Plante medicinale

Previzualizare documentație:

Extras din documentație:

Este firesc ca fiecare sa afle care este cel mai indicat tratament cu plante pentru aceasta afectiune. Curios este insa faptul ca acest lucru nu se poate spune de nimeni. Nu exista doi oameni care sunt identici, nici macar daca sunt gemeni. Cum ar putea atunci sa existe doi oameni total diferiti care sa reactioneze identic la acelasi tip de tratament?

Eu cred ca cele mai eficiente preparate sunt cele care contin alcool, pentru ca datorita faptului ca au in componenta lor alcool, acesta poate facilita ajungerea principiilor active din plante exact in locul unde este nevoie, pentru ca la 15 minute dupa ingerare acestea se vor regasi in sange care are posibilitatea sa le duca exact unde este nevoie de ele.

Problemele care se pun insa sunt mai complexe. In primul rand nu se cunoaste cu exactitate care este planta care se indica in fiecare caz in parte. Multe din aceste plante se stie ca sunt de mare ajutor in tratarea afectiunilor similare, dar nu se stie cum va actiona fiecare din organisme in parte, pentru ca acest lucru depinde de foarte multi factori la randul sau: alimentatie, asimilare, posibilitatea organismului respectiv, principiile active care actioneaza, etc.

Este foarte bine sa se faca tratament cu mai multe plante in acelasi timp, dar si aici exista foarte multe necunoscute. Nu se pot amesteca plantele oricum si in orice cantitate. Va voi da doar doua exemple: crusinul este laxativ, dar daca se amesteca cu afin care este unul dintre cele mai eficiente plante folosite si pentru oprirea diareei atunci acest efect de laxatie se anuleaza in functie de cantitatea plantelor si de cantitatea de principii active care le contine fiecare planta in parte (lucru care este foarte dificil de stabilit si depinde de foarte multi factori la randul sau- perioada de culegere, uscare, etc). Dar aceste exemple pot continua la infinit pentru ca de fapt anumite principii active din anumite plante in amestec cu altele isi vor anula efectele. In schimb prin asocierea a doua plante se poate ca principiile active sa fie mult mai active prin insumare.

Nu se cunoaste insa cu certitudine ce cantitate de principii active exista in fiecare planta in parte, lucru care poate fi foarte diferita in cadrul aceleiasi plante prin culegerea ei in diferite perioade de vegetatie. De asemenea anumite principii active sunt prezente in cantitate mai mare daca este culeasa planta in timpul optim cu soare si uscata in conditii ideale sau folosita proaspata. Totusi se poate face ceva pentru ca sa se extraga cat mai multe principii active din plante. Repet nu s-a stabilit inca care anume principii active sunt mai utile in fiecare caz si care componenta din planta poate actiona mai eficient. In acest caz se indica sa se faca tincturi. Tincturile actioneaza mult mai eficient fiind asimilate in cantitate mult mai mare.

Prin infuzii si decocturi se pierd o serie de principii active si toate enzimele in schimb prin tincturi acestea vor ramane intacte si vor actiona mai eficient.

Exista insa situatii in care cea mai mica cantitate de alcool care se administreaza in tratament este foarte nociva (afectiunile ficatului, pancreasului, etc) si atunci se va face o tinctura tripla care este mult mai concentrata in principii active decat o tinctura simpla.

De asemenea se vor face din 5-7 plante pentru ca prin insumarea principiilor active sa fie mai eficienta. Care vor fi insa plantele care sunt cele mai indicate in fiecare caz in parte depinde de ce plante se pot face rost, de tipul afectiunii si de multe alte considerente. Sunt doar cateva din cele care este bine sa fie cunoscut de cei care folosesc plantele medicinale in tratament.

Se mai poate folosi si praful din plante in toate cazurile. Acesta va fi facut din plante uscate care se vor macina cu rasnita de cafea si apoi se cern pentru a indeparta partile care nu s-au maruntit bine. Se pune apoi un varf de cutit sau chiar o lingurita sub limba unde se va imbiba cu saliva si intra apoi cu ajutorul glandelor din gura in organism mai rapid, apoi se vor inghiti cu apa. Este unul dintre cele mai eficiente mijloace de administrare.

Tinctura tripla se face din 1 parte planta si 5 parti alcool de 70 grade. Se tine timp de 15 zile apoi se strecoara. Este bine sa se faca din fiecare planta separat. Se va pune la prima tinctura de exemplu 250 ml planta si 1250 ml alcool la 70 grade. Dupa aceia tinctura astfel obtinuta se va pune din nou cu alte 50 g plante obtinandu-se tinctura dubla (aproximativ 50 ml- in functie de cat absorb plantele, pentru ca nu toate absorb aceiasi cantitate de lichid) care dupa strecurare se va pune cu alte plante in aceleasi proportii, dar de aceasta data se va complecta cu apa distilata pentru ca anumite plante au anumite principii active care se elimina la o cantitate mai mica de alcool. Fiecare etapa presupune insa un timp de 15 zile pentru ca in gospodarie nu exista posibilitati de percolare sau alte metode de a grabi prepararea si atunci este nevoie sa se foloseasca timpul adica fiecare etapa presupune 15 zile. De asemenea este bine sa se lase timp de 6 zile la decantare. Ceea ce se va obtine acum se va complecta cu apa fiarta si racita la 250 ml lichid care se va pune peste 50 g planta. Se agita pe toata perioada foarte des (in afara de perioadele de decantare). Este un concentrat (tinctura tripla) care este mult mai eficient decat tinctura simpla prin faptul ca aceasta contine de 7 ori mai multe principii active decat tinctura simpla si este deci mult mai eficienta.

Plantele nu trebuie sa fie prea tare maruntite pentru ca acest lucru ingreuneaza filtrarea. In plus fiecare particica de planta actioneaza ca un filtru nedand voie principiilor active sa intre in planta. In medie la o parte de planta este bine sa se puna de 5 ori mai multa cantitate de planta sau tinctura (50g planta- 250 ml alcool sau tinctura) si se obtine cu mari variatii (in functie de cat absoarbe fiecare tip de planta 50 ml de tinctura. In timpul decantarii se poate de asemenea pune eter sau acid citric pentru a indeparta anumite substante din tinctura, dar acest lucru nu este util, pentru ca in acest fel se vor reduce intr-adevar viitoarele depuneri, dar odata cu acestea se vor indeparta si anumite substante active care poate sa aiba un mare rol in anumite organisme.

Silimarina se obtine cu metode laborioase din Armurariu (Sylybum marrianum), este utila in tratarea cancerului intr-adevar dar planta sub forma de tinctura are un mai puternic efect pentru ca prin tincturi se extrag o serie de substante mult mai multe si cu mai multe efecte, unele necunoscute, care pot avea un efect foarte puternic in anumite cazuri.

Nu se poate face din pacate decat tincturi triple din fiecare planta in parte separat pentru ca daca s-ar face din amestecuri se risca ca anumite substante gasite la o planta sa fie transferate in alta planta in loc sa se regaseasca in tinctura finala. Dar oricat de bine se agita nu se extrag toate principiile active din plantele respective, dar este o metoda care extrage cele mai multe principii active.

Care sunt plantele care se preteaza la acest tip de preparat? Absolut toate plantele din care se poate face tincturi, adica marea lor majoritate.

Tincturile triple sau concentratele se vor putea administra in diferite dilutii ceea ce va putea face ca aceiasi cantitate de alcool sa transporte o cantitate de 7 ori mai mare de principii active si sa se poata folosi chiar si in cazurile ficatului si pancreasului. In general se dau aproximativ 5 ml de tinctura din aceasta careia eu ii spun concentrat pe zi, diluat.

In general dilutiile este bine sa se faca cu apa fiarta si racita. La 200 ml de concentrat se poate dilua la un litru si atunci cea mai eficienta metoda de administrare este sa se ia cate 10 ml din dilutie de 3 ori pe zi. Acest lucru asigura administrarea a 6 ml de concentrat pe zi, ceea ce este suficient pentru orice tip de tratament.

Oricat ar fi insa de bine filtrat ca orice tinctura din plante va mai face depuneri. In mod normal se poate pastra timp de 2 ani, dar este mult mai activa in primele 6 luni. Este bine sa se faca din minimum 6-9 plante minimum, in prima luna, pentru ca ulterior sa se foloseasca mai multe pentru a nu se obisnui organismul cu acelasi tratament.

In mod normal nu are nici o contraindicatie si poate fi folosit perioade foarte lungi de timp daca se folosesc mai multe plante si se variaza de la o luna la alta plantele.

Atentie insa la activitatea ficatului, pentru ca este foarte indicat sa se faca tot posibilul ca ficatul sa se regleze si atunci si afectiunea se diminueaza.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Plante medicinale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
10 229 cuvinte
Nr caractere:
47 595 caractere
Marime:
31.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Documentație
Domeniu:
Medicină
Tag-uri:
medicina, plante, beneficii
Predat:
la facultate
Materie:
Medicină
Sus!