Drepturile lingvistice ale omului

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Probleme ale drepturilor lingvistice au devenit din ce in ce mai proeminente in ultima decada, si sunt deseori aduse in discutie in contextul drepturilor umane vazute intr-o perspectiva mai generala. Lingvistica a ajuns sa fie implicata in aceasta problematica prin mai multe cai - spre exemplu posibilitatea disparitiei unei limbi, conservarea si revitalizarea ei; planificarea limbii, lingvistica legala; educatia bilingva si alte probleme de limba ce au ca obiect central activitatea scolara; cercetarea minoritatilor lingvistice urbane; comunicarea cu indigenii, incluzand revendicarea terenurilor; probleme legate de refugiati si cazurile de azil politic, si altele.

- Introducere

- Originea Website-ului

- De ce Sociolingvistica si Drepturile Omului?

- (Cum) Poate lingvistica contribui la Drepturile Omului?

- Tipologia sociolingvistica si drepturile limbajului

- Perspective lingvistice asupra unor probleme legate de Drepturile Omului

- Reguli si cazuri de folosire exclusiva a limbii engleze in locurile de munca din Marea Britanie

- Analiza limbajului si originea nationala in cazurile de refugiati/azil politic, inclusiv rezolutii si publicatii

- Programa pentru o lectura introductiva despre Limbaj si Drepturile Omului

- Lectura anuala despre Limbaj si Drepturile Omului la Essex

- Credite si contact

- Referinte

- Anexa : 10 axiome sociolingvistice

1. Introducere

Origini

Drepturile lingvistice ale omului (LHR - linguistic human rights) sunt un subiect care a castigat rapid proeminenta printre lingvisti in ultimii ani, precum si printre publicul neinitiat. Este de interes particular pentru lingvisti si sociolingvisti deoarece acestia au fost implicasi de-a lungul timpului in arii in care lingvistica se intersecteaza cu drepturile omului ( educatie, sanatate, planificarea limbii si in justitie in particular), desi multi lingvisti si de alta natura au avut contact cu acestea. Totusi, lingvistii - chiar sociolingvistii - nu au fost, in genere, sau nu s-au considerat ei insisi invatati sau activisti ai drepturilor omului, si deseori nu aveau o viziune generala asupra situarii activitatii lor lingvistice profesionale in aria drepturilor omului si a drepturilor culturale.

De asemenea, pare drept a fi spus ca LHR nu a fost un element proeminent in campul largit al drepturilor omului. In multe cazuri particulare, insa, a jucat un anume rol, si multi practicieni si carturari ai drepturilor omului sunt familiarizati cu una sau mai multe din aceste situatii lingvistice. Dar sociolingvistica este in esenta un camp comparativ ai carui studenti si practicieni sunt familiarizati cu o mare diversitate de utilizari sociale ale limbajului si o mare varietate de structuri si functii lingvistice ce sunt influentate si care ajuta la construirea contextului social. Asa cum lingvistilor s-ar putea sa le lipseasca unele cunostinte despre drepturile omului in general, aceasta viziune sociolingvistica comparativa este nefamiliara multor profesionisti in drepturile omului. S-ar putea ca ei sa nu perceapa la fel ceea ce noi consideram a fi nivelul de baza in intelegerea ariei noastre de studiu - de exemplu societatile multilingviste, limbaj si cultura, limbaj si etnie, limbaj standard versus dialect, variatii si schimbari in limbaj, vorbire versus scris, si asa mai departe.

Aceasta pagina este un prim pas, o cale de a incepe sa gandim inainte, pentru oameni care isi doresc sa isi aprofundeze cunostintele in drepturile lingvistice ale omului, fie dinspre partea drepturilor omului, fie dinspre cea a limbajului. Eu personal ma aflu in categoria lingvistilor, si am inceput sa ma documentez in acest subiect abia in ultimii doi ani. Pe acest website pun la dispozitie cateva materiale folositoare pentru studiu ulterior, adun unele elemente disparate si sugerez moduri de abordare si de comportare in aria pai, cum se numeste pana la urma? Drepturile limbii? Drepturi lingvistice? Drepturile lingvistice ale omului? Drepturile vorbitorului (si sa nu uitam drepturile de autor)? Suntem inca, evident, aproape de inceput aici

De ce?

Originea preocuparii mele asupra LHR, si a acestui website

oInteresele cercetarii mele sunt axate in principal pe structura si folosirea unor varietati lingvistice marginalizate : limbi caraibiene creole, varietati ale limbii engleze in diaspora africana (ca engleza afro-americana din Statele Unite, engleza britanica afro-caraibiana ), dialecte urbane ale limbii engleze in Statele Unite si Regatul Unit, cu interes particular in limbajele semnate (dar fara competenta ca si autor!). Ca si multi

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Drepturile lingvistice ale omului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
8 643 cuvinte
Nr caractere:
45 210 caractere
Marime:
38.39KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Sociologie
Tag-uri:
sociologie, drepturi, lingvistica
Predat:
la facultate
Materie:
Sociologie
Profesorului:
De Prof. Peter L. Patrick
Sus!