Sisteme politice comparate

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Valentin Naumescu este doctor in filosofie politica si in stiinte politice, lector la Facultatea de Studii Europene a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj. Din ianuarie 2005 pana in iunie 2007 a fost Secretar de Stat si Ministru de Externe, din martie 2008 devenind Consul General al Romaniei la Toronto.

Dintre lucrarile sale enumeram:

- Despre liberalism in Romania. Realitati, dileme, perspective-aparuta in 2001 la Editura Fundatiei pentru Studii Europene, Cluj-Napoca.

- Politici sociale in Europa postbelica-in anul 2000, la Editura Fundatiei pentru Studii Europene, Cluj-Napoca.

Am ales pentru aceasta prezentare unul dintre capitolele care se regasesc in lucrarea "Sisteme politice comparate-elemente de baza", aparuta in 2003 la Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca.

Lucrarea care aduna sub copertele sale 268 de pagini este impartita in opt capitole, fiind structurata astfel: Capitolul I. Separatia puterilor in stat, Capitolul II. Relatia executiv-legislativ. Clasificarea regimurilor politice democratice, Capitolul III. Sisteme electorale si sisteme de partide, Capitolul IV. Puterea legislativa in Statele Unite si Europa, Capitolul V. Institutia sefului statului si puterea executiva in democratii de referinta, Capitolul VI. Sistemul politic al Uniunii Europene, Capitolul VII. Modele ale democratiei, Capitolul VIII. Sistemul politic din Romania in contextul integrarii europene. La aceste opt capitole se mai adauga doua anexe cuprinzand Configuratia politica a Frantei, Marii Britanii, Germaniei, Italiei, Romaniei, Uniunii Europene si a Statelor Unite; in vreme ce a doua anexa prezinta Propunerile partidelor parlamentare din Romania pentru revizuirea Constitutiei. Bibliografia generala incheie aceasta lucrare.

Cartea Sisteme politice comparate-elemente de baza poate fi considerata un manual necesar in studiul sistemelor politice, deoarece prezinta in introducerea sa termenii cheie necesari pentru intelegerea notiunilor din sfera politicului. Pentru explicarea diferitelor sintagme, autorul nu se rezuma doar la o singura definitie, ci face apel la definitii apartinand unor diversi oameni politici sau autori consacrati din acest domeniu. Astfel, pentru a explica sintagma "sistem politic" face referire la o definitie a Alinei-Mungiu Pippidi care afirma ca "sistemul politic este ansamblul durabil de institutii formale si informale care structureaza politicul, cu alte cuvinte, toata sfera sociala privitoare la politic" , insa adauga si parerea lui Robert Dahl conform careia sistemul politic este "un model durabil al relatiilor umane care implica intr-o anumita masura puterea, autoritatea sau conducerea" Valentin Naumescu, prin trimiterile la definitiile diversilor oameni politici, cauta sa ofere o imagine cat mai complexa si cat mai relevanta asupra chestiunii pe care urmareste sa o faca cunoscuta publicului sau.

Bibliografie:

1. Naumescu, Valentin, Sisteme politice comparate, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2003

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sisteme politice comparate.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 674 cuvinte
Nr caractere:
9 086 caractere
Marime:
16.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
sisteme politice, state, conducere
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!