Jurnal suedez

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Care este motivatia scrierii unui jurnal? In amplul studiu intitulat Fictiunea jurnalului intim, Eugen Simion este preocupat de motivatiile obiective si subiective care explica aparitia scriiturii intime. Criticul admite ca unul dintre motive ar putea fi pentru a ,,scapa de tacere" , in scopul cunoasterii de sine a diaristului, dar si pentru a se face cunoscut prin intermediul scrierilorsale, ,,pentru descoperirea sentimentului religios" sau ,,erotic", datorita ,,misiunii morale, pedagogice si terapeutice" a jurnalului, pentru capacitatea acestuia de a fi ,,un atelier de fraze, un laborator in umbra operei majore" , sau din motiv estetic, in cazul caruia individul tine un jurnal cu scopul marturisit sau nu de a-l publica intr-o zi.

In ceea ce o priveste pe Gabriela Melinescu, motivatiile sale ar putea fi oricare dintre cele enumerate de critic, la care ar trebui adaugate cele determinate de conditia de exilat : dimensiunea identitara (amenintarea pierderii unei identitati in care limba este elementul determinant, iar cultura mostenita unul din argumentele de baza). Nevoia de a scrie este un reflex de aparare cu motivatii mult mai largi. Scrisul este in sine o terapie si exilatii de orice fel au resimtit dintotdeauna nevoia de a se elibera de prezent, de a reveni intr-un trecut fericit, de a-si afirma o identitate amenintata, prin scris.

Gabriela Melinescu este o eseista, poeta, scriitoare si traducatoare romana, respectiv suedeza, originara din Romania, stabilita din 1975 in Suedia. A debutat cu versuri in revista "Luceafarul" in 1959.

In 1965 ii apare primul volum, Ceremonie de iarna, urmat de Fiintele abstracte (1967), Interiorul legii (1968), Boala de origine divina (1970), Juramantul de saracie, castitate si supunere (1972), Inganarea lumii.

In afara de volumele de poezie a mai publicat: Catargul cu doua corabii (o carte pentru copii, in 1969), Bobinocarii (povestiri, 1969), 12 Revelatii

In Suedia a publicat: Juramantul de saracie, castitate si supunere (1975, versuri), Zeul fecunditatii (1977, versuri), Tatal minciunii (1977, roman), Copiii rabdarii (1979, roman), Urcarea lupilor la cer (1981, roman), Casa de fum (1982, versuri), Jurnalul unui egoist solitar (1982, jurnale etc. Ultimele carti aparute in tara sunt Jurnalul suedez I (2000), Jurnalul suedez II (2002), Jurnalul suedez III (2004), Jurnalul suedez IV (2008)

Alaturi de Dumitru Tepeneag, Paul Goma, Petru Popescu, Matei Calinescu, Virgil Nemoianu, I. Negoitescu, Virgil Tanase, I. P. Culianu, S. Damian, Gelu Ionescu, Sanda Golopentia, Gabriela Melinescu face parte din valul de exilati dintre anii '60-'70.

Jurnal suedez I acopera perioada dupa cea in care a parasit Romania, emigrand in Suedia unde se casatoreste cu un editor suedez, pana in 1983, jurnalul incheiindu-se cu moartea multor persoane dragi, printre care mama ei si Nichita Stanescu, marea ei iubire. Pe nici unul dintre ei nu a mai apucat sa-i vada si despartirea lor de viata, departe de ea, este dureroasa.

Daca ar fi sa identificam motivul pentru care scriitoarea a ales plecarea, intr-o perioada in care libertatea de expresie era anulata, am observa ca exista motivatii multiple. Din lista termenilor pe care Laurentiu Ulici, in Avatarii lui Ovidiu, ii foloseste cu referire la notiunea exil, am alege: ,,fuga, optiune, destin, salvare, terapie, revansa, refuz,

Bibliografie:

- Melinescu, Gabriela, Jurnal suedez I ( 1976-1983), Editura Polirom, 2003

- Simion, EUGEN, Fictiunea jurnalului intim, I. Exista o poetica a jurnalului?, Editia a II-a revazuta si adaugita, Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti, 2005

- ,,Secolul 20", revista de sinteza, Bucuresti, nr. 10-11-12/1997, 1-2-3/1998, Exilul.

- ,,Revista 22", Privesc totul cu o crunta, afectuoasa luciditate, Gabriela Melinescu in dialog cu Gabriela Adamesteanu, , octombrie 2002

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Jurnal suedez.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 723 cuvinte
Nr caractere:
8 507 caractere
Marime:
16.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Limba Română
Tag-uri:
jurnal, scriere
Predat:
la facultate
Materie:
Limba Română
Sus!