Aparatul genital se compune din: 1) organe genitale externe; 2)organe genitale interne; 3) glande anexe;
1) Organele genitale externe sunt reprezentate de:
Fig. 1
muntele lui Venus, labiile mari si mici, organele erectile (bulbi vestibulari, clitoris si corpusculii tactili speciali ai labiilor mici).
2) Organele genitale interne sunt reprezentate de: vagin, tuba (trompa) uterina, ovarul.
Vaginul este un conduct musculo-membranos lung de 9 cm, turtit antero-posterior care se continua in sus cu uterul, iar in jos se deschide in spatiul dintre cele doua labii mari (vestibulul vaginal), prin orificiul vaginal.
Peretele anterior al vaginului vine in raport cu vezica urinara, iar peretele posterior, cu rectul si excavatia recto-uterina.
Superior se insera pe portiunea vaginala a colului uterin, formand fundul de sac vaginal caruia i se descriu patru portiuni: una anterioara, doua laterale si o portiune posterioara.
Peretele vaginului este alcatuit din: tunica exterioara (conjunctiva), tunica medie (musculara) si tunica interna (mucoasa); acesta prezinta modificari morfologice si histochimice, in raport cu cantitatea de hormoni ovarieni, ceea ce permite o apreciere a functiei ovarului.
pH-ul vaginal variaza intre 4-4,8 (acid) in faza luteinica (LUTEINA=progesteron) , ajungand la 8 in timpul menstrei.
In vagin exista o flora microbiana saprofita constituita in marte parte din bacili Doderlein. Aceasta flora se schimba in fiecare etapa a vietii femeii (pubertate, sarcina, menopauza, contraceptie).
Uterul este un organ musculo-cavitar nepereche, situat in pelvis deasupra vaginului, intre vezica urinara anterior si rect posterior.
Are rolul sa primeasca ovulul fecundat, sa-l protejeze in timpul dezvoltarii si sa-l elimine la exterior dupa 270-280 zile.
Uterul are aproximativ forma de para, cu extremitatea superioara mai mare (corpul uterin) din care pleaca trompele uterine si cea inferioara stramta (colul uterin).
Intre corp si col se gaseste o portiune numita istm care in ultimele trei luni de sarcina formeaza segmentul inferior.
Uterul este format din trei tunici: seroasa la exterior, tunica musculara sau miometrul si mucoasa la interior.
Mucoasa uterina (endometrul) este supusa unor modificari ciclice coordonate hormonal, se elimina lunar impreuna o cantitate mica de sange, reprezentand menstruatia.
Trompele uterine (salpinge) sunt doua conducte in forma de trompeta, cate una de fiecare parte a uterului, facand legatura intre uter si ovar. Conduc ovulul captat din cavitatea abdominala pana la locul de intalnire cu spermatozoidul (treimea externa) si, dupa aceea, oul sau zigotul catre cavitatea uterina unde se nideaza.
In unele cazuri oul nu poate migra pana in cavitatea uterina (malformatii de trompe, procese inflamatorii), se dezvolta in afara acesteia, reprezentand sarcina ectopica. Procesele inflamatorii pot determina infundarea trompelor urmata de sterilitate.
Ovarele sunt glande perechi cu dubla functie:
1) excretorie (gametogena) de producere a celulelor sexuale feminine;
2) secretorie sau endocrina de producere a hormonilor.
Fig. 1 https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.alanamed.ro%2F2017%2F06%2F29%2Fdin-ce-este-format-aparatul-genitalfeminin%2F&psig=AOvVaw23ORUDA82Jrt9Ey_GboBd4&ust=1614678517288000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCIjZv7noju8CFQAAAAAdAAAAABAD, 1.03.2021, 11:50;
Fig. 2, Fig. 3https://www.google.com/search?q=ciclul+menstrual&tbm=isch&ved=2ahUKEwjb1-6s6I7vAhUCihoKHd6UAykQ2-cCegQIABAA&oq=ciclul+menstrual&gs_lcp=CgNpbWcQAzICCAAyAggAMgYIABAFEB4yBggAEAUQHjIECAAQGDIECAAQGDIECAAQGDIECAAQGDIECAAQGDIECAAQGDoECAAQQzoICAAQsQMQgwE6BQgAELEDOgYIABAIEB5QgasPWJfKD2DazQ9oAHAAeACAAd4DiAHSGJIBCjAuMTIuMi4wLjKYAQCgAQGqAQtnd3Mtd2l6LWltZ8ABAQ&sclient=img&ei=dbg8YJvJEYKUat6pjsgC&bih=657&biw=1360#imgrc=4P_qrRga0w_ARM, 1.03.2021, 11:54;
Primești documentatia în câteva minute,
cu sau fără cont