Ghid motivațional

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Scopul acestui Ghid privind Motivatia este de a oferi idei solide si practice in vederea motivarii personalului. De asemenea, ghidul intentioneaza sa evidentieze factorii motivationali importanti si modul in care acestia pot ajuta la motivarea personalului. in aceeasi masura, dorim sa evidentiem unele initiative de motivare a personalului in general sau in unele compartimente specifice.

2. Ce este motivatia?

Cand e vorba sa ne explicam conduita unui anumit subiect, de multe ori nu reusim sa ne dam seama de resorturile intime care-l anima, de acea parte ascunsa a personalitatii sale care-l determina sa procedeze asa si nu altfel. Suntem prea preocupati sa-i masuram I.Q., sa il definim caracterologic neglijand astfel acea forta launtrica care-i orienteaza si-i intretine energetic actiunea. Aceasta este motivatia, esentiala pentru activitatea umana, pentru intelegerea si explicarea comportamentului.

Problema esentiala a motivatiei se refera la determinarea mijloacelor prin care membrii organizatiei, fiecare cu propriile necesitati si cu propria personalitate, pot fi stimulati sa contribuie pozitiv si eficient la indeplinirea obiectivelor stabilite.

in genere, prin termenul de motivatie se desemneaza starea interna de necesitate a organismului care orienteaza si dirijeaza comportamentul pe directia satisfacerii si, deci, a inlaturarii ei. Esential pentru motivatie este faptul ca ea impulsioneaza si declanseaza actiunea. Totodata, ea nu numai ca stimuleaza, dinamizeaza organismul, dar il directioneaza spre un anumit mod de satisfacere, spre anumite obiecte capabile de a o satisface.

Defintia ca fiind totalitatea mobilurilor interne ale conduitei, fie ca sunt innascute sau dobandite, constiente sau inconstiente, simple trebuinte fiziologice sau idealuri abstracte, motivatia este inteleasa fie ca ansamblu de motive, fie ca proces al motivarii sau impingere spre actiune.

Cu alte cuvinte, factorii care declanseaza, energizeaza si impulsioneaza omul in activitate sunt definiti ca motivationali. Motivatia este influentata de trei categorii de astfel de factori:

- trebuintele - prin latura lor de energizare, impuls, imbold;

- tendinte - relatiile afective si atitudinile constituite fata de diverse aspecte ale mediului si fata de propria persoana;

- obiecte si imprejurari imediate sau imaginare care se dobandesc in functie de scopuri.

Totusi, niciodata omul nu actioneaza sub imperiul unui singur motiv, ci sub influenta unor constelatii motivationale, in care de regula se produc si depasesc conflicte.

Schema modelului motivational (Figura 1) conduce la intelegerea dinamicii interne a proceselor de stimulare. Rezumand, conceptele care fundamenteaza motivarea ca proces sunt urmatoarele:

- motivele (dorintele si impulsurile care ii determina pe oameni sa actioneze, in vederea realizarii unor obiective);

- nevoile primare si nevoile psiho-sociale;

- asteptarile.

Se observa astfel complexitatea deosebita a conceptului, el fiind unul multidimensional, esential pentru activitatea umana si pentru intelegerea si explicarea acesteia. Expunerea catorva aspecte va fi edificatoare:

in primul rand, o asemenea complexitate provine si din faptul ca fenomenele motivationale nu pot fi observate direct, ceea ce face ca identificarea si denumirea lor sa fie dificila.

Figura 1. Schema modelului motivational.

Apoi, diversitatea, mobilitatea, inlantuirea riguroasa sau doar aparenta a motivelor intre ele, trecerea de la unele la altele sau din unele in altele, complica si mai mult observarea si indeosebi masurarea lor. Toate aceste caracteristici permit ca la un moment dat sa se stabileasca si sa se manifeste la un individ oarecare o adevarata configuratie motivationala care este atat de dinamica, de mobila, incat este aproape imposibil s-o surprinzi intr-un chip intr-adevar autentic.

Neindoielnic insa, diferentele enorme care exista intre indivizi, nu numai pe directia naturii motivatiei, care face ca la stimulenti asemanatori sau identici sa se raspunda diferit, dar si pe cea a modalitatilor de satifacere a ei, ne atrag din nou atentia asupra cumplexitatii actelor motivationale. La unii oameni satisfacerea unor trebuinte este insotita de stingerea lor, in timp ce la altii trebuinta satisfacuta duce la aparitia altora de acelasi tip sau de alte tipuri

Asadar, problema motivatiei este

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ghid motivational.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
14 822 cuvinte
Nr caractere:
76 485 caractere
Marime:
91.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Psihopedagogie
Tag-uri:
motivatie, emotii, psihic
Predat:
la facultate
Materie:
Psihopedagogie
Sus!