Sfântul Vasile Cel Mare

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Sf. Vasile se foloseste in cuvantarea sa contra bogatilor de textul evangheliei: - Strica-voi jitnitele mele si mai mari le voi zidi- (Luca XII. 8), pe care-l intrebuinteaza si impotriva avaritiei.

Cu mare maiestrie si abilitate omiletica in a infatisa lucrurile. Sfintul Vasile descrie intr-o forma intuitiva, intrebuintind comparatia si contra- dictia, palatele cu luxul exuberant al bogatilor din vremea sa. pe de alta parte, mizeria si foametea ce bintuia in lumea oamenilor lipsiti de piinea cea de toate zilele. Era o vreme in care saracii vindeau totul pentru a-si cistiga o piine; ei isi vindeau chiar pe proprii lor fii pentru a-si agonisi hrana, in timp ce cei avuti ii speculau mai cumplit.

Infiorator descrie Sf. Vasile tabloul disperarii si al grozavelor chi-nuri ale unui parinte, care era silit a vinde pe unul dintre copiii sai pentru a avea paine (obicei practicat pe acea vreme), zicand: Acest neno- rocit se vedea fara bani si fara sperante de a castiga. Un mic numar ele haine si mobile, care toate pretuiesc citiva oboli; iata tot ce poseda sara- cia lui. In sfirsit, el isi intoarse privirile sale spre copiii sai, gandind a-i conduce la targ, pentru a alunga moartea de foame ce-l ameninta. Ce lupta intre foamea ce-l chinuieste si intre iubirea parinteasca! Foamea il ame- ninta cu moartea, natura umana il retine si-l convinge de a muri cu copiii sai. Adeseori impins, adeseori oprit, in sfarsit el cedeaza fortat si invins de o necesitate imperioasa si de o nevoie grabnica. Si mai departe. Dar ce sfaturi se lupta in inima unui parinte! Pe cine voi vinde intai? Pe care dintre ei va vedea cu mai multa placere un negustor de grine? Alege-voi pe cel dintii nascut, insa respect dreptul sau de mai mare. Pe cel mai tinar. dar mi-e mila de varsta sa frageda ce nu simte inca nenorocirea sa. Cruda alegere. Ce sa fac? Ce sa fac? Apoi urmeaza: De voi pastra pe toti. ii voi vedea pe toti murind de foame inaintea mea. De voi vinde anul singur, cu ce ochi voi vedea pe cei ce-mi vor ramine? Cum voi locui in casa mea. dupa ce m-am lipsit eu insumi de copiii mei? Cum ma voi infatisa la masa mea unde va fi pusa o piine cumparata cu asemenea pret? Dupa mulle lacrimi el merge sa vinda pe cel mai drag dintre copiii lui. Durerea sa nu va misca, voi nu cugetati ca el este om ca si voi? Foamea grabeste pe acest parinte nenorocit si voi va tocmiti cu dinsul. Il retineti, ii prelungiti durerile ce-l sfisie. El va ofea propriile sale odrasle pentru a va plati hrana sa si departe ca minia voastra sa tremure primind de la nenorocirea sa ceea ce va vinde mai pretios, voi discutati cu dinsul, va temeti a nu cumpara prea scump 10.

Sf. Vasile face un aspru rechizitoriu impotriva celor bogati, care-i adunat averile prin exploatare, fara truda si fara sudoare din partea lor.

Sf. Vasile le arata bogatilor ca atunci cind isi insusesc averea, care este a mai multora, ei sint niste hoti. care tin ceea ce nu este al lor, este al saracilor, hainele pe care le inchid in dulapuri, sint ale celor ce sint goi, banii ce-i ascund ei, sint ai acelora pe care i-au ruinat.

Dupa aceasta mustrare, Sfintul Vasile le atrage atentia ca ei sa fie totdeauna cu gandul la cuvintele Mantuitorului pe care le va spune la judecata de apoi: - Duceti-va de la Mine blestematilor - (Matei XXV,l- 33). Acestia sunt nu numai acei ce iau averea altuia, dar si acei ce nu fac parte celor saraci din averile lor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sfantul Vasile Cel Mare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
5 078 cuvinte
Nr caractere:
20 987 caractere
Marime:
18.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Religie
Tag-uri:
sfant, religie, biserica
Predat:
la facultate
Materie:
Religie
Sus!