatie, in conformitate cu legislatia in vigoare.

3.7. La proiectarea, executia si interventiile asupra strazilor din localitatile urbane se va tine seania de categoriile functionale ale acestora, de traficul rutier, de siguranta

- circulatiei, de factorii

Observații:

Norme tehnice privind proiectarea si realizarea strazilor in localitatile urbane -Generalitati-Domenii de aplicare-Prescriptii generale-Dispozitii finale

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Norme tehnice privind proiectarea si realizarea strazilor in localitatile urbane.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 221 cuvinte
Nr caractere:
14 324 caractere
Marime:
12.91KB (arhivat)
Publicat de:
Amza Butnaru
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Transporturi
Tag-uri:
proiectare, norma, localitate, urban, strada
Predat:
la facultate din Bucuresti
Materie:
Transporturi
Sus!