Rețele de calcularoare

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

In prezent, comunicatia intre utilizatorii de calculatoare si aplicatiile lor a devenit o necesitate de nediscutat. Dar majoritatea retelelor de calculatoare reprezinta entitati independente, concepute sa serveasca necesitatile unui anumit grup de utilizatori, acestia alegand tehnologia hardware cea mai potrivita pentru rezolvarea problemelor lor de comunicatie. La prima vedere, realizarea unei unice retele de calculatoare pe tot Pamantul ar parea solutia ideala pentru a asigura o comunicare sigura si simpla intre toate calculatoarele din lume. Dar o astfel de retea universala, bazata pe o unica tehnologie hardware, este imposibil de construit, caci nici un tip de retea de calculatoare nu ar putea satisface toate necesitatile tuturor utilizatorilor. Astfel, anumiti utilizatori au nevoie de retele de mare viteza de transmisie intre masinile lor, dar astfel de retele nu pot fi extinse pentru a acoperi distante foarte mari; alti utilizatori accepta retele cu viteze de transmisie mai mici, dar care pot lega intre ele masini situate la mii de kilometri distanta una de alta.

De la inceputul anilor 1980 a aparut o noua tehnologie care a dat posibilitatea conectarii unor retele realizate fizic diferit, facandu-le sa functioneze ca o unitate coordonata. Aceasta tehnologie, numita interconectare [internetworking], permite adaptarea a numeroase si diferite tehnologii hardware, oferind o modalitate de interconectare a unor retele eterogene si stabilirea unei multimi coerente si nu prea numeroase de conventii de comunicare. Tehnologia interconectarii de retele - ce conduce la obtinerea de inter-retele (numite generic internet) - ascunde detaliile hardware ale retelelor interconectate si permite caculatoarelor sa comunice independent de conexiunile din reteaua fizica din care fac parte.

Tehnologia internet constituie un exemplu de interconectare in sistem deschis, intrucat, spre diferenta de sistemele de comunicatie brevetate, furnizate de o anumita firma, caracteristicile unui sistem deschis sunt disponibile public, oricine putand concepe un program necesar comunicatiei in acel sistem - in cazul de fata in internet. Si, ceea ce este mai important, intreaga tehnologie a fost conceputa pentru a asigura comunicatia intre masini cu diverse arhitecturi hardware, pentru a utiliza aproape oricare dispozitiv de comutatie de pachete si de a impaca multiplele sisteme de operare a calculatoarelor.

8.1.2Internet bazata pe suita de protocoale TCP/IP

Principiile si ideile ce stau la baza tehnologiei internet au rezultat din cercetarile Agentiei pentru Proiecte de Cercetare Avansate - Advanced Research Projects Agency (ARPA). Aceasta tehnologie include un set de standarde ce precizeaza detaliile privind modul in care calculatoarele comunica, precum si un set de conventii pentru interconectarea retelelor si dirijarea traficului. Numita oficial suita de protocoale internet TCP/IP [TCP/IP Internet Protocol Suite] - dupa numele celor doua principale standarde ale sale -, aceasta tehnologie poate fi utilizata pentru a comunica in orice multime de retele interconectate. Astfel, unele intreprinderi utilizeaza TCP-IP pentru a interconecta toate retelele din intreprindere, chiar daca nici una din ele nu are conexiune cu vreo retea exterioara; alte grupuri utilizeaza TCP/IP pentru comunicatia intre utilizatori aflati la distante geografice foarte mari.

Tehnologia TCP/IP formeaza baza pentru o internet la scara globala ce conecteaza universitati, intreprinderi industriale si comerciale, institutii guvernamentale, locuinte personale, etc. Printre cei care au participat la fondarea si utilizarea unei inter-retele globale bazate pe protocoalele TCP/IP - inter-retea desemnata prin termenul de Internet *) - se numara National Science Foundation (NSF), Department of Energy (DOE), Department of Defense (DOD), Health and Human Services Agency (HHS) si National Aeronautics and Space Administration (NASA) - toate din S.U.A. Aceasta inter-retea globala mai este cunoscuta si sub denumirile de ARPA/NSF Internet, TCP/IP Internet sau Internet globala. Ea a demonstrat viabilitatea tehnologiei TCP/IP si faptul ca aceasta permite interconectarea de retele de calculatoare bazate pe tehnologii eterogene.

8.1.3Serviciile oferite de Internet

Din punctul de vedere al utilizatorului, o internet bazata pe protocoalele TCP/IP apare ca o multime de programe de aplicatii care utilizeaza reteaua de calculatoare pentru a indeplini sarcinile de comunicatie. Sub acest aspect, programele de aplicatii din Internet prezinta un grad mare de interoperabilitate - prin acesta intelegand capacitatea de a oferi diverselor sisteme de calcul interconectate de a coopera in vederea rezolvarii problemelor de calcul. Majoritatea utilizatorilor ce acceseaza Internet-ul o fac in principal prin rularea programelor lor de aplicatii, fara a intelege tehnologia TCP/IP, structura inter-retelei respective sau macar a cunoaste traseul pe care circula datele catre destinatie; ei se bazeaza pe programele de aplicatii si programele de retea aferente pentru a face fata unor asemenea detalii. Doar programatorii care elaboreaza programe de aplicatii pentru inter-retele au nevoie sa priveasca internet-ul ca pe o interconectare de retele si sa inteleaga unele aspecte ale acestei tehnologii.

Cele mai raspandite si mai populare servicii pentru aplicatii pe Internet sunt:

- Posta electronica [electronic mail (e-mail)]. Posta electronica permite unui utilizator sa redacteze mesaje si sa le trimita unui destinatar sau unui grup de destinatari. De asemenea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Retele de calcularoare
    • PROT_DLC.DOC
    • TCP_IP internet-1.doc
    • TCP_IP internet-2.doc
    • TCP_IP internet-3.doc
    • TCP_IP internet-4.doc
    • TCP_IP internet-5.doc
    • TCP_IP internet-6.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
7 fisiere
Pagini (total):
91 pagini
Imagini extrase:
94 imagini
Nr cuvinte:
39 426 cuvinte
Nr caractere:
194 566 caractere
Marime:
442.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Rețele
Tag-uri:
protocoale, retelistica, transmisiuni, informatii, pachete de date, adrese
Predat:
la facultate
Materie:
Rețele
Sus!