Ocuparea forței de muncă și drepturi sociale

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Aceasta politica cuprinde urmatoarele domenii

Ocuparea fortei de munca si politica sociala

Anti-discriminare/Combaterea rasismului

Egalitatea dintre genuri

Persoane cu handicap

Ocuparea fortei de munca si politica sociala

1. Locuri de munca

2. Combaterea somajului

3. Legislatia muncii

4. Conditii de lucru/Mediu de lucru

5. Mobilitatea lucratorilor

6. Securitate sociala

7. Protectie sociala

8. Pensii

9. Fondul Social European

10. Combaterea saraciei

11. Familie si demografie

1. Locuri de munca

Scopul EURES este de a oferi informatii, recomandari si servicii de recrutare/plasare (gasire a candidatului/locului de munca potrivit) in beneficiul lucratorilor si angajatorilor, precum si al oricarui cetatean care doreste sa beneficieze de principiul liberei circulatii a persoanelor.

EURES este mult mai mult decat portalul pentru mobilitatea fortei de munca.

EURES dispune de o retea umana formata din peste 700 de consilieri EURES care se afla in contact zilnic cu solicitantii de locuri de munca si angajatorii din intreaga Europa.

In regiunile transfrontaliere europene, EURES joaca un rol important in furnizarea de informatii referitoare la toate tipurile de probleme legate de naveta peste frontiera cu care se confrunta lucratorii si angajatorii, precum si de asistenta pentru solutionarea acestora.

Infiintat in 1993, EURES este o retea de cooperare intre Comisia Europeana, serviciile publice de ocupare a fortei de munca din statele membre ale SEE (tarile UE plus Norvegia, Islanda si Liechtenstein) si alte organizatii partenere. Elvetia participa, de asemenea, la reteaua EURES. Resursele reunite ale organizatiilor membre si partenere ale EURES ofera retelei o baza solida, astfel incat aceasta sa poata oferi servicii de calitate inalta atat pentru lucratori, cat si pentru angajatori.

Reteaua EURES informeaza in legatura cu posturile vacante din 31 de tari europene, CV-urile candidatilor interesati, ce trebuie sa stiti daca doriti sa locuiti si sa munciti in strainatate si multe altele.

- solicitanti de loc de munca

- angajatori

- conditii de viata si de munca

- studiu

Pentru informatii suplimentare:

http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=ro&langChanged=true

2. Combaterea somajului

La Summit-ul locurilor de munca de la Luxemburg (noiembrie 1997) s-a lansat Strategia Europeana de Ocupare a Fortei de Munca (EES), avand la baza noi prevederi ale Tratatului, din cadrul capitolului Ocuparea Fortei de Munca cu scopul de a atinge progrese decisive in urmatorii 5 ani. O evaluare extensiva a primilor 5 ani a avut loc in 2002 cand s-au identificat provocarile majore si problemele pentru viitoarea Strategie.

O revizuire a Strategiei a fost lansata la inceputul lui 2005, ca parte a propunerii Comisiei de a refocaliza Strategia Lisabona. Astfel, s-a innoit Strategia Europeana de Ocupare a Fortei de Munca, prin adoptarea unor noi linii directoare, incepand cu iulie 2005.

Pentru informatii suplimentare:

http://ec.europa.eu/employment_social/employment_strategy/index_en.htm

3. Legislatia muncii

Pentru informatii suplimentare:

http://ec.europa.eu/employment_social/employment_strategy/index_en.htm

4. Conditii de lucru/Mediu de lucru

Necesitatea de a imbunatati conditiile de munca este o preocupare colectiva, atat din considerente economice, cat si umanitare.

Crearea de noi locuri de munca si o mai buna calitate, acesta este obiectivul pe care Uniunea Europeana l-a stabilit in cadrul Consiliului European de la Lisabona (martie 2000) si de la Nice (decembrie 2000). Un mediu de munca mai sanatos si sigur reprezinta un element esential al calitatii muncii.

Sanatatea si Siguranta in munca reprezinta azi unul din domeniile cele mai importante si mai avansate a politicii sociale a Uniunii. Actiunea UE in sanatate si siguranta in munca are ca baza legala Articolul 137 al Tratatului UE. Imbunatatirea sanatatii muncitorilor si a sigurantei lor a inceput in 1952 sub Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului. De atunci un corp solid de legi au fost adoptate pentru a acoperi un numar maxim de riscuri cu un numar minim de reglementari.

Pentru informatii suplimentare:

http://ec.europa.eu/employment_social/health_safety/index_en.htm

5. Mobilitatea lucratorilor

Fiecare cetatean al Uniunii Europene are dreptul de a munci si trai in orice stat membru, fara sa fie discriminat pe baza nationalitatii.

libera circulatie a persoanei este una din libertatile fundamentale garantate de legea Comunitatii. Acesta este probabil cel mai important drept al indivizilor si este un element esential al cetateniei europene.

Pentru muncitori, aceasta libertate a existat de la fondarea Comunitatii Europene din 1957. A fost stabilit prin articolul 39 al Tratatului Comunitatii Europene si stipuleaza:

- dreptul de a cauta un loc de munca in alt stat membru

- dreptul de a munci in alt stat membru

- dreptul de a locui acolo pentru acest scop

- dreptul de a ramane acolo

- dreptul de tratament egal referitor la accesul al ocuparea fortei de munca, conditii de munca si toate celelalte avantaje care ar putea ajuta sa faciliteze integrarea muncitorilor in statul membru gazda.

Exista cateva limitari de la acest drept: limitari in ce priveste securitatea publica, politica publica si asistenta de baza, precum si limitari dea munci in sectoarele de servicii publice ale statelor membre gazde.

Dreptul al libera circulatie a muncitorilor, din si intre statele membre care au aderat la UE la 1 mai 2004 (Republica Ceha, Estonia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia, Slovacia) si la 1 ianuarie 2007 (Bulgaria, Romania) poate fi restrictionat pentru o perioada de tranzitie de maximum 7 ani dupa aderare.

Bibliografie:

http://ec.europa.eu/employment_social/disability/intro_en.html

http://ec.europa.eu/employment_social/fundamental_rights/rights/robli_ro.htm

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ocuparea fortei de munca si drepturi sociale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 000 cuvinte
Nr caractere:
16 250 caractere
Marime:
25.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Știința Administrației
Tag-uri:
drepturi, munca
Predat:
la facultate
Materie:
Știința Administrației
Sus!